Transformers: The Last Knight

Michael Bay heeft het gedaan hoor! Hij heeft dé actiefilm van het jaar afgeleverd. Wat zeg ik, van dit decennium, deze eeuw, dit millennium!! Hoe kan het ook anders. Hij heeft zijn beproefde Transformers formule verbeterd en niet zo’n klein beetje ook. Even een korte samenvatting van de formule:

  • Explosies – heeeeeel veeeeel explosies
  • Skinny dames met veel te bolle lippen en weinig kleren
  • Een held tegen wil en dank, die alleen maar dient ter ondersteuning van het Amerikaanse leger
  • Het Amerikaanse leger in al zijn glorie en vol met insider information en de nodige vaktaal waar een armyfan geen genoeg van kan krijgen
  • De Amerikaanse vlag
  • Ondergaande zonnen of wisselende seizoenen in hetzelfde shot
  • Product placement
  • Transformers

Ditmaal is de formule uitgebreid met een middeleeuwse veldslag, Nazi Duitsland, een onderzeeër en legendarische acteurs.

Transformer: The Last Knight begint met explosies, niet zomaar explosies, maar explosies tijdens een middeleeuwse veldslag. We zien de strijd tussen King Arthur en een schijnbaar onoverwinnelijke vijand. Gelukkig is er Merlijn (Stanley Tucci), een dronkenlap en charlatan die de hulp van Transformers inroept om Arthur de overwinning te bezorgen.

Nu we weten dat de Transformers al eeuwen onderdeel uitmaken van onze geschiedenis is het ook niet vreemd dat er bij ELKE grote veldslag in het verleden Transformers betrokken waren. Hell, het was Bumblebee en een schizofreen Transformershorloge die verantwoordelijk waren voor de dood van Hitler. Geweldig toch? Michael Bay doet het weer hoor. Hij herschrijft de historie en maakt het vele malen epischer dan het ooit geweest is. Dat Bumblebee en de eerste Autobots pas in het eerste deel (oftewel 2007) op de aarde kwamen weet niemand meer natuurlijk. Och ja, dat Bay dit in elk opvolgend deel weer verandert zijn we uiteraard ook vergeten. Als we dan toch even op continuïteit terecht komen. Ken je de piramide van Gizeh nog? Dat is de piramide die Devastator in Revenge of the Fallen heeft vernietigd. Deze zie je doodleuk in al zijn glorie nog een keer vernietigd worden in The Last Knight, ditmaal door Cybertron.

Oh wacht, ik heb nog niet eens verteld waar dit vijfde deel over gaat. Hij duurt maar 2 en een half uur dus het is een verhaal waar je u tegen zegt. De aarde is in gevaar en alleen het Amerikaanse leger kan de aarde redden. Dit kan enkel met behulp van held Cade Yeager (Mark Wahlberg) en de eerder genoemde skinny lady Viviane (Laura Haddock). Om de wereld te redden moeten ze eerst de staf van Merlijn vinden en Optimus Prime stoppen. Ze krijgen hierbij hulp van Anthony Hopkins als de bewaarder van de Transformers geschiedenis op aarde. Dit alles wordt vergezeld door vele explosies die eerder beginnen dan ooit en af en toe zien we een Transformer, voornamelijk puppy Dinobots..

Het voorgaande deel, Transformers: Age of Extinction, is afgebrand door de critici. Dit alles maakte voor Michael Bay niet uit, want het publiek kwam toch wel naar zijn films. De critici begrepen volgens hem niet wat een succesvolle film was. Hij heeft heel erg duidelijk gemaakt dat hij schijt had aan filmjournalisten. Hij heeft wel gelijk gehad, want Age of Extinction was een commercieel succes. Logisch dan ook dat hij het vijfde deel ook op zich heeft genomen. De formule is niet aangepast, alleen verder uitgebreid. Het grote verschil is nu dat hij ook schijt heeft aan de bioscoopgangers. Aan een simpel aspect als continuïteit binnen je eigen filmreeks wordt hier totaal geen aandacht  besteedt. Logica in de keuzes van karakters, scenes en verhaal is ook ver te zoeken. Je zit tweeëneenhalf uur naar explosies, product placement, oneliners, het Amerikaanse leger en Laura Haddock te kijken. Dit alles wordt overstemd met bombastische muziek en af en toe een Transformer die Bay er helaas in moest stoppen. Maar als hij ze er dan toch in stopt dan alleen voor zogenaamd comic relief of als reden voor overdreven geweld van het leger. Want ja, Transformers van Bay, oftewel Bayformers gaan niet over Transformers, maar over het Amerikaanse leger.

Ik snap overigens niet wat Anthony Hopkins in deze film doet. Ik zie hem als een respectabele man, hij is nota bene geridderd. Hier is hij een karikatuur van zichzelf waarbij hij zelfs vervalt in toilet humor van de laagste orde. Of Michael Bay had iets waardoor hij druk uit kon oefenen op hem, of Sir Anthony Hopkins is ontzettend laag gezonken. Ik ga voor het eerste..

De voorstelling waar ik bij was had maar 10 bezoekers. Dat is zelfs voor een vroege voorstelling heel erg weinig. Lijkt het er dan toch op dat de ‘normale’ bioscoopganger Bay eindelijk door heeft? Weet men nu eindelijk dat Bay geen films voor de bioscoopgangers maakt maar voor zichzelf? Ik kan mij namelijk op geen enkel moment voorstellen dat hij ergens tijdens deze productie heeft gedacht dat hij een goede film zou afleveren. Transformers: The Last Knight is één lange pornofilm die alleen voor Michael Bay op weet te winden. Meneer Bay is hopelijk door de mand gevallen. Nu maar hopen dat hij voortaan ver weg blijft van alles wat ook maar enige nostalgische waarde heeft. Van mij mag hij gerust zijn liefde voor het Amerikaanse leger blijven uiten, maar dat kan ook door recruitment filmpjes te maken voor het leger. Geef die man een baan bij het leger en iedereen is gelukkig!