The Shannara Chronicles (Season 1)

The Shannara Chronicles

42 min - Adventure, Fantasy, Science Fiction, Series
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2020
Runtime:  0 h 42 min
Writers:  Terry Brooks, Alfred Gough, Miles Millar, Evan Endicott, Josh Stoddard, April Blair, Deanna Kizis, Zander Lehmann


In een verre, dystopische toekomst van de aarde is de beschaving van de mensen vervallen en overwoekerd door de natuur. Vijf verschillende rassen bevolken de aarde, “geleid” door de Elven.

De Elven bewaken een heilige boom, de Ellcrys, die, volgens overlevering, een leger van demonen gevangen houdt in een alternatieve wereld, The Forbidding. De Ellcrys wordt verzorgd door een zevental jonge Elven, The Chosen. Deze Elven worden door een wedstrijd genaamd The Gauntlet gekozen om de boom te beschermen en verzorgen.
Hoewel deze eer nagenoeg uitsluitend door mannelijke Elven wordt vervult, kiest prinses Amberle Elessedil (Poppy Drayton) ervoor om toch mee te doen aan The Gauntlet. Zij is hiervoor stiekem getraind door haar oom Ander Elessedil (Aaron Jakubenko). Amberle weet haarzelf staande te houden in The Gauntlet en wordt als eerste vrouwelijke Elf opgenomen in The Chosen. Wanneer zij echter de Ellcrys aan raakt, krijgt ze visioenen van de wederopstanding van het leger van de demonen en de vernietiging van de Ellcrys en de wereld.

Geheel ergens anders in het rijk staat de adolescente half-Elf Wil Ohmsford (Austin Butler) aan het sterfbed van zijn moeder. Zij vertelt hem dat zijn vader anders was dan dat hij dacht en laat hem beloven op zoek te gaan naar de Druïden. Wil krijgt de Elfstones, magische stenen, die ooit van zijn vader zijn geweest. Met deze magische stenen gaat Wil op reis om zich te laten trainen tot genezer.

In een afgelegen grot wordt de laatste druïde van deze wereld, The Four Lands, wakker uit de Druid Sleep, een soort comateuze slaaptoestand waarin wonden geheeld worden en de tijd voor het lichaam amper lijkt te vergaan. Het afsterven van de Ellcrys wekt Allanon (Manu Bennett) en zet hem op zijn missie om de Ellcrys te beschermen, door de laatste zoon van het Huis van Shannara, de mystieke koninklijke Elven-familie, en Prinses Amberle op het pad van hun lotsbeschikking te zetten.

The Shannara Chronicles is gebaseerd op de Shannara– reeks van auteur Terry Brooks, en voornamelijk het tweede boek uit de reeks, The Elfstones of Shannara. De serie volgt, naar zeggen, het boek aardig goed, al zijn er wel wat aanpassingen gedaan om het voor de jeugdige doelgroep wat aantrekkelijker te maken. De serie is dan ook in opdracht van televisiezender MTV geproduceerd. The Shannara Chronicles richt zich dan ook meer op een jeugdige doelgroep en dat is ook wel te merken aan de toegevoegde drama-elementen en romantische elementen, wat naar mijn mening een beetje afbreuk doet aan de serie. Het fantasy-element gaat helaas weer over de gebaande paden… De gebruikelijke rassen zitten er weer in, met natuurlijk weer de Elven en mensen in de hoofdrol en demonen als natuurlijke antagonisten.

Al met al is The Shannara Chronicles een aardige serie voor het jeugdige publiek, maar ik ben bang dat het voor echte liefhebbers van het fantasy genre een beetje tegen zal vallen… te weinig magie en iets te veel teen-drama.