Woensdag

Poster voor de film "Woensdag"

Woensdag

75 min -
Your rating:

Director: 
Runtime:  1 h 15 min

Stars: 

In de jaren 80 was er een subgenre van de horror dat zijn hoogtij vierde. Dit was het zogenaamde Slasher genre. Dit genre staat bekend om een aantal vaste elementen. Denk hierbij aan de onstopbare moordenaar die zijn slachtoffers graag maakt met (tuin)gereedschap. Een groep jongeren in de middle of nowhere verblijven en ondanks de gebeurtenissen graag uit elkaar gaan of alleen op pad. En laten we het tits and ass gehalte niet vergeten, wat ondanks het plezier voor de kijker door de moordenaar genadeloos afgestraft wordt. Bij het genre slasher komen meteen de titels Friday the 13th, Halloween, Silent Night Deadly Night en helaas ook een Scream en I Know What You Did Last Summer naar boven. Dit is echter niet waar wij als Nederlanders aan zouden moeten denken bij het genre slasher. We hebben namelijk onze eigen Nederlandse slasher genaamd Woensdag!

Spectrum Broadcasting begint een op tv een nieuwe game show genaamd: Camp Slasher. De regels van dit spel zijn simpel. Er zijn 8 deelnemers. Deze 8 deelnemers zitten in een bos waar jaren geleden een gestoorde houthakker 3 stelletjes bruut heeft afgeslacht. De houthakker moet volgens de legende nog steeds in dit bos ronddwalen. De 8 deelnemers hebben van 1 tot 4 in de nacht de tijd om een speurtocht af te ronden. Tijdens deze speurtocht worden ze door een moordenaar achterna gezeten. Degenen van deze 8 die door de moordenaar gepakt worden zijn “dood“ en mogen niet meer meedoen met het spel waarbij de uiteindelijke winnaar naar huis gaat met 50,000 euro’s.

Het spel gaat zijn gang en het duurt niet lang voordat de moordenaar voor de eerste maal toeslaat… er lijkt echter meer aan de hand te zijn dan alleen de spelshow.… Dwaalt er misschien een echte moordenaar rond in deze bossen??

Bob Embregts en Jean-Paul Arends liepen al geruime tijd rond met het idee om een slasherfilm te maken. Deze slasherfilm zou dan de eerste echte Nederlandse slasherfilm worden. Intensive Care is ook als zijnde slasherfilm neergezet en eerder uitgekomen dan Woensdag. Intensive Care heeft zich echter niet aan de ongeschreven regels gehouden wat de slasherfilm zo bekend heeft gemaakt gehouden. De eer van eerste Nederlandse slasherfilm gaat dan ook met recht naar Woensdag heen.

Bob en Jean-Paul hebben zich bij Woensdag wel aan de regels van de slasherfilm gehouden. De regels zoals ze in de introductie van deze recensie staan. Een onstopbare moordenaar, jongeren die ondanks de gebeurtenissen niet bij elkaar blijven en jawel, een tits en ass gehalte (binnen de eerste 10 minuten al)! Ze hebben de film gelukkig wel een eigentijds tintje meegegeven door de spelshow te introduceren wiens regels verklaarden waarom de jongeren niet bij elkaar bleven. Internet is er bij geïntroduceerd en de mannen zijn niet in de typerende seksuele handelingen vervallen waar de moordenaar zich zo tot aangetrokken voelt. De genreclichés zijn gelukkig wel gebruikt maar niet op de wijze zoals de hedendaagse horror generatie het kent van Scream en meer van dit soort prut (mijn mening). Voor mijn gevoel zijn de clichés er in verwerkt om de knipoog naar de liefhebber van de oude slashers te geven. En dan moet ik ook nog zeggen dat deze slasher helemaal back to the roots van het genre gaat doordat het verhaal alleen maar vulling is om zoveel mogelijk gevarieerde moorden te zien!

Semi amateuristische productie waaraan duidelijk te zien valt dat het door liefhebbers voor liefhebbers gemaakt is. Laat dat nu juist zijn wat dit soort films voor mij de moeite waard maakt. Ik raad deze film dan ook zeker aan voor de liefhebbers van het genre. Let niet op de acteertalenten en op de special effects, bedenk dat dit een low budget (semi) amateur productie is! Pluspunt kan trouwens wel gegeven worden voor de soundtrack. De liefhebbers van het genre zullen meteen begrijpen waarom!

Wetenswaardigheidje: Deze film heeft de grootste cast met “zachte g uitsprekende” mensen ooit!