Us

Met zijn debuut Get Out heeft Jordan Peele de lat voor zichzelf behoorlijk hoog gelegd. Om deze belofte waar te maken gaat hij voor zijn tweede film wederom voor een horror met een vleugje comedy en een maatschappijkritisch tintje.

Us geeft ons de familie Wilson. Een doorsnee familie van vader Gabe (Winston Duke), moeder Adelaide (Lupita Nyong’o) en de kids Zora (Shahadi Wright Joseph) en Jason (Evan Alex). Zij gaan naar Santa Cruz voor een vakantie. Eenmaal daar gaan ze naar het strand om vrienden op te zoeken. Adelaide heeft echter een historie met Santa Cruz. Als kleine meid is ze daar in een spiegelpaleis verdwaald, om met PTSS terug te keren. Het spiegelpaleis is er nog steeds en ze voelt zich allerminst op haar gemak daar.

In het spiegelpaleis kwam ze in aanraking met haar spiegelbeeld, die haar vanaf dat moment is gaan kwellen. Ze weet zeker dat nu ze eenmaal terug is haar spiegelbeeld op jacht is naar haar. Niet veel later terug in het huisje staat er een familie op de oprit. Deze familie lijkt niet helemaal pluis te zijn en wanneer de Wilson’s ze proberen weg te jagen breken ze het huis binnen en komen we erachter dat het hun identieke dubbelgangers zijn. Zoon Jason fluister terecht; ‘They are us’

Us is een goede mix van een home invasion horror en een verlichtende comedy met Gabe als humoristische factor. Het maatschappij kritische tintje komt echter minder goed naar voren. Er zitten immens veel dubbele lagen in deze film. Wederom het verschil tussen blank en zwart, maar ook over menselijkheid an sich. Hiermee maakt Peele het zichzelf wel weer onterecht moeilijk, want al deze ballen hooghouden is lastig. Gelukkig gaat hem dit gewoon goed af. Het horror aspect komt ook goed naar voren echter meer als knipoog naar het genre dan als genretitel op zichzelf staand.

Get Out is inmiddels een genrefavoriet geworden en Us zie ik dat ook wel worden. Het belachelijke einde laat ik echter maar achterwege en wil ik Peele ook wel vergeven. Het is wat mij betreft te lang geleden dat er waardige nieuwe horror regisseurs ten tonele is verschenen. Peele heeft het wat mij betreft waar gemaakt en ik hoop dan ook van harte dat hij deze trend op de juiste manier weet voor te zetten.