The Nevers – Season 1

Wunderkind Joss Whedon hoefde maar iets te pitchen en het werd werkelijkheid. Zo ook The Nevers, een Victoriaanse steampunk serie met superpowered women. Whedon zijn winning streak is na diverse klachten over zijn gedrag voorbij, gelukkig is hiermee The Nevers niet ook ten onder gegaan.

In het Londen van 1989 hebben we de Touched. Een groep mensen, voornamelijk vrouwen die superkrachten hebben. Deze vrouwen worden als een bijzonderheid gezien, een gevaar en zelfs in sommige gevallen als een freak show, maar er zit meer achter de Touched. Er is een gevaarlijk spel gaande onder Londen waar de oorsprong van hen te vinden is. Daarnaast zijn er diverse groeperingen die de begiftigde mensen ‘verzamelen’ zo ook Amalia True (Laura Donnelly) die het weeshuis runt voor deze vrouwen samen met Penance Adair (Ann Skelly) voor Lavinia Bidlow, (Olivia Williams) een rijke weduwe die ze graag een veilig onderkomen geeft.

In The 6 afleveringen van The Nevers maken we geleidelijk aan kennis met een aantal van deze vrouwen en wordt er langzamerhand een groter geheel uitgezet. We krijgen een glimps van wat er echt gaande is onder Londen, waar deze krachten vandaan komen en waarom de Touched samen moeten komen.

Met 6 afleveringen heb je nog maar het puntje van de ijsberg te pakken, maar dit smaakt naar meer. Ik zal heel eerlijk zijn dat The Nevers geen top serie is. Er zijn teveel karakters die veel te gemakkelijk geïntroduceerd worden. Ze hebben ook allen een belang lijkt het wel, maar dat merk je niet aan de snelheid en weinige interesse waarin ze allen getoond worden. Jammer, want iets meer rust zou deze serie ten goede komen.

In een pilot hoor je de kijkers te overtuigen dat je een gaaf product neerzet, maar probeer dan niet om elke aflevering meer en meer te laten zien. Het past natuurlijk wel erg goed bij deze consumptiemaatschappij om steeds meer en meer te zien, krijgen en doen, maar een pas op de plaats was beter geweest. Dat is meteen ook de reden waarom ik de laatste aflevering met de meeste uitleg het slechtste vind van het hele seizoen. Dat had niet gehoeven namelijk. Laat het lekker mysterieus, de opbouw is er al en er ligt al een pad wat bewandelt kan worden.

Voor mij mag The Nevers nog wel even doorgaan. Het is voornamelijk de setting die mij enorm trekt. Steampunk zie je tegenwoordig veel te weinig in films en series en heb ik gewoon een zwak voor. Ik hoop dan wel dat er wat meer rust komt en een geleidelijke opbouw. Voor nu komt The Nevers net boven het minpunt uit en stiekem gun ik deze serie meer.