X-Men Origins: Wolverine

November 1974 gaf het licht aan één van Marvel’s populairste superhelden. De Hulk werd in nummer 180 bestreden door de Canadese superheld Wolverine. Wolverine was een karakter wat geïntroduceerd werd als een man gehuld in mysteriën. 1975 was het jaar dat deze mysteriën stukje bij beetje ontrafeld zouden worden. Wolverine was één van de nieuwe rekruten van Xavier voor zijn tweede lichting van de X-Men. Het karakter van Wolverine was er eentje die in de eerste instantie niet veel populariteit genoot en zelfs bijna uit de serie werd geschreven. John Byrne, de artiest die destijds de X-Men tekende, heeft voor Wolverine gevochten. Zijn strijd heeft nut gehad want in de loop der jaren is de populariteit van Wolverine alleen maar gegroeid. In 1982 zag de eerste Wolverine mini-serie het licht. Deze serie van Claremont en Frank Miller is tot op heden één van de meest populaire Wolverine verhalen. Deze serie geeft ook de eerste echte diepgang aan het karakter Wolverine zoals we deze nu kennen. Je zou kunnen zeggen dat deze serie het karakter geschapen heeft. De serie heeft een tweede miniserie tot gevolg gehad van Claremont en Al Milgrom. De populariteit van Wolverine was enorm en leidde tot een eigen serie.

De populariteit van Wolverine was onder andere te danken aan zijn mysterieuze karakter. Hij is een man op zoek naar zijn verleden. Stukje bij beetje wordt zijn verleden verder ontrafeld en komen er steeds meer mysteriën naar boven. In 1991 wordt er een groot stuk van deze puzzel ontrafeld door Barry Windsor-Smith. Hij vertelt het verhaal van Weapon X. Dit verhaal vertelt hoe Wolverine aan zijn adamantium skelet komt en waarom zijn verleden zo’n bende is, vol vreemde en valse herinneringen. Weapon X is wederom een verhaal wat het karakter Wolverine heeft gevormd.

Wolverine is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de meest populaire helden. Naast zijn eigen serie verscheen Wolverine in de X-Men en bijna al diens spin-offs. Stukje bij beetje werd zijn verhaal steeds duidelijker. Het duurde echter tot 2001 totdat de origine van Wolverine eindelijk het licht zag. Joe Quesada, Paul Jenkins, Bill Jemas en artiest Andy Kubert kwamen met de miniserie Wolverine Origin. Deze serie liet het ontstaan van deze mutant zien. Naast zijn reguliere serie kwam er nu ook een tweede lopende serie van Wolverine genaamd Origins die het verleden van Wolverine verder uit ging diepen.

Wolverine heeft in alle drie de X-Men films die verschenen zijn een belangrijke, al dan niet de belangrijkste rol gespeeld. Hugh Jackman is de persoon die gestalte gaf aan het filmpersonage van Wolverine. Evenals zijn comic variant is de Wolverine uit de films ook het populairste karakter. Het was dan ook niet verwonderlijk dat 2009 het jaar is dat Wolverine zijn eerste solo film krijgt. Deze film genaamd X-Men Origins: Wolverine verteld de origine van Wolverine. Als bronmateriaal hebben ze gekeken naar de miniseries van Claremont, Windsor-Smith en de Origin en Origins serie. De series van Claremont zijn hierbij het minst gebruikt.

We beginnen de film met de jonge James Howlett die achter zijn mutante gave komt. Zijn wilde natuur en zijn klauwen komen naar buiten in een vlaag van razernij waarbij hij afrekend met de moordenaar van zijn vader. Zijn moeder is geschokt door deze wilde kant van haar zoon en de jonge James vlucht samen met zijn halfbroer om de wereld rond te trekken. James Howlet en zijn halfbroer Victor Creed vechten in meerdere oorlogen en zien meer dood en verderf dan goed is voor elk gezond mens. Victor heeft dezelfde mutante gave als James met het verschil dat hij andersoortige klauwen heeft. Victor omarmt zijn dierlijke kant en geniet van het moorden, terwijl James het tegenovergestelde doet. Op een gegeven moment worden de broers gerekruteerd door William Stryker voor een mutanten strikeforce. De meedogenloosheid van deze groep is wat James doet vertrekken. Zijn verleden blijft hem echter achtervolgen en hij komt weer in contact met Stryker die hem rekruteert voor een nieuwe project; Weapon X. Het is met dit project dat hij zijn nieuwe naam Logan aanneemt en zijn codenaam; Wolverine.

X-Men Origins: Wolverine geeft de kijker meer duidelijkheid over Wolverine, zijn ontstaan en zijn relatie met enkele andere mutanten die het Marvel universum rijk is. We hebben hier echter te maken met een film van net iets over de 100 minuten waarbij drie grote verhalen in elkaar gepropt zijn. De werkelijke origine van Wolverine wordt snel even verwerkt in de proloog van de film evenals zijn tijd in de strikeforce van Stryker. Zoals het ook wel te verwachten was, klopt veel van de film ook niet als je deze gaat vergelijken met het bronmateriaal. De grootste aanpassing is nog wel dat Victor Creed AKA Sabretooth in deze film ineens de halfbroer van Wolverine is. Marvel heeft inderdaad meerdere malen gespeeld met het idee dat Wolverine en Sabretooth familie van elkaar zouden zijn. Dit is echter in het Marvel universe teniet gedaan. Deze twee hebben een vreemde relatie met elkaar, maar familie zijn ze niet.

Qua teamsamenstelling van Stryker’s strikeforce is er ook het één en ander anders dan het bronmateriaal. We worden inderdaad geconfronteerd met Maverick, Wraith, Deadpool en Silverfox, echter hebben Bolt en de Blob ineens ook een plek in Team X.

Dat de film anders is dan het bronmateriaal is een gegeven waar ik verder niet over ga uitweiden. Dit heeft zijn voordelen evenals zijn nadelen. Het is aan de kenners van het bronmateriaal wat ze hiervan zullen vinden. Persoonlijk ben ik er niet zo blij mee dat Wolverine in deze film zo anders is dan de Wolverine die ik ken. Als ik echter naar de film kijk zonder het bronmateriaal te kennen komen nog een aantal zaken naar voren. Zoals al eerder aangegeven is deze film gevuld met drie grote verhaallijnen waar één film/verhaal van gemaakt is. Dit geeft de film een gehaast karakter waarbij je als kijker niet alles even goed zult kunnen volgen. Anderzijds worden we als kijker wel getrakteerd op mooie SFX en lekker acteerwerk. We zien Hugh Jackman weer als Wolverine; een rol waar hij immens voor is wezen trainen. Liev Schreiber als Sabretooth waarvoor ook hij immens is wezen trainen. We hebben Taylor Kitsch als Gambit en Ryan Reynolds als Deadpool. Deadpool zou in de eerste instantie alleen maar een korte cameo krijgen. De rol is echter gegroeid in de film tot een karakter waar ik graag meer van zie.

Al met al moet ik toegeven dat ik me vermaakt heb met X-Men Origins: Wolverine. Ik vind het als Marvel fan geweldig om de karakters op het scherm te zien; ook al klopt het niet altijd even goed naar mijn mening. Als getrouwe verfilming is Wolverine geflopt, als actiespektakel is hij zeker geslaagd. Het is voor de kijkers alleen te hopen dat het gehaaste karakter van de film niet teveel afleidt van het spektakel.