Underworld: Evolution

Poster voor de film "Underworld: Evolution"

Underworld: Evolution

R 106 min - Fantasy, Action, Science Fiction, Thriller
Your rating:

Language:  English, French, Hungarian
Release Date:  2006
Director:  Len Wiseman
Runtime:  1 h 46 min


Tagline: My God. Brother, what have you done?

De oorlog tussen vampiers en weerwolven is veranderd. Lucian, de leider van de Lycans, is dood.Amelia en Viktor, beide Vampieroudsten, worden beide slachtoffer van hun eigen verradelijke verleden. En Selene wordt nu opgejaagd samen met Michael, ‘s werelds eerste vampier/weerwolf hybride. En tot overmaat van ramp is hij weliswaar de eerste, maar niet de enige…

Aan het einde van de eerste film zijn een aantal kopstukken van de vampierwereld dood. De enige overgebleven oudste is Marcus Corvinus. Hij is de mytische eerste der vampiers en voorvader vanMichael Corvin. In de laatste minuut van de film zien we hoe weerwolfbloed zijn kist en zijn openstaande mond in lekt en hij ontwaakt. Maar voordatUnderworld: Evolution hier verdergaat krijgen we eerst een flashback naar het verleden van de oorlog.

Eeuwen geleden zijn Viktor (Bill Nighy), Amelia (Zita Gögör) en Marcus (Tony Curran) op zoek naarWilliam Corvinus, de eerste der Lycans en broer van Marcus. William wordt gezocht omdat hij zich volledig aan zijn beestachtige natuur heeft overgegeven en dood en verderf zaait. En aangezien het weerwolven-gen overdragelijk is op de slachtoffers is dat een groot probleem. Na een bloedige strijd wordt William gevangen genomen. Marcus eist dat William aan hem overgedragen wordt, maar Viktor heeft andere plannen. Hij laat William voor eeuwig opsluiten, ver buiten het bereik van Marcus.

Terug in het heden treed Kraven de tombe binnen waar Marcus rust met de intentie hem te doden. Als de laatste oudste sterft, kan Kraven controle nemen over de vampiers. Het enige wat ze echter aantreffen is een lege kist en krijgen we te zien waar in Underworld al naar werdt gehint: Ook Marcus is nu een machtige hybride. Maar waar Michael slechts enkele uren een weerwolf was voordat hij muteerde, is Marcus een eeuwenoude vampier en daardoor een veel groter gevaar. Marcus maakt korte mette met Kraven en zijn mannen en heeft nu maar één doel voor ogen; zijn broer William bevrijden. En laat nou net Selene de spil zijn in zijn opsluiting…

Underworld: Evolution kan worden gezien als een film op zich, maar ik zou het niet aanraden om de film te kijken zonder Underworld gezien te hebben. Het is overduidelijk een vervolg op het verhaal dat in de eerste film begon en hoewel de nodige informatie wel gegeven wordt door verschillende vormen van expositie blijft het toch een verwarrend verhaal. Zeker als je nog niet bekend bent met de wetenschappelijke manier waarmee ze in deze wereld de vampiers en weerwolven benaderen. Want waar in de eerste film wetenschap duidelijk voorop stond, lijkt het erop dat ze het in deze film over de mythologische boeg willen gooien. Dat terwijl er toch weer scenes voorbij komen waar dit volledig ontkracht wordt. De legende van de Corvinus familie is hier een goed voorbeeld van. Het is het hoofd verhaallijn door de hele film en komt als een degelijke mythe uit de bus, totdat ze er in één scene een wetenschappelijke kant aan willen geven, om vervolgens die kant weer helemaal te vergeten.

Underworld: Evolution is meer gericht op special effects en actie dan de eerste film. Ondanks dat slagen ze er toch in om de sfeer uit Underworld voort te zetten. De relatie tussen Selene en Michael krijgt ook voldoende aandacht. Ze vestigen met regelmaat aandacht op het feit dat Michael nog maar net kennisgemaakt heeft zijn nieuwe oculte wereld en nog veel te leren heeft. Dit is in mijn ogen een groot pluspunt aan de film. Ook de middeleeuwse scene geeft wat meer besef van hoe lang de oorlog nu werkelijk al duurt. En een oplettende kijker zal zien dat niet alle flashback naar Lucian stock footage is uit de eerste film; Michael Sheen heeft nieuwe scenes opgenomen voor deze film.

Wat ik wel een ergernis in de film vind is dat ze niet consequent omgaan met de monstermake-up. Wanneer Marcus of Michael transformeren naar hun hybridevormen zijn hun gelaatstrekken steeds weer anders. In de ene scene heeft Michael het uiterlijk zoals we hem kennen uit de eerste film en in de andere scene lijkt hij op Ron Pearlman in ´Beauty and the Beast’ uit de jaren tachtig. En het betreft hier geen ´tussenstapjes’ in de mutatie, maar de uiteindelijke gedaante die per scene verschilt. Verder wordt William niet echt bepaald benut in de film. Zijn special effects zien er goed uit, maar er wordt weinig mee gedaan. Het verhaal van de Lycans is in deze film uberhaupt maar matig aanwezig. Gelukkig wordt dat ruimschoots goed gemaakt in de derde film van de reeks getiteld ‘Underworld: Rise of the Lycans’.