You (seizoen 2)

Na het succes van het eerste seizoen dropte eind december het tweede seizoen van You op Netflix. Penn Badgley is Joe Goldberg, een man naarstig op zoek naar ware liefde. Als je het eerste seizoen van You gezien hebt weet je dat zijn zoektocht naar liefde niet gezond te noemen is. Mocht je deze nog niet gezien hebben, lees dan niet verder, deze recensie kan spoilers bevatten.

Joe is gevlucht uit New York. Hij is naar Los Angeles gegaan om de spoken uit zijn verleden te ontvluchten. Hij wil hier een nieuw leven opbouwen, maar hij wil zijn oude gewoontes van obsessief zoeken naar liefde opgeven. Het lijkt allemaal goed te gaan tot hij tegen Love Quinn (Victoria Pedretti) oploopt in Anavrin, een winkel waar hij gaat solliciteren. In eerste instantie lijkt het erop dat hij de baan niet gaat krijgen, maar hij weet zijn interviewer te overtuigen door gepassioneerd over boeken te praten die voor de winkel onverkoopbaar lijken te zijn. Joe lijkt een nieuwe standplaats te hebben en vervalt enigszins weer in zijn oude gewoontes.

In eerste instantie leek het er heel erg op dat het tweede seizoen van You stilletjes het recept van seizoen 1 weer opnieuw uit te werken. Een beetje meer hetzelfde zeg maar. Toch komen er al snel kleine veranderen naar boven drijven. Candace (Ambyr Childers), de ex van Joe is hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Ook de interactie met Love lijkt anders te zijn dan met Guinevere (Elizabeth Lail). Langzaam maar zeker ontpopt het tweede seizoen van You zich als een waardige opvolger en niet een kopie. Dit wordt dusdanig subtiel gedaan dat je zelfs veranderingen in het karakter van Joe begint te ontdekken. Je krijgt ook meer achtergrond te verwerken. Hoe is hij nu zo geworden? Wat sterk is, is dat er ondanks het hinten naar de redenen van Joe er geen antwoorden worden gegeven. Dit was zo gemakkelijk geweest, maar had zoveel afbreuk gedaan aan het karakter.

Waar je in het eerste seizoen nog heel erg bezig was met de gevaren van social media en alles open en bloot delen is dat hier toch meer naar de achtergrond. Ik ben daar wel blij mee, want dit had de serie geen goed gedaan als hier wederom zoveel aandacht op had gelegen. Nu lijkt het erop dat er daadwerkelijk meer aandacht aan de personages gegeven wordt. Niet alleen Joe ontpopt zicht als mens met weer meer dimensies, maar deze aandacht is er ook voor overige personages waaronder het ‘bijkarakter’ Will (Robin Lord Taylor). Een personage die onbelangrijk lijkt te zijn, maar een cruciale factor blijkt te zijn voor Joe en zijn ontwikkeling als mens. Heel goed hoe zijn rol langzaam maar zeker is uitgewerkt.

You seizoen twee is niet zo sterk als het eerste seizoen, maar dat is ook logisch. Van een realitycheck betreffende social media gaan we nu naar een meer ‘standaard’ thriller. Nog steeds van het niveautje Dexter dus ik ben zeker content. Ook hier heb je weer sympathie voor Joe en juich je voor hem, ondanks zijn verderfelijkheid. Gaaf om zo in een tweestrijd te zitten betreffende een personage. Joe is namelijk geen good guy, hij is de bad guy en toch hoop je wederom op het beste voor hem..