Total Recall (2012)

Tweëntwintig jaar nadat Paul Verhoeven Total Recalluitbracht komt nu Len Wiseman met zijn gelijknamige  interpretatie van deze SciFi klassieker. Remakes worden vaak met wisselende reacties ontvangen en voor Total Recall was dat niet anders. Het grootste struikelblok bij deze films is tevens de meest voor de hand liggende: De vergelijking met het origineel.

Als de film begin wordt Doug Quaid (Colin Farrell)  wakker uit dezelfde nachtmerrie die hij elke nacht heeft; Achterna gezeten door soldaten probeert hij te vluchten, maar hij faalt. Een onbekende vrouw die bij hem is tijdens zijn vlucht ontsnapt wel. Hij wordt wakker naast zijn mooie vrouw Lori (Kate Beckinsale) in een klein apartment in ‘The Colony’.

In deze bleke toekomst is het grootste deel van de aarde onbewoonbaar. Slechts twee gebieden zijn nog bewoonbaar; the United Federation of Britain en ‘The Colony’. De UFB is een elitair en welvarend capitool, terwijl de Colony niet veel meer is dan een gigantische sloppenwijk waar alle gewone arbeiders wonen. De twee gebieden worden met elkaar verbonden door the Fall. The Fall is een enorme tunnel die recht door de aarde loopt. Elke dag reizen duizende arbeiders van de Colony naar de UFB om in fabrieken te werken in een grote cilinder die ze letterlijk laten vallen. Eenmaal voorbij de kern van de aarde zal zwaartekracht het momentum van de cilinder voldoende afzwakken om veilig aan de andere kant opgevangen te worden. De politiek rommelt in deze dystopische toekomst. Terroristische aanslagen zijn aan het orde van de dag, en ze worden toegekend aan een groep rebellen onder leiding van de charismatische Matthias (Bill Nighy). De kanselier van de UFB, Cohaagen (Bryan Cranston) herinnert de wereld er na elke aanslag weer aan wat de gevolgen hiervan zijn voor de vrede tussen beide naties.

Doug is één van de arbeiders die elke dag naar de UFB reist om te werken in een fabriek waar synthetische politie eenheden geproduceerd worden. Hij reist samen met zijn beste vriend en collegaHarry (Bokeem Woodbine). Doug is niet tevreden met zijn leven. Hij vraagt zich af of er niet meer is weggelegd voor hem. Harry verklaart hem voor gek. Hij heeft een baan, een dak boven zijn hoofd en een prachtige vrouw, wat kun je nog meer willen? Doug heeft reclames gezien van Rekall, een bedrijfje waar je aan de dagelijkse sleur kan ontsnappen door kunstmatig geintroduceerde herinneringen en zo je fantasie kunt naleven. Doug besluit Rekall eens te gaan bezoeken. Eenmaal daar maakt hij de keuze voor een fantasie over geheim agent zijn. En vanaf dat punt Breekt de hel los en volgt een verhaal vol leugens, valse herinneringen, gestolen identiteit en actie. Want is hij nou echt een geheim agent, of is het een fantasie?

Total Recall is een echte remake. De rode draad in het verhaal is hetzelfde gebleven, maar er is ook veel verandert. Het cyberpunk gehalte is onveranderd hoog, het is een dystopische toekomst waarin de macht gehouden wordt door technologie. De hele film is doordrenkt van knipoogjes naar de eerste film. Sommige zijn zo subtiel dat ze haast niet opvallen, terwijl andere overduidelijk zijn. Dit getuigt in mijn ogen wel van respect voor origineel. De veranderingen die wel zijn aangebracht komen de film wel ten goede. Zo ligt de Colony nu aan de andere kant van de wereld in plaats van op Mars, wat het een heel stuk geloofwaardiger maakt dat juist daar de gewone arbeiders te vinden zijn.

Net als in de eerste film blijft het aan het einde van deze film gissen wat nu werkelijk de waarheid is. Veel mensen vinden het origineel hierin veel beter uit de verf komen, een mening wat ik niet deel. Want hoewel Schwarzenegger, die in het origineel de rol van Quaid vervulde, een echte actieheld is, kon hij mij niet overtuigen van de innerlijke strijd en verwarring die hij zou moeten voelen. Farrell lukt dat wel. De manier waarop hij omslaat van een een onschuldige man in paniek tot en koele killer en weer terug komt veel natuurlijker over dan Arnold “get to the choppa!” Schwarzenegger dat deed. Ook de rollen van Harry en Lori komen beter uit de verf. Harry komt nu echt over als de beste vriend en Kate Beckinsale verslaat Sharon Stone met gemak als een keiharde moordenaar. Maar het is niet alleen het acteerwerk. De jaren negentig visie van hoe de toekomst eruit zou moeten zien is wel heel erg gedateerd geraakt. De technologie in de 2012 versie is veel geloofwaardiger uitgevoerd. De introductie van ‘Synths’, Synthetische politie eenheden is een logische keuze, aangezien nu al bij de defensie het gebruik van drones doodnormaal is.

Wat wel jammer is aan de nieuwe film, is het tempo. Vanaf het moment dat Doug naar Rekall is geweest gaat alles op een moordend tempo. Maar het tempo en het gebruik van lensflares zijn tegenwoordig haast de norm geworden in films. Het verhaal is misschien niet het sterkste wat er is, maar het origineel was geen haar beter.

Mijn conclussie: Als je een fan bent van Arnie of klassieke scifi in het algemeen, kies dan voor het origineel. Ik kies voor de 2012 versie. Wiseman heeft met zijn versie van Total Recall een frisse nieuwe kijk op het verhaal gegeven met een goed gekozen cast en prachtige special effects.