The Mummy

Als je het over classic movie monsters hebt dan is The Mummy toch wel eentje die genoemd moet worden. In 1932 werd er voor het eerst gestalte aan dit wezen gegeven door niemand minder dan Boris Karloff. Velen zullen hem kennen als het monster van Frankenstein, maar deze acteur had ook de eer om Imhotep de Mummy te vertolken. In de jaren 30 werd er misschien wel de eerste shared movie universe neergezet met de monsters van Universal Pictures. Hier hebben we namelijk al eens Frankenstein vs The Wolf Man gehad. Hoog was dan ook mijn verwachting toen Universal aankondigde dat zij dit oude universum weer tot leven gingen wekken. Dit zou gaan gebeuren onder de naam van Dark Universe. De eer voor het eerste monster uit deze reeks was voor de legendarische mummy.

Waar ging het mis? The Mummy is namelijk ontzettend geflopt. Is dit omdat de casting te wensen over liet, was dit omdat Universal té graag ook een shared universe neer wou zetten, was dit omdat er een genderswap heeft plaats gevonden bij het monster of was dit omdat Tom Cruise volledige creatieve vrijheid wou hebben over het eindproduct?

Ok, laat ik bij het begin beginnen. Dark Universe is een filmisch universum waar de Universal Classic Monster in terug te vinden zijn. Dracula, Frankenstein, The Creature from the Black Lagoon, Wolfman, The Mummy en ga zo maar door. Conceptueel natuurlijk fantastisch. Wie wil nu niet Frankenstein het zien opnemen tegen Dracula? Ik wel om heel eerlijk te zijn. The Mummy is de film die het allemaal aan het rollen moet brengen. Universal heeft natuurlijk goed naar Marvel en DC gekeken hoe dit wel en, of niet te doen. Wat ze wel deden was een A-list acteur aantrekken die de reeks moet gaan trekken. Wat ze ook gedaan hebben is potentiële hit regisseurs aantrekken die een goede visie hebben maar erg stuurbaar zijn vanuit de studio. Wat ze ook gedaan hebben is het geheel luchtig maken, want met dit soort films heb je de kans om té serieus over te komen en dan is het bij voorbaat gedoemd tot mislukken. Ook de supporting cast is goed uitgezocht met Russel Crowe als Dr. Jekkyl en Sofia Boutella als Ahmanet de Mummy. Wat ze niet gedaan hebben is dit alles tot een goed geheel vormen.

Tom Cruise is hier de trekker van het geheel als de Indiana Jones wannabee Nick Morton die naast zijn legerklusjes ook het één en ander aan antiquiteiten steelt om beter van te worden. Dat hij echter op een eeuwenoude graftombe stuit had hij niet kunnen voorzien. Nou ja, eigenlijk wel want hij had de kaart gestolen die naar deze tombe zou leiden. Het was echter geen rijkdom wat hem hier te wachten stond, maar een eeuwenoud lijk. Dit lijk is Sofia Boutella die na het uitzuigen van enkele zielen weer haar mooie zelf wordt, inclusief tatoeages die bij haar vervloeking zijn gekomen. Zij wil haar heer en meester Set, de god van de dood naar het rijk der levenden halen en daarvoor heeft zij Nick uitgekozen. Wat volgt is natuurlijk de strijd tussen Nick en Ahmanet. Tussendoor maken we ook nog eens kennis met Dr. Jekkyl die meer van de monsters schijnt te weten.

Ik denk dat het aan Tom Cruise ligt. Hij heeft volgens vele verhalen te veel creatieve vrijheid willen hebben en heeft ontzettend veel van het originele idee aangepast omdat hem dat beter leek. Wat overblijft is een film die doet denken aan een vreemde mix van Mission Impossible en Indiana Jones met een vleugje classic monster. Jammer, want zoals ik al eerder aangaf, conceptueel is dit shared universe ontzettend gaaf. Ook de genderswap van de mummy werkt uitstekend en is naar mijn mening een pluspunt van deze film. Dat we te maken hebben met een ontzettende flop houdt overigens niet in dat The Mummy niet de moeite waard is om te bekijken. Voor een simpel popcorn avondje is deze erg goed te verteren. Je moet wel tegen Cruise kunnen, maar daar kan ik wel voorbij kijken. Gelukkig is deze eerste Dark Universe flop voor Uniersal Pictures niet meteen een reden om het concept de nek om te draaien. Ze hebben nu ingezet op de tweede film uit deze reeks; The Bride of Frankenstein. Vreemde keuze als je het mij vraagt, Dracula of de Wolf Man lijken mij sterkere kandidaten, maar goed Wonder Woman is ook nog steeds de beste film van het DC Shared Universe, dus een ‘underdog’ kan zeker het tij keren.