Valhalla Rising

Poster voor de film "Valhalla Rising"

Valhalla Rising

NR 93 min - Adventure, Drama, Action, Fantasy
Your rating:

Country:   Denmark United Kingdom
Language:  English
Release Date:  2009
Director:  Nicolas Winding Refn
Runtime:  1 h 33 min
Writers:  Nicolas Winding Refn, Roy Jacobsen


Het is 1000 jaar na Christus in de Schotse Hooglanden. Een eenzame Noorman (Mads Mikkelsen) wordt gevangen gehouden in een open kooi. De van stokken gemaakte kooi biedt geen bescherming tegen de ijzige kou en hij is ook nog eens geketend aan een rotswand. Het enige gezelschap dat deze man heeft is dat van een jongen (Maarten Stevenson), die hem elke dag een schaars maaltje komt brengen. De enige beweging die hij krijgt is als hij meegenomen wordt naar ontmoetingsplek, waar stammen bij elkaar komen en slaven tot de dood laten vechten voor geld. En ookal heeft de Noorman maar een oog en is hij stom, vechten kan hij wel. Tussen de gevechten door wordt hij fit gehouden door zwaar lichamelijke dwangarbeid. Na elke bloedig en vooral modderig gevecht krijgt hij nog wel de kans om in een ijskoude rivier zich te wassen. Alsof zijn leven nog niet zwaar genoeg is lijdt hij ook nog eens aan bizarre visioenen, die zijn toekomst lijken te voorspellen.

Na wederom een bloederige overwinning zit hij weer zwijgzaam zich te wassen in de rivier. Dit keer is anders echter. Deze wasdag is hem getoond in een visioen en zoals voorspeld vindt hij een ijzeren pijlpunt tussen de rotsen die hij meesmokkelt. Op een dag wanneer hij afgevoerd wordt ziet hij zijn kans schoon en snijdt zijn touwen door met de gevonden speerpunt. De slavendrijvers hebben geen schijn van kans en worden bruut door Eenoog(zoals de kleine jongen hem zal gaan noemen) vermoord. De jongen laat hij leven en deze besluit op zijn beurt Eenoog te volgen. Op zijn tocht komt hij een groep Christenen tegen die net een groep heidenen hebben aangevallen. De mannen hebben ze gedood en verbrand, maar de vrouwen houden ze naakt gevangen. De Christenen hebben ontzag voor de stoicijnse Noorse krijger. Even overwegen ze hem te doden, maar durven het niet aan. In plaats daarvan willen ze hem mee te nemen op hun kruistocht naar Jeruzalem. Eenoog stemt toe, want in zijn visioenen had hij al gezien dat hij met deze mannen op een boottocht zou gaan naar een vreemd land. Maar zullen ze het beloofde land ooit bereiken?

Ik zal niet liegen. Valhalla Rising is een wazige film. Er zit bijna geen dialoog in de film en niemand heeft een naam, op Eenoog na. De film is in zes hoofdstukken opgedeeld waardoor je nog enigzins kunt inschatten wat er gaat gebeuren,  de protagonist is stom. Dat is op zich niet erg, maar dat betekend dat je al zijn keuzes maar voor lief moet nemen en zelf maar zijn visioenen moet interpreteren. En zelfs als je scherp genoeg bent om alles in je op te nemen, dan nog gebeuren er onverklaarbare dingen die alle verbeelding te boven gaat. Sommige scenes smeken gewoon om context. Waarom houden de christenen een groep vrouwen gevangen? waarom zijn ze allemaal naakt in dit ijzig koude weer? En waarom verdwijnen ze op mysterieuze wijzen tussen twee shots? Dit lijkt misschien een pietluttig detail om me zo over op te winden, maar het is niet het enige moment in de film waarbij snakt naar context.

Wat een minpunt van de film is voor sommigen is tegelijk het grote pluspunt voor anderen en dat is het gebrek aan dialoog. hierdoor wordt het echt aan de beelden over gelaten om het scenario te schetsen. De beelden slagen ruimschoots in deze opzet. Je waant je als kijker echt in de onherbergzame, ijzig koude hooglanden door de geweldige cinematografie. Het gebrek aan uitleg toont ook aan dat de filmmaker de intelligentie van de filmkijker niet onderschat en dat maakt het een uitdagende kijkerservaring. Maar het verbaast me niet dat Valhalla Rising met sterk wisselende reacties ontvangen is.

https://www.youtube.com/watch?v=0RI0Y3jI4S0