The Personal History of David Copperfield

Ik heb het boek niet gelezen, maar Charles Dickens spreekt natuurlijk altijd tot de verbeelding en laten we eerlijk zijn; wie kent A Christmas Carel nu niet in een één of andere vorm. The Personal History of David Copperfield is een ander populair boek van deze schrijver die illusionist David Seth Kotkin als stagenaam aan heeft genomen.

Zoals je van titel als deze mag verwachten gaat het hier om de geschiedenis, of beter het levensverhaal van David Copperfield. David wordt meesterlijk gespeeld door Dev Patel. Hij is geboren in rijkdom om terug te vallen naar armoede en weer rijkdom te ervaren op een later moment in zijn leven. Het is niet deze historie die van belang is en wat deze film zo interessant maakt,het zijn de personages die David ontmoet tijdens zijn leven die het verhaal inhoud geven. Denk aan een Peter Capaldi als Micawber of Ben Whishaw als Uriah Heep en laten we zijn tante Betsey Trotswood niet vergeten, een geweldige rol van Tilda Swinton. Al deze karakters geven kleur aan het fantastische verhaal van Copperfield, want je kan dit verhaal niets anders dan fantastisch noemen.

 

David Copperfield vertelt in deze film zijn eigen verhaal en aan het eind geeft hij ook terecht aan dat het eerder fantasie lijkt dan waarheid, want zo wordt deze geschiedenis ook vertelt. Je zou denken dat we met een fantast te maken hebben. In deze doet de film ook enorm denken aan Big Fish en Don Quichotte in zijn algemeenheid. Twee vergelijkingen die deze film de eer aan doen die hij waard is.

Armando Iannucci is de man die deze film naar het publiek heeft mogen brengen. In 2019 was deze film al afgerond, maar nu pas te zien voor het grote publiek. In eerste instantie profileert deze film zich als een kostuumdrama, maar de humor, het acteerspel en de combinatie van diverse fantastische factoren zetten deze film neer als een prachtige lieve film voor het hele gezin om te kijken. Waar films van Tim Burton nog wel eens een duister randje hebben of over the top richting fantasy gaan, is deze film heel subtiel. Het blijft een beetje op de oppervlakte waardoor je het als kijker ook niet helemaal zeker weet, en dat is wat mij betreft een groot pluspunt. Je mag zelf een deel invullen, maar niet elementen die vragen opleveren, meer hoe je het geheel wat je zien op wilt vatten. Heerlijk verfrissend om zo naar een film te kijken.

Natuurlijk komt er bij mij als recensent ook de taak om wat kritische punten aan te halen en die zijn er wat mij betreft merendeel op het gebied van de verfilming an sich. Er is gebruik gemaakt van diverse creatieve vrijheden om dit verhaal te verfilmen. Nu wil ik daarover niet in detail treden en ken ik het boek ook niet, maar ik begrijp de keuzes. Ik had wel bepaalde originele verhaallijnen willen zien, maar hoe de film uitgepakt heeft vermoed ik dat de keuzes bijgedragen hebben aan het geheel en het eindproduct zelfs verbeterd hebben.

The Personal History of David Copperfield is een warme aanbeveling voor liefhebbers van lichte fantasy, een hilarisch ensemble en kostuumdrama.