You Were Never Really Here

Poster voor de film ""

You Were Never Really Here

85 min - Drama, Mystery, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2017
Director:  Lynne Ramsay
Runtime:  1 h 25 min


You Were Never Really Here is een film van Lynne Ramsay met in de hoofdrol Joaquin Phoenix als de ongemakkelijke Joe. De omschrijving die gegeven wordt aan deze film is een drama, mystery, thriller en misschien zelfs wel een beetje horror. Ik ben niet bekend met het werk van Lynne, maar van Joaquin kan ik ontzettend genieten. Hem als Johnny Cash in Walk The Line overtuigde mij van het talent van deze acteur. Hij is een method actor die opgaat in wat hij doet. Dit heeft hij tot een geheel nieuwe dimensie getild met de mockumentaire I’m Still Here. In deze film kan ik niets anders zeggen dan dat hij weer een uitstekende rol neerzet. Hij legt de lat voor deze al sterke film nog hoger en daarin is hij niet alleen. Ook Ekaterina Samsonov in de rol van Nina helpt hieraan mee.

Joe is een getraumatiseerde oorlogsveteraan die bij zijn moeder woont. Hij verdient zijn geld als een hitman, een ongekend goede hitman. Hij krijgt de opdracht om de dochter van een senator te redden. Zij is ontvoerd en verblijft in een hoerenhuis waar de rijksten en machtigsten hun lusten op jonge kinderen kunnen botvieren. Joe pakt deze klus aan als elke andere klus, toch zijn er overeenkomsten tussen hem en de jonge Nina die hij uit de klauwen van deze misbaksels haalt. Joe is echter niet voorzichtig genoeg geweest en krijgt bezoek die Nina weer terug haalt. Joe overleeft deze aanval en meld zich bij zijn opdrachtgever. Hier gaat het allemaal mis wanneer blijkt dat het kinderpornonetwerk weet wie hij is en achter hem aan gaat.

Het komt zelden voor dat ik na het zien van een film sprakeloos ben. Hier is mij dat toch echt overkomen. Ik moest het zelfs allemaal even laten bezinken en alles nog even de revue laten passeren. Wat heb ik nu gezien, wat moet ik ermee en hoe kan ik mijn lezers overtuigen dat deze film een ‘must see’ is. Wat ik gezien heb is denk ik één van de beste films voor mij van dit jaar. Het tempo, het acteerwerk, de sounddesign, de beelden, de soundtrack en het rustgevende geweld. Alles draagt eraan bij dat ik meer dan gewoon onder de indruk ben.

You Were Never Really Here is hard, heel erg hard. Het geweld wat je te zien krijgt is in your face en zal lang niet iedereen bekoren. Maar de wijze waarop het geweld uitgevoerd wordt mag rustgevend genoemd worden, bijna poëtisch. Het werkt natuurlijk ontzettend goed mee dat Joaquin Phoenix dit geheel in rol doet. Zoals eerder aangegeven is hij mede verantwoordelijk voor de kracht van deze film. Het enige minpunt wat aangegeven kan worden over deze film is dat er niets duidelijk gemaakt wordt. Aan het eind zit je met net zo veel, al dan niet meer vragen dan antwoorden. Mij persoonlijk stoort het allerminst, maar de ‘reguliere’ filmkijker zal zich hier zeker aan storen. Voordat ik helemaal te ver doorschiet met mijn lofzang moet ik wel nog aangeven dat je deze film echt op een groot scherm moet zijn met het geluid hard. De soundtrack en de sound design verdienen dit en zijn belangrijker dan alleen maar een beetje achtergrond geluid. Ook niet vreemd natuurlijk als je weet dat de soundtrack afkomstig is van Johhny Greenwood, beter bekend als de gitarist van Radiohead.