The Magicians Season 5

Seizoen vier van The Magicians kon je al zien als het einde van deze originele en heel erg gave serie, maar het was een open einde; er zit meer in het vat. Het vijfde seizoen werd al vrij snel aangekondigd als het laatste seizoen.

De magische wereld van Magicians komt tot een einde. Deze één van de leukste series die bijna niemand kent of kijkt doet dat wederom met een queste waarbij het lot van meerdere werelden in handen van onze helden ligt. De aarde is in gevaar omdat na het laatste seizoen magie een beetje verstoord is geraakt. Er is meer magie dan ooit, maar met pieken die zo heftig zijn dat ze de levens van de gebruikers in gevaar brengen. Ook in Fillory is er genoeg gaande. Josh (Trevor Einhorn) en Fen (Brittany Curran) die in het vorige seizoen zijn achtergebleven zijn afgezet. Nou ja, niet alleen afgezet, maar ook gedood. En we zijn 300 jaar verder in de toekomst waar al die tijd een koning heerst die zich de Dark Lord noemt. Beide werelden moeten gered worden en de verenigde krachten van de Magicians zijn hierbij noodzakelijk.

Vlak voordat ik met dit laatste seizoen ben begonnen heb ik 1 tot met 4 weer gekeken om er fris en met alle voorkennis in te gaan. Zeker geen straf, want Magicians is een enorm leuke serie. Misschien voor dit laatste seizoen was dit niet zo’n goed idee. Waar ik de hoop had op een klapper als afsluiter van de reeks is tegenovergestelde waar. Dit seizoen geeft meer een einde dan 4, maar ze hadden voor wat betreft het verhaal beter na 4 kunnen stoppen.

De kracht van Magicians zit hem er onder andere in dat de mythos stukje bij beetje uitgebouwd wordt en zichzelf daarmee verstrekt. Ook hier is dat het geval, maar er komt zo enorm veel nieuws bij kijken dat het geforceerd voelt. We moeten nieuwe personages introduceren want anders haken de kijkers af. Zo komt het in ieder geval op mij over. Dit is voornamelijk evident met de introductie van een nieuwe (Plum) Chatwin (Riann Steele). Plotsklaps is zij betrokken bij het verhaal van Magicians en wordt ze door de groep geaccepteerd. In de vorige seizoenen is de groep ook uitgebreid, maar veel geleidelijker aan en organischer. Dit geld ook voor het sublplot over haar krachten. Begrijp me niet verkeerd, er worden gave story arcs geïntroduceerd, maar ze worden niet voldoende uitgewerkt of er zitten teveel nieuwe personages in dat het niet meer interessant is.

Daarnaast moet ik ook als minpunt de zing gimmick aanhalen. Deze werd in seizoen drie geintroduceerd en past uitstekend. In seizoen vier werd dit herhaald en uitgebouwd, met succes, maar hier voelt het gewoon geforceerd en dat is jammer. Ik had de hoop dat dit er weer in zou zitten, maar de uitwerking laat te wensen over.

Hoe leuk ik Magicians in zijn geheel ook vind, hoe teleurgesteld ben ik in dit laatste seizoen. De afsluiting die ik gehoopt had komt er dan ook niet. Het is allemaal net niet. Net niet interessant genoeg, net niet verfrissend genoeg, net niet herkenbaar genoeg. Ik vind het zo ontzettend jammer en kan alleen maar zeggen dat voor mij seizoen 4 de echte afsluiter is. Daar hadden ze het ook bij moeten laten, of andere keuzes moeten maken. Ik heb mij desondanks wel vermaakt met de serie en het terughalen van oude bekenden maakt iets goed, maar onder de streep krijgt dit laatste seizoen een magere voldoende.