The Secret World of Arrietty

Poster voor de film ""

The Secret World of Arrietty

G 94 min - Fantasy, Animation, Family
Your rating:

Country:   Japan
Language:  Japanese
Release Date:  2010
Director:  Hiromasa Yonebayashi
Runtime:  1 h 34 min
Writers:  Hayao Miyazaki, Keiko Niwa


Tagline: Do not be seen by humans. That's been the law of children of the underfloor.

The Secret World of Arrietty, ook wel bekend als Arrietty, is alweer de 17e feature length van de iconische Studio Ghibli van Hayao Miyazaki en de in 2018 overledene Isao Takahata. The Secret World of Arrietty gaat over een Borrower genaamd Arrietty (Mirai Shida) die met haar familie onder het huis van de grootmoeder van de jonge Shō (Ryunosuke Kamiki) woont.

Wanneer de zieke Shō een week voor zijn hartoperatie bij zijn grootmoeder Sadako Maki (Keiko Takeshita) verblijft, ziet hij in de tuin de kat Miya iets in de bosjes aanvallen. Wanneer Shō op onderzoek uitgaat, vangt hij een glimp op van de kleine Arrietty. Shō heeft vroeger van zijn grootmoeder gehoord over de kleine wezentjes genaamd Borrowers. Deze wezentjes “lenen” ’s nachts kleine dingen, als suiker, tissues en andere kleine voorwerpen uit huizen.

Diezelfde nacht gaat Arrietty voor het eerst met haar vader Pod (Tomokazu Miura) het huis in om suiker en tissuepapier te lenen. Het lukt de Borrowers om suiker uit de keuken te halen. Vanuit de keuken gaan ze naar de kamer waar Shō slaapt voor de tissue. Arrietty en Pod sluipen via de muren door een poppenhuis de kamer in en proberen wat tissue te pakken. Arrietty wordt echter voor de tweede keer door Shō gezien en van schrik laat ze het suikerklontje vallen. Gezien worden is voor de Borrowers een groot probleem. Gezien worden door een mens betekent dat ze zullen moeten verhuizen, zodat hun bestaan niet in gevaar wordt gebracht.

Shō weet echter te achterhalen waar Arrietty naar buiten sluipt en laat daar het suikerklontje achter met een klein briefje voor Arrietty. Hoewel Shō geen kwaad bedoelt en Arrietty een keer wil zien, is zijn gebaar het teken voor Arrietty en haar familie om te vertrekken.

The Secret World of Arrietty is gebaseerd op de kinderboekenserie The Borrowers van Mary Norton en volgt het eerste, gelijknamige, deel van die serie, hetzij aangepast door Hayao Miyazaki. Dit is zeker niet de eerste keer dat Studio Ghibli inspiratie zoekt uit een Engelse kinderboekenserie. Zes jaren eerder werd hetzelfde gedaan met Howl’s Moving Castle. Arrietty is tevens het regiedebuut van regisseur Hiromasa Yonebashi.

Arrietty is een echte Studio Ghibli film. Hoewel deze film niet echt een onderliggende volwassen thematiek heeft als Mononoke Hime, Nausicaa of the Valley of the Wind, Ponyo en Spirited Away, is het een zeer leuke film, volledig gericht op de jeugdige kijkers. Dit houdt niet in dat deze film ook niet gewaardeerd kan worden door volwassenen en elke liefhebber van Studio Ghibli.