Your Lie in April

De wereld van de klassieke muziek kan zeer competitief zijn. Van de duizenden mensen die hun leven wijden aan het ten gehore brengen van de verschillende concerto’s of sonates zullen er maar een klein aantal slagen of er überhaupt van kunnen leven. Jarenlange training en discipline kunnen allemaal voor niets zijn.

Kōsei Arima (Natsuki Hanae) was een waar wonderkind wanneer het aankwam op het spelen van de piano. Op zeer jonge leeftijd won Kōsei de eerste prijs tijdens de prestigieuze Saki Competitie voor pianisten. Sindsdien werd de jonge Kōsei door zijn moeder gepusht om zoveel mogelijk te oefenen, zodat hij met de piano zijn brood kon verdienen. Door de strikte training van zijn moeder wist Kosei zijn pianostukken tot in perfectie uit te voeren en kreeg hij de bijnaam de menselijke metronoom. Het overlijden van zijn moeder heeft Kōsei een behoorlijke shock gegeven, zodanig dat hij de noten die hij speelde niet meer kon horen. Dit was voor de jonge Kōsei het moment om het toneel te verlaten en de piano voorgoed op te geven.

Hoewel Kōsei beweert het piano spelen op te hebben gegeven, kan hij nog geen afscheid nemen van de piano. Hij probeert nu zoveel mogelijk een normale schoolleven te leiden met zijn vrienden Tsubaki Sawabe (Ayane Sakura), het energieke buurmeisje en jeugdvriendin, en Ryōta Watari (Ryōta Ōsaka), aanvoerder van het schoolvoetbalteam. Wanneer Kōsei de nieuwe (zoveelste) vriendin van Ryōta, Kaori Miyazono (Risa Taneda), ontmoet wordt zijn wereld omvergeblazen en probeert Kaori Kōsei weer terug te krijgen achter de piano om haar te begeleiden bij haar vioolspel met een hartverscheurend verzoek, waarvan Kōsei de werkelijke diepte nog niet kan begrijpen.

Tijdens het optreden van Kaori slaat het noodlot voor Kōsei echter weer toe. Tijdens het spelen verdwijnen voor hem de noten en wat rest is het doffe gedreun van de hamers op de snaren. Voor Kōsei’s gevoel zakt hij weg in de duisternis. Om hem uit zijn duisternis te trekken halt Kaori haar optreden waardoor zij haarzelf diskwalificeert. En hoewel voor Kaori de competitie voorbij is, mag zij in het tweede gedeelte van de competitie toch nogmaals optreden als publieksfavoriet. Overdonderd door de intensiteit en levenslust waarmee Kaori optreedt, beginnen Kōsei’s ogen zich weer te openen voor de wereld van de muziek. Na het optreden stort Kaori echter in en valt ze flauw op het podium.

Wanneer Kaori echter niet verschijnt voor haar tweede optreden besluit Kōsei, in plaats van op te geven, toch zijn gedeelte ten gehore te brengen. Op het moment dat Kaori Miyazono in het leven van Kōsei is gekomen, begon zijn monochrome leven weer kleur te krijgen.

Shigatsu wa kimi no Uso, of Your Lie in April, laat je de strijd van niet alleen Kōsei zien, maar ook die van Tsubaki en Kaori. Waar Kōsei vecht om zich weer staande te houden in de wereld van de klassieke muziek, ondanks dat hij zijn eigen spel niet kan horen, vecht Tsubaki met de gevoelens die zij heeft voor Kōsei en de rivaliteit die Kaori haar biedt. Your Lie in April verdient zijn classificatie als een drama, hoewel het op sommige momenten eerder als een tragedie gezien kan worden. De wanhoop en zwakte van Kosei is op sommige momenten zelfs voelbaar en hoe verder de serie komt, hoe erger het allemaal blijkt te worden.

Qua animatie moet Your Lie in April wel haast een onmogelijke opgave zijn geweest, tenminste wanneer het aankomt op de momenten waarop Kōsei en Kaori optreden. Er wordt gepoogd om zoveel mogelijk authentieke bewegingen na te bootsen wanneer Kōsei piano speelt en wanneer Kaori haar viool bespeelt. Het kan haast niet anders zijn dat hier behoorlijk veel werk in is gaan zitten. Het bewegen van de vingers terwijl de toetsen aangeslagen worden, de hamers die de snaren aanslaan in de piano; dit alles geeft aan dat er de moeite gedaan is om de kijker een zo authentiek mogelijk beeld te geven van een optreden. Dit gecombineerd met de indrukwekkende score van de animé geeft de serie zijn kracht.

Het pianospel van Kōsei wordt uitgevoerd door gerenommeerde pianist Tomoki Sakata, die op 5 jarige leeftijd is begonnen met piano en wordt erkend als een ongekend talent op de piano. Het vioolspel van Kaori wordt eveneens uitgevoerd door een professionele violiste, Yūna Shinohara. Dit is, naar mijn mening, eveneens weer iets wat de animé authenticiteit geeft.

Your Lie in April heeft bij mij gemengde gevoelens opgeroepen. Ik heb kunnen genieten van de prachtige stukken klassieke muziek van onder andere Rachmaninoff, Chopin en Beethoven, maar de optredens worden haast overschaduwd door het drama en de tragedie. Hou je hier niet van, dan adviseer ik je om deze animé over te slaan en te kiezen voor een wat luchtigere serie. Hou je hier echter wel van, dan is Your Lie in April zeker een indrukwekkende serie om te kijken.

Waar de naam vandaan komt? Als je dat wilt weten, zul je toch de animé moeten kijken.
Shigatsu wa kimi no Uso is geadapteerd van de gelijknamige manga van Naoshi Arakawa.