Tokyo X Erotica

Poster voor de film "Tokyo X Erotica"

Tokyo X Erotica

77 min - Erotic, Thriller
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2001
Director:  Takahisa Zeze
Runtime:  1 h 17 min
Writers:  Takahisa Zeze


Tokyo X Erotica is een zogeheten Pinku Eiga film. Dit is een Japans genre wat in de puurste vorm niets meer of minder is dan softcore erotische films. De kenmerken die dit genre maakt zijn de prachtige vrouwen, het gebrek aan geslachtsdelen en schaamhaar (dit door de strenge wetgeving in Japan) en over het algemeen iets in de trend van geweld. Wat deze kenmerken betreft doet Tokyo X Erotica niets onder voor anderen binnen het genre, vooral ook niet omdat deze ook nog eens binnen de cyberpunk categorie valt. Cyberpunk is bijna ook onlosmakend verbonden met het genre van pinku eiga binnen Japan. Probeer maar eens een cyberpunk te pakken te krijgen waar geen erotiek (hoe pervers dan ook) in te vinden is.

Wat duurt langer? De tijd voor of nadat je doodgaat? Dat is de vraag die in de film Tokyo X Erotica centraal staat.

We beginnen de film met eigenlijk de dood van Kenji. Op het moment van zijn laatste stuiptrekkingen denkt hij aan de woorden van zijn ex-vriendin Haruka: “Which is longer, the time before birth or the time after death?” En we gaan over naar Haruka, de tijd voor zijn dood. Zij is nadat de relatie geëindigd is gaan prostitueren. Op de bewuste avond die Tokyo X Erotica de kijker laat zien trekt ze een klant aan in een roze konijnenpak. Ze ondergaan enkele perverse sexuele uitingen gezamenlijk en dan komen we op het punt dat de film niet meer te volgen is. De man in het konijnenpak doet een psychoanalyse op Haruka en verschijnt ineens in haar slaapkamer terwijl ze voor hem vlucht. Haruka komt ook aan haar einde.

Vanaf dat moment springt de film naar heden, verleden en toekomst om zo doende het leven en sterven van Kenji, Haruka en enkele anderen die door toeval gelinkt zijn aan hen te laten zien.

Dit was naar mijn mening een erg moeilijk te volgen film mede door het surrealistische filmwerk, verhaal en om de tijdssprongen die door de gehele film gemaakt worden. Het is duidelijk een film met moraal. Dat je dood gaat staat vast, wat je doet voor je doodgaat en hoe het er na je dood aan toe gaat echter niet. Voor je dood heb je zelf in handen, na je dood ligt in handen van anderen. Uiteindelijk moet ik eerlijk toegeven dat ik denk dat ik weet waar deze film zo ongeveer over gaat, enkel kan ik ook de plank compleet misgeslagen hebben.

Ik vond deze film een aangename verassing alleen was het absoluut niet wat ik verwachtte. Afgaande op de hoes van de DVD verwachtte ik een cyberpunk werk in de trend van A Snake of June. Desondanks vond ik het een zeer onderhoudende film. Compleet digitaal opgenomen met enkel amateurs in de hoofdrollen. Deze amateurs hebben allen een sterke rol neergezet en komen overtuigender over in deze film dan als je een bekende acteur hier neer zou zetten. Het surrealistische aan deze film maakt hem ook een stuk interessanter alleen dat maakt meteen ook weer het nadeel van deze film. Hierdoor is de film erg moeilijk te volgen en komt niet goed genoeg en sterk over. Voor een standaard Pinku Eiga kun je deze beter laten liggen en voor een cyberpunk slaat die net de plank mis. Heb je echter zin in een surrealistische werk met een bunnyman en Superman dan is dit een film om eens te kijken, wil je een goede film in het genre kijk dan verder.