The Outsider

De werken van horror-/thrillerschrijver Stephen King zijn bij lange na niet alleen bij lezers bekend. In 1976 kwam de film Carrie uit, geproduceerd door Brain DePalma, en hiermee werd het werk van Stephen King geïntroduceerd op het grote doek. Het is zeker niet bij Carrie gebleven. Vele van de films gebaseerd op werken van Stephen King hebben haast een iconische status gekregen, zoals The Shining, Pet Cemetary, Stand By Me, The Shawshank Redemption. Naast het witte doek zijn ook een aantal werken van Stephen King geadapteerd in televisieseries. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan It uit 1990 met Tim Curry in de rol van Pennywise, The Dead Zone en Kingdom Hospital. Ik durf haast te zeggen dat Stephen King de meeste werken heeft laten verfilmen.

Eén van deze series gebaseerd op een boek van Stephen King is The Outsider.

In Cherokee City, Georgia wordt het lichaam van de 11-jarige Frank Peterson gevonden. Het lichaam is zwaar verminkt en blijkt menselijke bijtwonden te bevatten. Vingerafdrukken op het plaats delict en verschillende ooggetuigen wijzen naar leraar en Little League Baseball coach Terry Maitland (Jason Bateman). De tragedie is voor de familie Peterson ook nog niet over. Door het verlies van haar jongste zoon heeft moeder Joy Peterson ook haar leven genomen. Met overweldigend forensisch bewijs besluit Detective Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) Terry Maitland te arresteren tijdens een Little League wedstrijd waar hij aan het coachen is. Maitland blijft echter bij hoog en laag beweren dat hij onschuldig is. Maitland’s echtgenote Glory (Julianne Nicholson) schakelt de advocaat Howard Salomon (Bill Camp) in om zijn onschuld te bewijzen en hem te verdedigen in een stadje waar iedereen elkaar kent. Ondanks het vele forensische bewijs en videobeelden is de zaak voor Salomon bij lange na niet verloren. Maitland beweert namelijk ten tijde van de moord niet eens in de stad geweest te zijn. Naast verschillende ooggetuigen en forensische materiaal zijn er zelfs beelden die het alibi van Maitland bevestigen.

Al deze tegenstrijdige bewijzen compliceren de zaak tegen Maitland behoorlijk. Zelfs Detective Anderson heeft zijn twijfels bij de schuld van Maitland. Wanneer Terry Maitland op weg naar zijn voorgeleiding wordt neer geschoten door de oudste Peterson zoon Oliver is Detective Anderson gedwongen Oliver te doden.

Het wordt echter nog vreemder wanneer de jongste dochter van Terry Maitland, Jessa (Scarlett Blum) meerdere malen een vreemde man in haar kamer ziet. De man heeft ook een boodschap voor Detective Anderson: Stop er mee.

Om alles goed uit te zoeken en de onschuld van Terry Maitland te bewijzen roept Detective Anderson de hulp in van privédetective Holly Gibney (Cynthia Erivo). Holly ontdekt dat de zaak van Terry Maitland niet de enige in zijn soort is. Gesteund door Detective Anderson, Howard Salomon, Luitenant Yunis Sablo (Yul Vasquez) en Alec Pelley (Jeremy Bobb) probeert Holly de waarheid achter deze mysterieuze zaak te achterhalen.

The Outsider brengt je een intrigerende suspense thriller, die je ondanks het ietwat trage tempo tot het einde weet te boeien. Het laat de kijker lang gissen naar de ware toedracht van de misdaden en hoe het mogelijk is dat er zoveel tegenstrijdigheden zijn. Vooral de excentrieke Holly Gibney, en hoe ze neergezet wordt, is een interessant karakter. Het karakter van Holly Gibney zelf is ook geen vreemde in de wereld van Stephen King. Holly Gibney werd in de 2017 serie Mr. Mercedes, gebaseerd op het gelijknamige boek en Finders Keepers en End of Watch, al geïntroduceerd.

Of The Outsider precies het verhaal van het boek volgt kan ik je helaas niet vertellen. Wat er sowieso wel veranderd is, is de geografie van het verhaal. In het boek speelt het zich af in Oklahoma, maar in de serie is het in ieder geval verplaatst naar Georgia.

Voor liefhebbers van suspense, thriller en een beetje fantasy, evenals liefhebbers van de verhalen van Stephen King is The Outsider zeker een aanrader!