The Meg

Op het internet zwerft een bewering dat je voor een redelijke zomerfilm in feite alleen Jason Statham nodig hebt en iets wat hij in elkaar kan slaan. Een film die aan deze criteria voldoet, kan nog niet eens zo slecht zijn. Is deze bewering ook van toepassing op The Meg? Hier kom ik later in deze recensie op terug.

We maken kennis met reddingsduiker Jonas Taylor (gespeeld door Jason Statham). Tijdens een reddingsactie worden hij en zijn team aangevallen door een mysterieus wezen. Wanneer de geredde bemanning Jonas beschuldigd dat hij een lafaard is en daardoor twee mensen van zijn team achter heeft gelaten in een imploderende onderzeeër, stop Jonas met duiken en trekt zich terug.

5 jaar later. Een onderzoeksteam onder leiding van Dr. Minaway Zhang (gespeeld door Winston Chao), voeren onderzoek naar een nog dieper gedeelte van de Marianentrog (de dieptst bekende plek in de wereld, red.). Dit gedeelte is gescheiden door een zogenaamde Thermocline van waterstofsulfide (een thermocline is een thermische laag in het water, waar de temperatuur sneller zakt dan in de lagen er boven, red.). Nadat de onderzeeër van het onderzoeksteam door de thermocline is gegaan, strandt het door een aanvaring met een groot object. James “Mac” Mackreides, (een lid van het onderzoeksteam, gespeeld door Cliff Curtis) weet dat Jonas de enige is die het onderzoeksteam kan redden. Jonas weet het onderzoeksteam te redden, maar het onderzoeksteam is niet het enigste dat mee terug naar boven komt…

Aan het begin van deze recensie had ik het over de bewering dat voor een redelijke zomer actiefilm, je in feite alleen Jason Statham nodig hebt en iets wat hij in elkaar kan slaan. Is “The Meg” vermakelijk? Ja. Het is een lekkere zomer Blockbuster, die je niet al te serieus moet nemen. De film is ideaal om onder het genot van een paar biertjes te kijken, zodat de absurditeit van sommige scenes je niet al te veel storen.

Natuurlijk zijn er ook minpunten aan “The Meg”. Het grootste minpunt voor mij is de aanwezigheid van Rainn Wilson in de vorm van miljardair Jack Morris. De enigste scene die ik van hem kon waarderen, is wanneer hij aan zijn einde komt door een van de sterren van de film, de Megalodon. Wat in mijn optiek tevens afbreuk heeft gedaan aan de film, was de romantische spanning tussen Jonas Taylor en Suyin Zhang (gespeeld door Li Bingbing). Wat mij betreft draagt dit niet echt bij aan de film. Een derde minpunt is dat regisseur John Turtletaub de film te serieus neemt. De film was beter tot zijn recht gekomen, wanneer de film niet (te) serieus bedoeld zou zijn. Maar toch, wanneer je op een warme zomeravond zin hebt in een lekkere no-brainer, zou ik zeker “The Meg” aanraden.