The Plague

The Plague

74 min - Action, Horror
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2016
Director:  Emir Skalonja
Runtime:  1 h 14 min


Tagline: From toxic past, the undead will come to life...

Low budget is niet een synoniem voor slecht Dat bewijst Emir Skalonja mij met zijn film The Plague. Met een minimaal budget, minimale cast en maar een kort aantal draaidagen is deze zombie film gemaakt.

We maken door middel van stock footage kennis met het slaperige plaatsje Love Canal, Niagara Falls. Een plaats die als dumpplaats voor chemisch afval gebruikt wordt. Nu was dat in vroegere tijden niet bijzonder, maar goed, tegenwoordig weten we allemaal als geen ander dat dit zo zijn gevolgen kan hebben. Denk aan ziektes, mutaties en natuurlijk… zombies! Tenminste, een gevolg in film dan weliswaar.

Fast Forward naar het heden waar we kennis maken met twee stelletjes. Het ene stelletje is lekker aan het rennen in het park en het andere stel zijn hitman’s. Beide stellen komen snel oog in oog met de schuifelende doden en moeten een samenwerking aangaan om te overleven. Het lijkt allemaal zo goed te gaan totdat ze met een andere overlevende in contact komen.

Ik zal eerlijk zijn, het is allemaal vrij straight forward met The Plague, maar toch steekt deze er wat mij betreft positief boven uit. In het horror en vooral zombie genre is het vrij gemakkelijk om te vervallen in guts en gore, maar dat doet Emir niet. Hij richt zich op de ontwikkeling van de mensen en de maatschappij. Hij heeft overduidelijk goed gekeken naar het werk van de Zombie Godfather Romero en daar doet The Plague ook aan denken. Dit zou zomaar een film kunnen zijn die zich in die wereld afspeelt. Dat is dan ook meteen de ontzettende kracht van deze film. In een tijdsbestek van 74 minuten hecht je je aan onwaarschijnlijke karakters en zit je in het verhaal. Ja, natuurlijk zitten er fouten in deze productie, maar dat neem ik graag voor lief. Emir heeft potentie en is een filmmaker waar ik graag meer van zie. Dat het vervolg al uit is en plannen voor het derde deel zelfs zie ik als een ontzettend pluspunt, zolang hij de rust en persoonlijke noot maar vasthoud!