The New Mutants

Poster voor de film ""

The New Mutants

PG-13 98 min - Action, Science Fiction, Horror, Adventure
Your rating:

Language:  Spanish, French, English
Release Date:  2020
Director:  Josh Boone
Runtime:  1 h 38 min


Tagline: It's time to face your demons

Fox was op een gegeven moment zo goed bezig he. Deadpool en Logan gaven beide een compleet andere richting aan het superhelden genre, en laten we eerlijk zijn, met X-Men is het eigenlijk wel begonnen. Dat ze met The New Mutants het horrorgenre aan zouden boren kon ik alleen maar aanmoedigen.

Vrijdag de 13e 2017. De eerste trailer van The New Mutants. Geïnspireerd op het werk van Chris Claremont en Bill Sienkiewicz. Maisie Williams als Rahne, Anya Taylor-Joy als Iliyana aka Magik, Cannonball, Sunspot en Mirage (Blu Hunt). Wat mij betreft een goede keuze en cast om deze X-Men spinoff kracht bij te zetten. Ondanks dat de initiële cut goede responses kreeg is de release een paar kaar naar achteren geschoven. In eerste instantie om niet in het vaarwater van andere releases te zitten en later om meer op de horrorhype mee te gaan. Dit uitstel heeft er bijna voor gezorgd dat New Mutants het levenslicht niet meer zou zien. Toen Disney namelijk 20th Century Fox overnam waren ze niet tevreden over het eindresultaat. Er is lange tijd gebakkeleid over reshoots, direct to home media release en zo. Gelukkig besloot het lot dat deze film toch een theatrical release zou krijgen. The New Mutants is de laatste telg uit de 20th Century Fox stal die als eerste door 20th Century Media uitgebracht wordt.

Danielle “Dani” Moonstar (Blu Hunt) is er getuige van dat een natuurramp het reservaat waar ze woont vernietigt. Haar vader sommeert haar zich te verstoppen terwijl hij probeert anderen te helpen. Dani ziet haar vader sterven en vlucht. Het volgende moment wordt ze wakker in gevangenschap. Ze is samen met 4 andere kinderen en een begeleider opgesloten in een ziekenhuis waar ze leren met hun mutante krachten om te gaan. Ze worden hier klaargestoomd om hun gaven zo onder controle te krijgen dat ze terug mogen de maatschappij in, of door te stromen naar de volgende klas..

Alle kinderen weten wat hun kracht is behalve Dani. Dr Cecilia Reyes (Alice Braga) probeert hier door middel van experimenten achter te komen. Dani heeft haar kracht echter niet onder controle met alle gevolgen van dien en wat haar kracht nu precies is weten ze ook eigenlijk niet..

The New Mutants is deels horror film, young adult en typische superhero movie. Dat is een best pittige mix die Josh Boone tot een coherent geheel probeert te combineren. In theorie is het wel mogelijk, maar dan is het vaak wel verstandig om een keuze te maken welke van de diverse genres de rode draad is van de film. Deze rode draad is hier niet aanwezig waardoor het een beetje alle kanten op gaat. Je ziet de kids met regelmaat gewoon een beetje rondhangen zonder dat er nu daadwerkelijk wat gaande is of dat het toegevoegde waarde heeft. Misschien is dit wel gedaan om de leegheid van de film te verhullen. Er is immers niet zo’n grote cast en zoveel gebeurt er eigenlijk niet. Als er nu eens wat meer met het claustrofobische gevoel gedaan zou worden van deze inrichting… maar nee, dat blijft helaas teveel op de achtergrond. De momenten dat we wel richting de horror gaan wordt het leuker, maar helaas vervalt het ook dan weer snel in een cliché, jammer want de potentie is er wel.

De verdeeldheid die tastbaar is in het genre is er ook in de cast. Dani heeft overduidelijk de hoofdrol, maar Iliyana probeert deze te stelen. Het lijkt dat men ook niet precies wist wie de hoofdrol te geven. Iliyana is zo anders dan de rest van de cast dat ze zelfs op bepaalde momenten tegen begint te staan. Het was overduidelijk dat zij een soort van balans moest representeren voor de rest die geen vrede heeft met diens krachten, maar het zo afwijkend dat ze uit de toon valt. Jammer, ook hier merken we dat er meer mogelijk was met deze film dan er uiteindelijk uitgekomen is. Ik zeg het niet snel, maar ik denk dat reshoots deze film wel goed hadden kunnen doen, het eindresultaat is nogal rommelig. Desondanks levert The New Mutants wel een beter einde aan het Fox X-Men tijdperk dan diens voorganger The Dark Phoenix. Disney heeft nu de rechten in handen van dit alles. Ik juich de X-personages toe wanneer ze in het MCU hun opwachting mogen maken en ik hoop helemaal dat de potentie die The New Mutants hebben ook gebruikt gaan worden.