The Return of the Living Dead

Poster voor de film "The Return of the Living Dead"

The Return of the Living Dead

R 91 min - Comedy, Horror
Your rating:

Language:  English, Italian
Release Date:  1985
Director:  Dan O'Bannon
Runtime:  1 h 31 min


Tagline: They're Back From The Grave and Ready To Party!

In de jaren ’60 is er een zombieuitbraak geweest. Een gas genaamd 245-Trioxin is de oorzaak geweest van een uitbraak van de levende doden. De regering heeft dit in de doofpot willen stoppen. Echter heeft de media hier enige informatie van weten te bemachtigen. Om het geheel toch af te doen als fictie heeft de Amerikaanse regering toestemming gegeven om een film van deze gebeurtenissen te maken die afwijkt van het werkelijk gebeurde. Deze film is bekend onder de naam “Night of the Living Dead”.

Bovenstaand is de introductie van 1985 film Return of the Living Dead. Deze introductie verklaart de zombies en verklaart hiermee meteen de grote afwijkingen met Romero’s “Night of the Living Dead”. De zombies in ROTLD zijn een heel stuk weerbarstiger dan de zombies uit de Romero films. De reden voor het afwijken van o.a. de zombies is omdat Dan O’Bannon Romero niet met zijn eigen zombie reeks in de weg wou gaan zitten.

Return of the Living Dead is één van de eerste, al dan niet de eerste zombiecomedy. Frank (James Karen) en Freddy (Thom Mathews) zijn aan het werk in een warenhuis met medische voorraden. Frank vertelt Freddy het verhaal over “Night of the Living Dead” en om zijn verhaal kracht bij te zetten laat hij het bewijs zien. In de kelder van het warenhuis staan namelijk een aantal vaten waar deze zombies in opgeborgen zitten. Frank laat Freddy één van deze vaten zien. Freddy maakt zich zorgen of de vaten wel stevig genoeg zijn, om dit te bewijzen geeft Frank een flinke klap op het vat wat een lek veroorzaakt. Het gas in het vat ontsnapt wat de twee mannen bewusteloos maakt en zich verspreid door het gehele warenhuis. Na het ontsnappen van dit gas barst ROTLD in al zijn zombie gestoordheid los.

Zoals al eerder aangegeven is ROTLD geen serieuze zombiefilm. Dit om drastisch af te wijken van Romero’s zombie reeks. Voor deze reeks is gekozen voor een komische aanpak. We worden in deze film van de ene komische situatie naar de andere gesleept. Frank en Freddy leveren naast de zombies het grootste komische aspect aan. De zombies waar we in ROTLD mee geconfronteerd worden zijn zoals eerder aangegeven erg afwijkend van de zombies die we kennen uit de Romero reeks. We hebben in deze film te maken met zombies die erg hardnekkig te doden zijn. Deze zombies kunnen niet gedood worden door de hersenen uit te schakelen. Deze zombies zijn alleen uit te schakelen door ze te verbranden. Tevens zijn deze zombies niet op zoek naar het vlees van de levenden, maar enkel naar de hersenen. De hersenen van de levenden helpen de zombies om namelijk om tijdelijk van de pijn van de dood af te komen. Last but not least hebben we hier te maken met intelligente zombies. De redenen voor het eten van de hersenen krijgen we namelijk ook te horen van één van deze zombies. De intelligentie van de zombies levert in deze film natuurlijk extra komische aspecten toe. Een memorabele scene is de scene waar een zombie vanuit een ambulance om meer ambulancepersoneel verzoekt.

ROTLD is een zombiefilm die mij persoonlijk erg aanspreekt. Heerlijke nonsense, vol overacting, tits en ass, goed gemaakte zombies en ook nog goede gore. Door de afwijkingen met deze zombie reeks en de Romero reeks zal niet elke zombiefilm liefhebber even blij zijn met deze zombies. Tevens zal het komische aspect ook niet alle kijkers even goed aanspreken. Wat mij betreft is ROTLD de grondlegger van de zombiecomedy en kan ik deze film alleen maar warm aanbevelen. Een heerlijke film voor een avondje onzin. Aanraders voor deze avond zijn dan wel snacks en drankjes, die komen het komische aspect alleen maar ten goede!