Titans

Titans

Netflix is goed bezig. In 2018 zag de DC serie Titans het levenslicht op dit medium. DC doet het leuk met de films, maar hun succes is toch echt in de serie te vinden. Arrow is geliefd, Flash is succesvol en Supergirl is ook een hit. Titans die zich in het gevestigde DC universe plaatsvind zet deze trend door, alleen op een geheel andere manier.

Waar de voorgenoemde series meer soaps zijn met superhelden, krijgen we hier een actieserie met coming of age elementen. Voor degenen die de Titans niet kennen zal ik een korte origin geven. Vele DC helden hadden jongere sidekicks. Batman & Robin, Aquaman en Aqualad, Wonder Woman en Wonder Girl, Flash en Kid Flash. Aan originaliteit met de namen geen gebrek in ieder geval 😉 In de jaren zestig kwamen deze tieners voor de eerste keer samen om misdaad te bestrijden. Dit leverde de eerste Teen Titans reeks op. Dit is echter niet de reeks die de meeste van mijn leeftijd kennen. In de jaren 80 werd deze groep nieuw leven ingeblazen onder de originele naam The New Teen Titans. Robin, Kid Flash, Wonder Girl komen samen met Beast Boy, Cyborg, Raven en Starfire. Het is in deze door Marv Wolfman en George Perez gecreëerde serie dat Dick Grayson’s Robin evolueerde tot Nightwing zoals we hem tegenwoordig kennen. Batman had immers een nieuwe Robin; Jason Todd. Het is deze versie van de (Teen) Titans waar Netflix zijn inspiratie vandaan heeft gehaald. De comic was overduidelijk op de jeugd gericht en moest er mede voor zorgen om een nieuwe generatie warm te laten lopen voor comics. DC pakte het altijd wat heftiger aan qua verhaallijnen dan Marvel, maar al met al was het een vrij ‘lichte’ run. Hier komen we bij het grootste verschil met de Netflix serie, deze is namelijk duister, erg duister.

Dick Grayson (Brenton Thwaites) heeft zijn Robin persona naast zich neergelegd en bestrijdt de misdaad als een agent in Detroit. Hij moet een vermist meisje genaamd Rachel Roth (Teagan Croft) opsporen in verband met de moord op haar moeder. Zodra hij haar eenmaal gevonden heeft herkent hij zichzelf in de tiener. Hij is immers ook op jonge leeftijd zijn ouders verloren en ging op zoek naar wraak. Hij is echter niet de enige die op zoek is naar Rachel, ook anderen willen haar hebben en om heel andere redenen dan Dick. Zij zijn op de hoogte van haar krachten en doen er alles aan om haar in handen te krijgen. Dick probeert Rachel te beschermen echter lijkt dit bijna te mislukken wanneer zij in handen komt van Kory Anders (Anna Diop) die haar om onbekende redenen ook zoekt. Dick en Kory komen tot elkaar en nemen het samen met enkele andere ‘outcasts’ op zich om Rachel te beschermen voor haar achtervolgers.

In Titans maken we verder nog kennis met vele andere DC helden en (voormalige) Titans. Wonder Girl (Conor Leslie), Beast Boy (Ryan Potter) en Hawk (Alan Ritchson) & Dove (Minka Kelly) om er een paar te noemen. We krijgen zelfs nog een crossover met een andere Netflix DC serie genaamd Doom Patrol.

Ik ben niet al te goed bekend met de comics van de Teen Titans, maar wat ik wel weet is dat het nooit zo duister is geweest als hier in deze Netflix reeks. Starfire vermoordt hier zelfs enkele mensen terwijl zij in de comics een sprankelende vrolijke persoonlijkheid is. Verschil moet er wezen en als ik eerlijk ben is deze Starfire wel ‘bad-ass’. Ook de Dick Grayson Robin die we hier te zien krijgen is ontzettend gewelddadig. Van Jason Todd (Curran Walters) weet ik dat zijn Robin gewelddadig is, maar de eerste Robin, zeer zeker niet. Het geweld en duistere toon die we hier krijgen past absoluut niet als je de karakters kent. Het voelt gewoon verkeerd en toch maakt dit dat Titans het goed doet. DC heeft in de films al de keuze gemaakt om het lieve, vrolijke en kleurrijke af te zweren. Waarom deze trend niet doorzetten in de films? Ik hoop alleen wel dat ze niet over de schreef gaan. Batman bijvoorbeeld heeft als regel niet te doden, ook bij Robin hoort dat niet, maar goed, dit hoorde ook niet bij Starfire.

Titans voelt overigens meer als de Robin & co. show dan een show over een daadwerkelijk superhelden team. We krijgen gelukkig wel van meer personages diepgang en achtergrond te zien dan alleen Robin, maar mondjesmaat. Alsof de showrunners er geen vertrouwen in hebben dat de rest van de characters niet onderhoudend genoeg zijn. Ik heb mij er niet aan gestoord, maar het kan met gemak als een (ver)storende factor gezien worden. Dit eerste seizoen eindigt met een mega cliffhanger en belooft heel veel meer. Ik ben nog niet geheel overtuigd, maar ik wacht met smart op het volgende hoofdstuk van de (Teen) Titans!