Mutant Mania II

Deel 2 van Mutant Mania! Dit keer zoemen we in op een kleine groep binnen het mutantendom, namelijk mutante hybriden!

Hybriden zijn wezens wiens ouders van verschillende soorten/rassen zijn. Bijvoorbeeld een Kree ouder en een Skrull ouder. Een mutante hybride is daarbij iemand die aangeboren superkrachten en/of ongewone fysieke kenmerken bezit, die zijn/haar ouders niet bezitten. Net als “gewone” mutanten zijn mutante hybriden vanzelfsprekend dragers van het X-gen.

De meeste bekende mutante hybride is Namor the Sub-Mariner. Als zoon van een Atlantean moeder en mensenvader bezat hij kenmerken die noch de Atlanteans noch mensen bezitten, waaronder vleugeltjes aan zijn enkels om te kunnen vliegen en het vermogen om zowel onder als boven water te kunnen ademen. Ook zijn adoptienicht Namora is een Atlantean/mens mutante hybride.

De term mutante hybride (mutant hybrid) wordt overigens niet heel vaak expliciet gebruikt in comics, zoals Namor vaak gewoonweg een mutant wordt genoemd.

S.W.O.R.D. hoofd Abigail Brand is half-alien en half-mens. Ze maakte haar mutante status bekend in AvX: Consequences #4.

Jimmy Marks aka Hybrid was het resultaat van een relatie tussen een Dire Wraith (vermomd als mens) en een mens. Hybrid raakte zijn superkrachten kwijt op M-Day, maar kreeg zijn krachten weer toen Wraithworld terugkeerde.

Broer en zus Heather en Davis Cameron aka Lifeguard en Slipstream ontdekte niet alleen dat ze mutanten waren, maar ook nog eens dat hun moeder Shi’ar was. Het vermoeden gaat dat hun moeder niemand minder dan Deathbird is.

Llyra was de dochter van Llyron, een Lemurian en de mens Rhonda Morris. In eerste instantie dacht Llyra dat ze schizofrenie ontwikkelde toen haar huidskleur veranderde. Uiteindelijke omarmde ze haar nieuwe vorm en krachten en is ze een gewaagde vijand van Namor. Ook Llyra’s zoon Llyron (II) is een mutante hybride, wiens vader een mens genaamd Leon McKenzie is.

Cindy aka Psionics, die oorspronkelijk uit de verre toekomst van Earth-807128 kwam, is de dochter van een mensenvrouw en Lightwave, een Zenn-Lavian en Herald van Galactus.

Gaveedra-Seven aka Shatterstar is de zoon van de Mojowolder Longshot en de mutant Dazzler. Longshot is tevens de kloon van Shatterstar (don’t ask me 😉 )

Over de oorsprong van superheldin Tsu-Zana aka Ultragirl is weinig bekend, maar ze beweert zelf slechts half-mens en een Kree mutant te zijn.

De wolfachtige Tier is het resultaat van een romance tussen de mutant Wolfsbane en Hrimhari, de Asgardian Wolf Prince. In een andere realiteit (Earth-7153) had hij een zus genaamd Vanora, die dezelfde ouders heeft.

Het meest recente voorbeeld van een mutante hybride is Xandra, de dochter van de Shi’ar keizerin Lilandra en de mutant Charles Xavier. Andere bekende mutante hybriden zijn o.a. Aliyah Bishop (Earth-41001), Cosmic Ray (Earth-98), Declan McGuinnnes, Alanna Nermanani (Earth-9922), Nia Nobel, Sister Whisper (2099), Spike (Earth-98), Super-Storm (MC2), Talogan (Earth-691) en Xavi (Earth-41001).