Underworld: Rise of the Lycans

Poster voor de film "Underworld: Rise of the Lycans"

Underworld: Rise of the Lycans

R 92 min - Fantasy, Action, Adventure, Science Fiction, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2009
Director:  Patrick Tatopoulos
Runtime:  1 h 32 min


Tagline: Every war has a beginning.

Weerwolven teisteren de landen. Het zijn wilde beesten die gedachteloos en bloeddorstig boeren en edelen doden als deze op hun pad komen. Alle slachtoffers die niet vernietigd worden veranderen zelf ook in weerwolven, nimmer meer in staat te zijn om een menselijke vorm aan te nemen.  De vampiers jagen op de weerwolven om de mensen te beschermen, hun bron van voedsel. De meeste weerwolven worden door ze gedood, de overige gevangen genomen. Als wilde beesten worden ze in kooien gehouden. En op een dag baart één van de weerwolven een baby, een weerwolf in menselijke vorm. Zijn moeder wordt door Viktor, de landheer der vampiers gedood. Hij is meedogeloos. Toch spaart hij de baby, misschien tegen beter weten in.

De baby is Lucian, de eerste der Lycans.

Lucian groeit op tussen de vampiers. Anders dan wilde weerwolven heeft hij controle over zijn vorm. Vanaf jonge leeftijd is hij al sterk, gedreven en trouw aan Viktor en zijn dochter Sonja. Viktor ziet potentie in een leger Lucians soort, zodat ze als slaven kunnen werken en de vampiers tijdens overdag kunnen bewaken. En zo laat hij gevangenen door Lucian gebeten worden om meer Lycans te fokken. Alle Lycans worden in menselijke form gehouden door middel van halskettingen met naar binnen gerichte zilveren tanden.

Lucian weet dat hij een slaaf is, maar accepteert het als zijn plaats onder de vampiers. Hij wordt zelfs verliefd op Sonja en de twee houden er een verboden romance op na. Maar na verloop van tijd begint zijn trouw te zwichten. Zijn ogen worden geopend door het juk van de slavernij, de minachting door de vampiers en door het treffen van wilde weerwolven. En wanneer hij, om Sonja te redden transformeert, verliest hij Viktors gratie en wordt opgesloten.

Hij ontsnapt met de hulp van Sonja en Thanos. Viktor is furieus als hij dit en de romance tussen Lucian en Sonja ontdekt. Verscheurd tussen zijn leiderschap en de liefde voor zijn dochter, veroordeeld hij Sonja terecht, wat Lucian tot het breekpunt brengt…

Underworld: Rise of the Lycans is, in principe, een film gebaseerd op een flashback. Deze stamt uit de eerste Underworld en is ongeveer een minuut lang. En hoewel het maar een minuut lang is, omvat het de hele reden voor de bloederige oorlog tussen de twee bloedlijnen die nog eeuwenlang door zou gaan. Dat acht jaar later deze flashback tot een hele film is uitgewerkt is een geweldige zet. Het laat het rijk van de Vampiers zien op het laatst van hun decadente heerschappij over de middeleeuwen in Oost Europa en hoe hun arrogantie tot hun ondergang leidde. Het toont de redenen waarom de Lycans onder leiding van Lucian zich verzetten tegen hun vampiermeesters.  En we ontmoeten in deze film voor het eerst de mooie en befaamde Sonja.

Net als de eerste twee films staat de verboden liefde tussen vampier en weerwolf á la Romeo en Julia centraal. Ditmaal vertolkt door Sonja en Lucian. En hoewel het misschien als een afgezaagd plot klinkt, werkt het hier fantastisch. We zien hoe Lucian’s liefde voor Sonja leidt tot verzet en wraak. We zien hoe Sonja zich omwille van Lucian verzet tegen haar vader Viktor. En we zien de wroeging in Viktor als hij zijn geliefde Sonja veroordeeld omwille van blinde haat en afgunst.

Michael Sheen is Lucian. Punt. Zijn toewijding straalt gewoon van hem af. Maar Bill Nighy verdient een extra vermelding voor zijn rol vertolking van Viktor in deze film. Het is een genot om te zien hoe hij in zijn rol kruipt. Zijn acteerwerk varieert van stoicijns tot haast ´campy’ en de manier waarop hij zijn woorden uitspreekt brengt veel diepte aan zijn karakter. Hij weet hier mee prachtig naar voren te brengen dat Viktor zelfs in rust nog steeds gevuld is met woede en kille haat, maar ook met liefde voor zijn dochter. En later zal dit omslaan naar teleurstelling en wroeging om haar verraad.

De wereld in deze film bevat alles wat je van Underworld verwacht: de kille atmosfeer, sfeervolle muziek en prachtige special effects. Alles is weer geschoten in een blauw filter, wat het geheel nog killer en harder maakt dan dat het al is. De weerwolven zijn weer net zo bruut en ruw als dat de vampiers kil en ijdel zijn. Maar als dit je in de eerste twee films al niet kon boeien, dan is Rise of the Lycans niet voor jou.