Underworld

Poster voor de film "Underworld"

Underworld

R 121 min - Fantasy, Action, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2003
Director:  Len Wiseman
Runtime:  2 h 01 min


Tagline: An immortal battle for supremacy.

Vampiers en weerwolven zie ik graag op het witte doek. Vampiers zijn verleidelijk doch dodelijk en weerwolven hebben die rauwe lust voor bloed en vlees. Toch zag ik ze niet vaak samen in films verschijnen, wat ik eigenlijk wel jammer vond. En toen kwamUnderworld.

Underworld verteld het verhaal over een oorlog tussen vampiers en Lycans (weerwolven) die al eeuwen in het geheim  gestreden wordt. Na eeuwen van bloedige strijd zijn de vampiers aan de winnende hand. De Lycans zijn bijna tot uitsterven opgejaagd en de oorlog lijkt ten einde. Selene, een vampier en onze sexy protagonist van de film, stuit echter tijdens een missie op bewijs dat er meer Lycans over zijn dan verwacht. Ook blijkt de al eeuwen dood gewaande leider van de Lycans, Lucian, nog te leven.  Dat terwijl de huidige leider van de vampiers genaamd Kraven hem naar eigen zeggen gedood had.

Selene ontdekt dat de weerwolven hun zinnen hebben gezet op één specifieke man genaamd Michael Corvin.  Ze wil weten waarom de Lycans deze Michael zo graag willen hebben en gaat op onderzoek uit. Een onderzoek waardoor ze verstoten raakt van haar vampier-familie en de oorlog tot onverwacht breekpunt brengt.

De definitie van een vampier en weerwolfverschilt per schrijver/regisseur. Kevin Grevioux en Len Wisemen geven ons een duistere wereld waarin vampiers niet alleen door de eeuwen heen overleven, maar er een hele verborgen samenleving op na houden waarin ze hun verdoemenis omarmen en met volle teugen genieten van hun onsterfelijkheid op een decadente wijze. Ze voelen zich verheven boven de mensheid, maar kennen toch het belang van de geheimhouding van hun bestaan. De Lycans zijn vrijgevochten slaven van vampiers. Ze overleven, maar kennen niet dezelfde weelde die de vampiers genieten. Hun sociale stelsel is gelijk aan dat van een roedel wolven. Het verschil is natuurlijk duidelijk zichtbaar in de spectaculaire gevechten. Maar het verschil in cultuur komt het beste naar voren in de gesprekken tussen Kraven en Lucian, waar op subtiele wijze het verschil in mentaliteit te zien is.

Underworld is het eerste werk van schrijver Kevin Grevioux dat tot een film gemaakt is. Hij heeft hierin zijn ervaring met interraciaal daten en de problemen die het met zich mee kan brengen gebruikt en heeft Romeo en Julia gebruikt als basis voor de hoofdpersonages. Dit lijkt misschien een vreemde keuze, maar het werkt erg goed als je op bepaalde dialogen let. Daarnaast heeft hij gekozen voor een virologische verklaring voor vampiers en weerwolven in plaats van een mytische. Dit laatste is op zich een interessant idee, maar jammer genoeg maken ze in de film soms gebruik van expositie-scenes in de vorm van hallucinaties die geen enkel virus teweeg zou kunnen brengen. Soms kunnen mythes niet wetenschappelijk verantwoord worden en zou men zich hier ook bij neer moeten leggen.

Underworld werd ondanks goede kassacijfers niet echt goed onthaald. Er wordt de film onder andere verweten dat de vampiers en weerwolven alleen als excuus gebruikt werden voor spectaculaire actie scenes. Critici vonden de karakters niet goed uitgelegd en overgeacteerd. En van een paar punten snap ik waarom ze dat zeggen. Maar ik vermaak me nog steeds prima met deze film. De film is geen zins perfect, maar het doet wel veel dingen goed. De duistere, kille sfeer van de film wordt goed neergezet en versterkt door het gebruik van grauwe filters en een goede soundtrack. Het acteerwerk ligt er misschien een beetje dik op, maar is zeker niet over de top. De vampiers zijn sexy en ijdel terwijl de Lycans vuil en rauw overkomen, precies zoals je het verwacht.

In conclusie: Underworld is een sfeervolle en vermakelijke film die lekker weg kijkt, maar als je veel Guts en Gore verwacht, dan is dit niet de film voor jou.