The Matrix: Resurrections

Toen in 1999 de film The Matrix uitkwam heeft deze baanbrekende film gezorgd voor een revolutie in science fiction actiefilms. Het concept achter de film was revolutionair en innovatief en speelde in op de technologische ontwikkelingen. Computers hadden in de jaren daarvoor hun opmars gemaakt en de irrationele angst voor Y2K was volop aanwezig. The Matrix heeft zelfs een gehele subcultuur beïnvloed.

Iedereen kent tegenwoordig nog het verhaal van de schijnbaar onbeduidende Thomas Anderson (Keanu Reeves) die zich realiseert dat hij, en de rest van de mensheid, in een virtuele wereld leven. Na een contact met de mysterieuze Morpheus (Laurence Fishburn) en het nemen van de rode pil komt Thomas Anderson, ofwel Neo, achter de realiteit: de mensheid dient als energiebron voor een Artifical Intelligence en de Machines. De “werkelijkheid” waarin de mensen leven is om hen zoet te houden. Na meerdere confrontaties met Agent Smith (Hugo Weaving) komt Neo er met behulp van de femme fatale Trinity (Carrie-Ann Moss) achter dat hij “The One” is die de Matrix kan beheersen.

Deze baanbrekende film kreeg in 2003 twee vervolgfilms, allen gecreëerd door The Wachowski’s, die verantwoordelijk waren voor het origineel, te weten: The Matrix: Reloaded en The Matrix: Revolutions. Daarna is het stil geworden in de franchise die The Matrix heeft gecreëerd. Tot aan 2021. In 2021 werd de franchise nieuw leven in geblazen met de toepasselijk genaamde film The Matrix: Resurrections.

Thomas Anderson is een game developer die wordt geteistert door incomplete flashbacks aan zijn tijd in en buiten de Matrix. Voor zijn flashbacks en onderdrukte herinneringen wordt hij behandeld door een psychiater (Neil Patrick Harris). Zolang hij zijn medicatie in de vorm van blauwe pillen blijft slikken weet Thomas Anderson te blijven functioneren. Voor zijn werk heeft Thomas echter zogenaamde Modals gecreëerd om characters te testen. De Modal is gebaseerd op de eerste ontmoeting van Neo en Trinity, iets wat ontdekt wordt door de jonge Bugs (Jessica Henwick). In deze Modal komt ze echter een nieuwe versie van Agent Smith (Yahya Adbul-Mateen II) tegen. In tegenstelling tot de reguliere agents herkent deze Agent Smith ook de onregelmatigheden.

Ondertussen blijft Thomas Anderson de ongelukkig getrouwde Tiffany tegen het lijf lopen die telkens herinneringen aan Trinity naar boven brengen. De rompslomp van het dagelijks leven, de onderdrukte herinneringen en hallucinaties zullen uiteindelijk Thomas Anderson weer tot een moeilijke keuze leiden.

18 jaren na de laatste film uit The Matrix trilogie komen de Wachowski’s met The Matrix: Resurrections om de franchise nieuw leven in te blazen. Voor diegenen die de eerste drie films gezien te hebben roept het nostalgie naar de originele trilogie op; niet alleen door de flashbacks, maar ook doordat voor verschillende scenes de choreografie uit de eerdere films wordt gebruikt, overlappend met beeldmateriaal uit de vorige films. Hoewel dit een heerlijk gevoel van herkenning geeft, is het ook een beetje gemakzuchtig en benadrukken deze scenes ook nog weer eens de afwezigheid van bepaalde acteurs. Hun vervangers halen het niet bij de indruk die hun voorgangers hebben achtergelaten.

The Matrix: Resurrections haalt het niet in originaliteit bij het eerste deel, maar dat doet geen afbreuk aan hoe vermakelijk de film is. Het tempo van de film ligt in het begin ook erg laag, maar komt tegen het einde in een stroomversnelling. Al met al is The Matrix: Resurrections een degelijke film om de franchise nieuw leven in te blazen, met een duidelijke sneer niet alleen naar de filmindustrie en game industrie, maar ook naar moederbedrijf Warner Bros.