Thor: Ragnarok

Poster voor de film "Thor: Ragnarok"

Ragnarok is ook wel bekend als “het lot van de heersende machten” of “de ondergang van de goden”. In het geval van de film waar ik over ga schrijven, zou het wel eens het einde van Asgard kunnen betekenen. Of gaat het verhaal over de vijand Ragnarok, een robot versie van Thor?

Het antwoord hierop is: Thor: Ragnarok gaat over het eerste. Thor is op zoek geweest naar de Infinity Stones, maar heeft helaas zijn zoektocht op moeten geven. Hierna gaat hij in gevecht met de vuurdemon Surtur om Ragnarok en de val van Asgard te voorkomen. Tijdens dit gevecht komt hij erachter, dat Odin niet meer op Asgard is. Thor wint het gevecht en gaat samen met Loki naar de plek waar hun vader achter is gelaten. Bij deze reis krijgen ze wat hulp van een bekende uit een andere MCU film. Helaas sterft Odin en weet zijn eerstgeboren dochter te ontsnappen uit haar gevangenschap.

Zij is de oppermachtige godin van de dood, bekend onder de naam Hela. In de korte strijd die erop volgt wordt Mjolnir vernietigd en raken Thor en Loki verdwaald in de ruimte.  Thor word gevangen genomen door het personeel van The Grandmaster, krijgt een makeover en wordt gedwongen in een arena te vechten. Hierbij loopt hij zijn oude collega, en vriend The Incredible Hulk tegen het lijf. Weet Thor aan dit alles te ontsnappen om Asgard te redden van de oppermachtige Hela?

Thor Ragnarok is een fantastische film en een waardige afsluiter van de MCU Thor Trilogie. Deze film zit wederom vol met verwijzingen naar de vorige Thor films en beide Avengers films. Zo wordt Thor bijvoorbeeld door The Hulk tegen de grond geslagen in de arena, waarop Loki roept: “now you know how it feels!” Dit is uiteraard een geniale verwijzing naar het moment dat dit met Loki gebeurde in de eerste Avengers film. Ook wordt de draak gestoken met voorwerpen die je eerder op Asgard hebt gezien, zoals de bekende Infinity Gauntlet.

Chris Hemsworth en Tom Hiddleston spelen wederom op fantastische wijze hun rollen als Thor en Loki. Het blijft een genot om de twee samen op het scherm te zien, en dit levert vaak een welkom komisch moment. Het is namelijk aan de ene kant wel een serieuze film met deze keer een echt gevaarlijke vijand, maar gelukkig niet te serieus. Zoals we gewend zijn van de MCU valt er ook genoeg te lachen, iets wat ik in dit soort films erg belangrijk vind. Mark Ruffalo speelt in deze film zijn welbekende rol als Bruce Banner a.k.a. The Hulk. Dit is de eerste keer dat hij deze rol speelt buiten een Avengers film, want de Hulk solo film in de MCU was met Edward Norton in de hoofdrol.

Ik ken Thor eigenlijk alleen van de MCU en een handjevol cartoons, dus ik zal in mijn kennis moeten graven voor het volgende stukje. Thor Ragnarok voelt qua verhaal alsof ze uit meerdere comic reeksen onderdelen hebben genomen.
Hier vallen onder andere reeksen Thor, The Mighty Thor, Loki en Planet Hulk. De laatste, een fan favorite comic is overduidelijk door de gevechten in de arena en natuurlijk de outfit waar the Hulk in rond loopt. Ook vermoed ik dat het nieuwe uiterlijk uit een van de comics komt, hoewel ik dit niet kan bevestigen. Wat wel erg welkom voor mij is, is dat hij niet meer afhankelijk is van Mjolnir en dat hij eindelijk van zichzelf badass is. In de comics is dit laatste namelijk veel meer het geval, en in de MCU kwam dit voor mij nooit echt goed naar voren.

Thor Ragnarok is voor mij duidelijk een van de sterkere MCU titels, die laat zien hoe groots deze reeks is geworden tot dit punt. Na een goede eerste film en een prima vervolg is dit een ijzersterke film om de trilogie mee te sluiten. Ook vind ik dat het nieuwe uiterlijk van Thor een goede keus, omdat hij zo voor mij een stuk stoerder overkomt. Dat is precies wat voor mij de film beschrijft: stoer, maar met een hele welkome en welgeplaatste komische noot hier en daar. Deze film is zonder twijfel gewoon een dikke aanrader voor Marvel fans in het algemeen.