Your Name

Poster voor de film "Your Name."

Your Name.

PG 106 min - Romance, Animation, Drama, Supernatural
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2016
Director:  Makoto Shinkai
Runtime:  1 h 46 min
Writers:  Makoto Shinkai


Japanse folklore is al jaren een inspiratie geweest voor zowel films als animé. Kimi no Na wa van Shinkai Makoto is hierop geen uitzondering.

Mitsuha Miyamizu (Mone Kamishiraishi) is een studente aan het voortgezet onderwijs in het landelijke Itomori. Naast haar normale leven als studente is ze tevens een Shrine Maiden van de lokale Jinja. Mitsuha woont samen met haar zusje Yotsuha (Kanon Tani) bij haar grootmoeder Hitoha Miyamizu (Etsuko Ichihara). Haar vader Toshiki Miyamizu (Masaki Tersaoma), de burgemeester van Itomori heeft ze na het overlijden van haar moeder nog maar weinig gezien. Erg populair op school is ze niet en spendeert haar weinige vrije tijd met haar vrienden Katsuhiko “Tessie” Teshigawara (Ryo Narita) en Sayaka Natori (Aoi Yūki).

Mitsuha is het leven in Itomori zat en wenst dat ze een knappe jongen uit Tokyo was geweest.

Taki Tachibana (Ryonosuke Kamiki) woont bij zijn vader in Tokyo. Naast zijn schoolleven en zijn vrienden Tsukasa Fujii (Nobunaga Shimazaki) en Shinta Takagi (Kaito Ishikawa) werkt hij part-time in een Italiaans restaurant. Hij is stiekem verliefd op zijn collega Miki Okudera (Masami Nagasawa).

Op een gegeven moment verandert het leven voor hen beiden wanneer Mitsuha wakker wordt in het lichaam van Taki en Taki wordt wakker in het lichaam van Mitsuha. Dit levert zeker voor het lichaam van Mitsuha en haar zusje Yotsuha wat gênante situaties op. Hoewel het voor beiden behoorlijk wennen is om van lichaam te wisselen, proberen zowel Taki als Mitsuha elkaar te helpen. Mitsuha helpt Taki met de toenadering tot Miki en Taki helpt Mitsuha om populair te worden op school. Ze houden op verschillende manieren contact, door onder andere in hun telefoons ervaringen te noteren, in schriften en werkboeken en soms zelfs op hun lichaam. Ondertussen moeten ze er ook nog eens voor zorgen dat anderen niet achter hun geheim komen. Maanden gaan er voorbij, totdat het wisselen plotseling stopt.

Nu er niet meer gewisseld wordt, begint Taki de connectie met Mitsuha te missen en probeert hij met de hulp van Miki en Tsukasa Itomori en Mitsuha te vinden.

Kimi no Na wa, of Your Name, staat ook vol met symboliek uit de Japanse cultuur. Een goed en gemakkelijk voorbeeld is de armband van Taki, wat de haarband van Mitsuha was. In Japanse folklore werd er geloofd dat zielsverwanten aan elkaar verbonden waren door een rode draad die aan hun pink verbonden was. Dit wordt de Unmei no Akai Ito of Red String of Fate genoemd. Deze draad wordt in Kimi no Na wa gemaakt door de Miko of Shrine Maidens gerepresenteerd door Musubi; het aan elkaar knopen van de draden die tijd verbinden. Ook de schemering heeft een belangrijke rol in deze animé en in de Japanse folklore. Het is tijdens de schemering of Tasokare dat er mysterieuze dingen gebeuren. Tasokare is tevens een symbool van nostalgie.

Shinkai Makoto heeft naast de regie voor Kimi no Na wa ook zelf het verhaal geschreven. Naast de film heeft hij ook een roman geschreven van Kimi no Na Wa. Deze roman is een maand voor de release van de film uitgebracht.

Toen Your Name, of Kimi no Na wa, in 2016 uit kwam werd deze gehyped als de beste anime van het jaar en dit is ook niet onterecht. Shinkai Makoto bewijst zichzelf weer eens met zijn bovennatuurlijke drama.

Er zijn momenteel ook plannen om een live-action van Your Name te maken. In september 2017 hebben J.J. Abrams en schrijver Eric Heisserer aangekondigd dat zij hier mee bezig zijn, maar dan vanuit een Westers perspectief. Dit is op verzoek van diegenen die de Japanse rechten houden. In februari 2019 heeft regisseur Marc Webb zich aangemeld om de film te gaan regisseren. In hoeverre dit project verwezenlijkt gaat worden is op het moment van schrijven nog onduidelijk.

Zelf heb ik mijn twijfels over een Westerse live-action remake van Your Name. Het mystieke leeft in het Westen in mindere mate dan in Oosterse landen die hun eeuwenoude tradities hebben. Het lijkt mij dan ook een moeilijke opgave om de essentie van het verhaal over te brengen vanuit een Westers perspectief.

Is Kimi no Na wa nu echt wat er allemaal over beweerd wordt? Dat is iets wat voor ieder verschillend is, maar ik kan deze film zeker aanraden.