The SoulTaker

The SoulTaker

24 min - Horror, Animation, Animé
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2001
Director:  Akiyuki Shinbo
Runtime:  0 h 24 min


Style over Substance. Dit is een omschrijving van iets waarbij meer op de verpakking dan op de inhoud gelet wordt. Deze uitspraak is wat er bij mij naar voren kwam bij de serie The SoulTaker. Grafisch erg mooi maar de inhoud blijft achterwege.

De mensheid zoals we deze kennen is besmet met een ernstig virus. Dit virus laat de mensheid muteren in een nieuwe vorm. Over het algemeen muteren ze in Devilman achtige wezens.

Kyosuke Date (Mitsuki Saiga) is een jongen die besmet is met het virus. Hij komt echter vanaf het eerste moment dat het virus bij hem ontwaakt in een mysterie waarbij hij meteen de wetenschap krijgt dat hij een tweelingzus heeft die hij niet kent. Kyosuke gaat een speurtocht naar zijn zus aan waarbij hij zijn geschiedenis en de geschiedenis van het virus samen ziet komen.

Wat is het virus nu eigenlijk, wat gebeurt er met de mensheid door dit virus, wat is zijn rol hierin en waarom zijn de twee grootste organisaties van dat moment op zoek/jacht naar Kyosuke? Enkele van de vragen die The SoulTaker snel opgooit om je in het verhaal te trekken. Op deze en meerdere vragen wordt uiteindelijk een antwoord gegeven naar gelang de serie verder gaat. Ik beticht de serie bewust van Style over Substance omdat er vanaf het eerste moment dat de serie begint er een mysterie neergezet wordt wat je af doet vragen waar je in godsnaam naar aan het kijken bent. Ik persoonlijk kon in de eerste paar afleveringen van deze serie niet achterhalen waar het nu over ging. Gaan we een Devilman –achtige kant op. Of is het meer in de trend van Evangelion, of wordt het toch cyberpunk a la Serial Experiment: Lain? Gooi naast het feit dat er geen touw aan vast te knopen was er ook nog eens heel erg psychedelische graphics tegenaan wat geheel nog een stuk vager en onoverzichtelijker maakt.

Het niet te volgen verhaal van The SoulTaker wordt geleidelijk aan tijdens de serie wel een heel stuk beter te volgen maar het is niet zo diepgaand als je in de eerste instantie zou verwachten. De serie presenteert zich op een wijze dat je vermoed dat er een zwaar en diepgaand verhaal achter zou zitten waar de zwaarste animé series nog een puntje aan kunnen zuigen. Dit is dus niet zo wat je ook snel door kunt hebben aangezien er snel gewisseld wordt met de meest extreme en vreemde battle scènes. Ik zeg bewust vreemd omdat hier de psychedelische graphics weer tot uiting komen, maar daar later meer over. Verder worden er ook bij de vleet karakters geïntroduceerd die even onbegrijpelijk in beeld komen als uit beeld gaan. Er is bij The SoulTaker duidelijk geprobeerd om een diepgaand verhaal te creëren (wat men later volgens mij opgegeven heeft) maar hoe alle karakters in deze serie bij elkaar komen en uit elkaar gaan is weinig tot geen aandacht aan besteedt.

Dan nu graphics. Deze zijn naar mijn mening heel erg goed en mooi gedaan alleen zo nu en dan over the top. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende animatiestijlen door de gehele serie door. Dit gebeurt helaas af en toe waardoor het meer een experiment lijkt. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van schaduwen en enkele kleuren. Stel je voor dat de omgeving geheel grijs is en de twee karakters die je tegenover elkaar ziet staan alleen blauw en rood zijn. Deze stijl is er één die je geweldig vind of verschrikkelijk. Oh ja, er wordt ook nog eens erg gebruik gemaakt van het zogenaamde olievlek effect (heel veel kleuren tegelijkertijd die ook wisselen met elkaar).

The SoulTaker is een serie die het niet van zijn geweldige verhaal moet hebben. De animatie daarentegen is supervreemd maar wel prachtig om te zien. Aktie zit er ook zeker in deze animé, maar deze wordt vaak overschaduwd door de vreemde graphics. Dit is een serie die in de Love em or Hate em categorie zit en dan vooral om de graphics. Ik vind de graphics prachtig maar de rest van de serie vond ik erg jammer, vooral het feit dat geprobeerd is een mega diepgaand verhaal neer te zetten wat er gewoon niet is. Ik kan deze serie dan ook niet aanraden, tenzij je wel eens een keer wat anders wilt zien dan standaard animatie, bedenk je wel dat deze serie Style over Substance is.