You (seizoen 1)

You

You (seizoen 1)

45 min - Drama, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2018
Runtime:  0 h 45 min


Tagline: Not everyone wants to be followed.

Hoever ga je voor ware liefde? Ga je door het vuur voor de man/vrouw van je dromen? Laat jij jezelf beter voorkomen dan je werkelijk bent? Veins je interesse om interessanter over te komen? Lieg je voor je toekomstige partner? Ga je stalken of ben bereid een moord te plegen? Hoever wil je gaan?

Joe Goldberg (Penn Badgley) gaat ver, heel erg ver. Hij werkt in de boekenwinkel Mooney’s samen met Ethan (Zach Cherry). Op een dag komt er een vrouw binnenlopen terwijl Joe loopt te mijmeren over liefde. Zij weet zijn aandacht te trekken op diverse manieren. Ze laat bijvoorbeeld haar naam achter zodat hij online op zoek kan gaan naar haar. Joe is goed met social media en weet haar zo te vinden. Door middel van haar profielen besluit hij dat ze perfect voor elkaar zijn en hij begint haar te stalken. Nadat hij haar weet te redden van een val op een metrolijn heeft hij haar telefoon. Hij kan alles meelezen wat ze doet. Gewapend met deze informatie dringt hij langzamerhand haar leven binnen en ruimt alle slechte elementen van en voor haar uit de weg.

You is gebaseerd op het gelijknamige boek van Caroline Kepnes met enkele aanpassingen om het verhaal in serie vorm beter vorm te geven. Joe is een charmante man die er alles aan doet zijn geliefde te krijgen en houden. Hij is tot alles in staat. In de serie krijg je op diverse momenten een kijk in het verleden van Joe, waardoor je meer kennis krijgt en bepaalde keuzes snapt. Begrip voor zijn keuzes krijg je op zeker hoogte ook en dat is wat deze serie ontzettend bijzonder maakt.

Vanaf de eerste aflevering deed het mij aan Dexter denken, een serie waar we een seriemoordenaar volgen, een seriemoordenaar waar we sympathie voor hebben. Dit zijn niet het soort mensen waar we sympathie voor horen te hebben. Het ene moment ben je voor Joe en vind je het aandoenlijk wat hij voor de liefde overheeft en als je daar dan even verder over nadenkt, weet je dat hij veel en veel te ver gaat. Dit is ook wat deze serie zo controversieel maakt. Er is vrij veel ophef gekomen over hoe charmant Joe is. Veel kijkers sympathiseren ook met Joe, wat Penn Bradgley absoluut niet snapt. Hij is immers een moordenaar, een stalker, een regelrechte creep. Het enge van deze serie is dat het laat zien hoe makkelijk het is om iemand te stalken, dusdanig te beïnvloeden dat jij in diens leven komt. Het gevaar van social media en alles in de openbaarheid brengen is hier duidelijk aanwezig.

You wordt gepromoot als een Netflix original, maar zo is deze niet begonnen. Oorspronkelijk is de serie gemaakt voor Lifetime, de zender van onder andere Dexter. Pas met de aankondiging als Netflix original is You in de lift gegaan. De populariteit die de serie is gaan genieten heeft er ook voor gezorgd dat er een tweede seizoen in aankomst is. Dit tweede seizoen is op het vervolg op You gebaseerd, namelijk Hidden Bodies. De serie gaat direct al afwijken door een bepaald personage wat in de serie leeft maar niet in de boeken. Creatieve vrijheden kunnen echter erg positief zijn mits goed aangepakt. You heeft op mij een erg positieve indruk gemaakt en keek goed weg met zijn tien afleveringen. Het eerste seizoen is ook een ‘compleet’ verhaal met een introductie tot een nieuw verhaal. Fijn om een keer een serie te bekijken die niet opgezet is als de nieuwe binge-serie van dat moment, maar gewoon als een afgerond verhaal.