Tokyo Zombie

Poster voor de film "Tokyo Zombie"

Tokyo Zombie

NR 103 min - Foreign, Horror
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2005
Director:  Sakichi Satô
Runtime:  1 h 43 min


Als je van zombie films en humor houdt dan kom je al snel uit bij Shaun of the Dead. Dit is de komische zombiefilm wat mij betreft. Er is echter nog een goede zombiekomedie die velen niet kennen. Het is de film Tokyo Zombie uit (hoe kan het ook anders) Japan.

In Tokyo is afval een probleem geworden wat uit proporties is weten te groeien. Naast de Mount Fuji heeft Tokyo er een tweede berg bij gekregen. Een berg van afval genaamd Black Mount Fuji. In deze berg wordt allerhande afval gedumpt van huisvuil tot auto’s tot mensen. Deze vervuiling die er in Tokyo is ontstaan heeft echter een erg nadelig effect. De doden komen namelijk weer tot leven. Tokyo weet niet wat het overkomt als deze zombies de levenden aanvallen en voor absurde situaties zorgen.

In deze door zombies bevolkte wereld hebben we twee vuilnismannen Fujio (Tadanobu Asano) en Micchan (Sho Aikawa). Zij worden in een poging uit Japan te vluchten naar Rusland aangevallen door zombies. Tijdens deze tocht nemen ze Yoko (Erika Okuda) mee en wordt Micchan gebeten door een zombie. Micchan laat het de andere twee in de steek om ze beschermen tegen zichzelf als hij veranderd. Fujio en Yoko weten te overleven en zijn jaren later nog steeds bij elkaar. De wereld is overgenomen door de levende doden en alleen de rijken leven in aparte gedeeltes van steden waar ze door de armen op de wenken bediend worden. In deze post apocalyptische wereld overleeft Fujio door de kunst van Jujistsu te gebruiken in de arena tegen zombietegenstanders. Fujio bid nog dagelijks tot zijn mentor in de Jujistsu en beste vriend die hij heeft verloren; Micchan. Ondanks dat het leven niet is wat Fujio en Yoko zouden willen redden ze het totdat Fujio Micchan weer tegen het lijf loopt…

Zombies, rare Japanners en veel, heel veel humor! Dat is wat je bij Tokyo Zombie kan verwachten. Het genre wordt evenals in Shaun of the Dead flink op de hak genomen. Er zijn door de film heen ook duidelijke verwijzingen naar andere zombie films met als meest herkenbare wel de Land of the Dead verwijzing. Daarnaast zit er ook nog enkele gore in (erg weinig, maar het is er wel), veel slechte special effects en natuurlijk dialogen die nergens op slaan. Al met al alle elementen om een goede komedie met zombies neer te zetten.

Leuke film voor de zombieliefhebber en liefhebber van Japanse humor. Als je echter niet bekend bent met de Japanse humor en comedy’s dan kan deze film wel eens overdone zijn. Hij kan hierdoor te gemaakt over komen en hiermee zijn comedy element verliezen. Als je de Japanse humor niet kent maar de Engelse slapstick wel kan waarderen dan vermaak je je ook met de Japanse comedy’s

Wetenswaardigheidje: Dit is het regiedebuut van Sakichi Sato die bekend is als scriptschrijver van Ichi the Killer en Ichi the Killer Episode Zero.