Zack Snyder’s Justice League

Poster voor de film "Zack Snyder's Justice League"

Zack Snyder's Justice League

R 242 min - Action, Adventure, Fantasy, Science Fiction
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2021
Director:  Zack Snyder
Runtime:  4 h 02 min

Stars:  Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher, Amy Adams, Jeremy Irons, Connie Nielsen, Diane Lane, J.K. Simmons, Ciarán Hinds, Amber Heard, Joe Morton, Ray Porter, Jesse Eisenberg, Jared Leto, Willem Dafoe, Kiersey Clemons, Peter Guinness, Harry Lennix, Karen Bryson, Marc McClure, Sergi Constance, Michael McElhatton, Lara Decaro, Ryan Zheng Kai, David Thewlis, Samantha Jo, Lisa Loven Kongsli, Julian Lewis Jones, John Dagleish, Francis Magee, Doutzen Kroes, Brooke Ence, Hari James, Ann Ogbomo, Russell Crowe, C. Amanda Maud, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Björt Sigfinnsdóttir, Salome R. Gunnarsdottir, Kristbjörg Kjeld, Ingvar Eggert Sigurðsson, Védís Vífilsdóttir, Snæfríður Rán Aðalsteins, Charlotte Comer, Serene Angus, Anna Burgess, Alison Chang, Constance Bole, Shahla Ayamah, Chris Courtenay, Heather Imbeah, Carla Turner, Grace Cookey-Gam, Matthew Bates, Gary Reimer, Robbie Gee, Jim Sturgeon, Eleanor Matsuura, Anthony Wise, Jérôme Pradon, Richard Clifford, Rebecca C. Perfect, Vincent Riotta, Edward Mitchell, Mark Arnold, Martin Troakes, Aurore Lauzeral, Lucy Briers, David Mara, Wil Coban, Stewart Alexander, Christy Meyer, Granville Saxton, Gianpiero Cognoli, Kobna Holdbrook-Smith, Kevin Mathurin, Joyce Veheary, Taylor James, Hadrian Howard, Victor Gardener, Bruce Chong, Orion Lee, Oliver Gatz, Rachel Blenkiron, Lynne Anne Rodgers, Oliver Powell, Kelly Burke, Keith Simpson, Omri Rose, Will Austin, William Atkinson, Sam Benjamin, Shalini Peiris, Carla Gugino, Adam Forman, Peter Brooke, Peter Henderson, Bruce Lester-Johnson, Katia Elizarova, Gemma Refoufi, Leila Reid, Suan-Li Ong, Tina Balthazar, Penny Lane, Stephanie Haymes-Roven, Gary A. Hecker, Steve West, Laura Waddell, Kevin Costner, Swaylee Loughnane, Robin Wright, Billy Crudup, Zack Snyder, Craig Douglas, Clem So, Greg Draven, Joe Manganiello, Nick McKinless

De film was al klaar, alles was gefilmd, alleen post-productie moest nog plaatsvinden. Zack Snyder moest dit echter overlaten aan Joss Whedon, die beter bekend was als het paradepaardje van Marvel. DC werd er al van beticht veel te duister te zijn en kwam niet in de buurt van het succes van het MCU. Justice League ging voor mij de boeken in als de grootste flop van DC waar ik zo enorm van baalde. Ik gunde het deze film en DC zo erg om ook een succes te hebben, maar het mocht niet zo zijn.

Zack Snyder distantiëerde zich echter al vrij snel van deze film. Amper 10% van wat hij gefilmd had is namelijk in het eindresultaat terecht gekomen. Whedon heeft enorm veel opnieuw gefilmd om er zijn eigen draai aan te geven. Dit heeft ertoe geleid dat de hashtag #ReleaseTheSnyderCut een eigen leven is gaan leiden. Snyder had naar eigen zeggen uren aan goed materiaal wat niet alleen een andere film liet zien, maar ook andere personages. Vier jaar na uitkomst van Whedon’s Justice League is hier dan eindelijk Zack Snyder’s Justice League.

Met meer dan 4 uur op de klok krijg je de samenkomst van de Justice League op een net iets andere manier te zien. Dit is dan ook niet het grote verschil. Het grootste en meest bekende verschil is namelijk de schurk van de film. Niet Steppenwolf (Ciarán Hinds) maar Darkseid (Ray Porter) is de eindbaas. Zoals het een eerste deel in een groots epos betaamt, nemen ze het niet direct tegen hem op, maar de introductie met deze opperschurk is niet mis. Even een korte geschiedenisles tussendoor. Darkseid is bedacht door de legendarische Jack Kirby als één van de New Gods, de heerser van de apocalyptische wereld Apokalyps. Darkseid is tevens de inspiratie geweest voor de legendarische Marvel schurk Thanos.

Terug naar de film, want daar ben ik nog niet mee klaar. Een ander enorm verschil zijn de personages Cyborg (Ray Fisher) en Flash (Ezra Miller). Cyborg krijgt hier een heus origin verhaal wat een extra dimensie aan zijn personage geeft en de Flash is hier een getrouwe representatie van zijn comic versie. Whedon heeft er in zijn versie voor gekozen om Flash als comic relief neer te zetten, maar dan van de ongemakkelijke soort. Bijna alsof het een mislukte held is. Snyder herstelt dit door Flash nog steeds voor comic relief te gebruiken, maar de gepaste soort en laat zien dat Flash zeer zeker en Justice League waardige held is. Flash is een heel ander personage dan we in de Whedon JL te zien hebben gekregen.

Om deze film een director’s cut te noemen doet de film geen eer aan. Dit is echt een andere film dan de 2017 Justice League. Voor mij en vele anderen heeft die film DC Movieversie de das om gedaan. Met de kennis van de Snyder versie kijk ik hier met heel andere ogen naar. Had een Snyder cut DC kunnen redden? Nee, dat denk ik niet. De studio had nooit groen licht gegeven voor een 4 uur durende epos. Zijn cut had ook binnen twee uur gemoeten en dan was er ook teveel uitgeknipt. Deze 4 uur durende versie is een enorme zit, maar een lust voor de DC en comic adaptation liefhebber. Dit alles met de typische Snyder weergave zoals we die van 300 en Watchmen kennen, twee films die terecht bij vele comic fans in de top tien staan. Ik persoonlijk ben enorm blij dat de studio het vertrouwen in Snyder had om deze versie te maken en hem de vrije hand te geven. Met zelfs nieuwe opnames erbij kan dit de opleving zijn voor DC die het wel verdient. De tijd zal het leren. Het verhaal is in ieder geval nog niet klaar. Wat ik mij echter wel blijf afvragen is wat Joss Whedon van plan was met de Justice League. De films vergelijkend bekruipt mij gek genoeg het gevoel dat hij bewust deze film heeft willen laten floppen. De keuzes voor de beelden die hij geschoten heeft, de veranderen aan de personages en heel veel meer snap ik echt niet en sterker nog, ik wil ze ook niet snappen.

Zack Snyder’s Justice League is filmtechnisch geen meesterwerk, maar het is wel exact wat ik als comic liefhebber wil zien in een movie universe geschapen door Zack Snyder. Kom maar op; DC is nog niet klaar! Ik wil meer Justice League!