Watchmen

Watchmen

60 min - Action, Drama, Mystery
Your rating:

Country:   United States
Language:  English
Release Date:  2019
Runtime:  1 h 00 min
Writers:  Alan Moore, Dave Gibbons, Damon Lindelof


Tagline: Nothing Ever Ends...

Alan Moore en Dave Gibbons hebben in 1986 de legendarische Watchmen reeks ter wereld gebracht. Deze comic, of misschien beter graphic novel heeft het hele comic landschap veranderd. De volwassen thematiek van de deze reeks heeft een hele groep nieuwe lezers aangetrokken en oude lezers nieuwe inzichten gegeven. Zach Snyder heeft in 2009 dit epische verhaal weten te verfilmen. Deze film wordt door velen nog steeds gezien als één van de beste superhero verfilmingen aller tijden.

Damon Lindelof is een fan van de comic en heeft ook een diep respect voor de film. Hij is al meerdere malen gevraagd om Watchmen om te zetten in een serie. Uiteindelijk ging hij in 2019 overstag om een serie te gaan maken die zich in de toekomst van het Watchmen universum afspeelt.

De gemaskerde helden zijn vigilantes en worden opgejaagd door de autoriteiten. Maskers zijn zo goed als verboden in deze toekomst. Er is echter een clandestiene organisatie genaamd Seventh Kavalry die de ‘leer’ van Rorschach anders geïnterpreteerd heeft dan hij bedoeld had. Zij hebben zijn leer een racistisch tintje gegeven. De Seventh Kavalry is voornamelijk in Tulsa actief. Een stad die al veel te maken heeft gehad met racisme vanuit het verre verleden. In de jaren 20 stond Tulsa bekend als Black Wall Street wat de blanke gemeenschap niet kon verkroppen. Om deze reden zijn zij de straten opgegaan om de zwarte gemeenschap uit te moorden. Deze slachting wordt heden ten dage nog steeds terecht gezien als de ergste misdaad geboren uit racisme ooit. Deze slachting is jaren lang onbekend geweest en nu nog steeds wil men het liever niet horen. Het is terecht een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de United States.

Deze achtergrond is essentieel voor het verhaal wat Watchmen je wil laten zien. Het zijn namelijk nog steeds de raciale spanningen waar we hier mee te maken krijgen. De Seventh Kavalry heeft zijn roots in racisme, maar ook de overheid moet het ontgelden. Tijdens een nacht genaamd White Night moorden ze bijna de gehele politiemacht uit. Angela Abar / Sister Night (Regina King) is één van de weinige overlevenden. Na deze misdaad krijgt de politiemacht het mandaat om maskers te mogen dragen om zo hun eigen levens en die van hun gezinnen te beschermen.

Angela staat middenin een complot waarbij langzaam maar zeker de motieven van de Seventh Kavalry boven water komen. Daarnaast krijgt ze ook te maken met Will Reeves, iemand die banden heeft met de Kavelry, het Tulsa uit de jaren 20 en Lady Trieu (Hong Chau), een industrialist die doet denken aan Adrian Veidt, aka Ozymandias.

Damon Lindelof is een held! Ik ben totaal verwachtingsloos deze serie ingegaan en kom er met enorm veel enthousiasme en respect uit. Hij heeft ten eerste de ballen gehad om het geheel volgens eigen visie te doen en ten tweede is er alleen maar respect voor het bronmateriaal en de film uit 09 hierin te zien. Last but not least, wat een ontzettend sterk verhaal. Oh en wat een mooie cinematografie, oh en wat een acteerspel. Niets dan lof voor deze serie. Wat Watchmen ook krachtig maakt is dat het een miniserie is, geen 5 seizoenen lang uitrekken van een verhaallijn, nee 1 seizoen met een begin, midden en einde en dat in 9 afleveringen. Watchmen leent zich ook niet voor een serie die uitgemolken wordt, dat past niet bij het concept. Het originele verhaal had de koude oorlog als thematiek en was hier een aanklacht tegen, deze serie heeft de raciale spanningen als thema. Deze serie is in deze dan ook nu ontzettend toepasselijk en verdient mede door de wijze hoe alles in beeld gebracht wordt extra respect. Prachtig om te zien en een must voor liefhebbers van Watchmen en superheroes!