Timeless Season One

Timeless Season One

Timeless Season One

45 min - Series, Drama, Science Fiction, Action, Alternate history
Your rating:

Release Date:  2016
Runtime:  0 h 45 min


Tagline: Protect the past. Save the future.

Tijdreizen is voor mij altijd al een fascinerend idee geweest. En gezien de hoeveelheid films en series (of losse aflevering binnen een serie) met tijdreizen als onderwerp, ben ik zeker niet de enige. De verscheidenheid aan manieren van tijdreizen is dan ook groot. Van de welbekende terug naar een belangrijke gebeurtenis in de history, via aan een paar minuten terug in tijd om steeds dezelfde grap uit te halen, tot aan ver in de toekomst. Vooral ook het (vervoers-) middel dat word gebruikt blijft altijd leuk om te zien. De ene keer een stopwatch, de andere keer een jacuzzi, of gewoonweg een gehele machine. Het lijkt dan ook dat er verder weinig meer valt toe te voegen. Toch doet de nieuwe serie “Timeless” zeker wel eer aan dit genre door er weer een beetje een eigen twist aan te geven.

In “Timeless” is er ook een tijdmachine uitgevonden, door het bedrijf ‘Mason Industries‘. Helaas voor hun wordt deze onder hun neus vandaan gestolen door een groep onder leiding van Garcia Flynn (Goran Višnjić), die de machine terug in de tijd brengt naar 6 mei 1937. Gezien Garcia Flynn bij de veligheidsdiensten bekend staat als zeer gevaarlijk, wordt er direct groot alarm geslagen. De grote vraag is dan ook, wat wil Flynn en waarom op die datum?

Gelukkig voor Mason Industries hebben zij nog een oudere protype van de tijdmachine achter de hand. Minder gelukkig is dat er maar drie personen in passen. Mason stelt daarom een team samen met de meest essentiële bekwaamheden. Omdat de originele piloot en ingenieur door Flynn werd gekidnapt, is Rufus Carlin (Malcolm Barrett) de enige andere binnen Mason Industries die de tijdmachine kan besturen. Om Flynn en zijn metgezellen uit te schakelen gaat Wyatt Logan (Matt Lanter), een onderscheidde Amerikaanse commando, mee. En als laatste is er  Lucy Preston (Abigail Spencer) een professor in geschiedenis. Zij is noodzakelijk om haar aanzienlijke kennis van de periode waarin ze zullen belanden.

Dit team krijgt als missie mee er alles aan te doen om Garcia Flynn te stoppen en er voor te zorgen dat de schade omtrent de geschiedenis zo veel mogelijk beperkt blijft. Al snel wordt het duidelijk dat dat niet zo makkelijk blijkt te zijn. 6 Mei 1937 is namelijk de dag dat de Hindenburg neerstortte en de missie gaat maar half goed. Hoewel het originele plan van Flynn mislukt, blijkt er genoeg te zijn veranderd om het leven van Lucy helemaal op de kop te zetten.

En dit is waar “Timeless” als serie de mogelijkheid creëert voor interessante consequenties. Kleine veranderingen in het verleden kunnen grote consequenties hebben in het heden. Dat is ook hetgeen waar Garcia Flynn op hoopt, want hij heeft een missie. Flynn er namelijk op uit om de mysterieuze groepering genaamd Rittenhouse uit de geschiedenis weg te schrijven. En de drie leden van het team dat op hem jaagt zou er nog wel eens meer in verstrengeld kunnen zijn dan in eerste oogopslag lijkt.

“Timeless” is een boeiende serie waar haast elk belangrijk karakter wel een eigen agenda of geheim heeft. Dit zorgt door de serie heen voor een verhaallijn dat de aandacht vast blijft houden. Ook is het interessant dat in deze serie het idee dat een aanpassing in het verleden invloed heeft op het heden, aardig goed uitgewerkt. Daarnaast worden de verscheidene periodes in de geschiedenis aantrekkelijk uitgebeeld door middel van goed uitgewerkte kostuums en omgeving. Gewichtige onderwerpen, zoals bijvoorbeeld slavernij, worden ook zeker niet uit de weg gegaan. Maar gelukkig zit er genoeg komedie in om het niet al te zwaar te laten worden, gezien daar niet de focus van de serie op ligt. En het acteerwerk van de vier hoofdpersonages is uitstekend te noemen, waardoor de dynamiek binnen het team geloofwaardig over komt.

Een nadeel voor mij is wel dat “Timeless” voornamelijk om de Amerikaanse geschiedenis draait, een onderwerp waar persoonlijk niet mijn interesse ligt. Al moet ik toegeven dat ik daardoor wel aardig wat bij heb kunnen leren van stukken geschiedenis waar ik voorheen weinig van wist. “Timeless” is mischien niet de beste serie ooit met tijdreizen, maar als je net zoals ik tijdreizen een fascinerend idee vind, zou ik zeker aanraden om het te kijken.