The Last Vermeer

Poster voor de film ""

The Last Vermeer

NR 117 min - Drama
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2020
Director:  Dan Friedkin
Runtime:  1 h 57 min


Tagline: Deception is a fine art.

Mei 1945, Nederland is net bevrijd van de Nazi’s. Nederland is druk bezig om haar land en imago weer op te bouwen na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Als land proberen we de trauma van de laatste 5 jaren te verwerken. Mensen die gecollaboreerd hebben met de bezetters worden zonder enig pardon geexecuteerd wegens landverraad. In de oorlog waren er veel opportunistische Nederlanders, die de situatie gebruikten om zichzelf te vereiken, door bijvoorbeeld de geroofde kunst van de gedeporteerde Joodse landgenoten te verkopen aan de bezetters.

Dit is ook gelijk waar The Last Vermeer om draait. De film richt zich op Captain Joseph Piller (gespeeld door Claes Bang). Hij heeft als taak om de gestolen kunstschatten terug te brengen naar de originele eigenaren, of om er voor te zorgen dat deze gecompenseerd worden.

Het verhaal begint, wanneer de geallieerden een trein met geroofde kunstschatten vinden, die verborgen is in een Oostenrijkse zoutmijn. In die trein zit het schilderij “Christus en de overspelige vrouw”. Dit schilderij was een “Vermeer” die men niet thuis kon brengen. Bij nader onderzoek door Captain Piller, komt hij er achter dat het schilderij verkocht is door Han van Meegeren (zeer voortreffelijk gespeeld door Guy Pearce).

Wanneer van Meegeren in hechtenis is genomen door Captain Piller, begint het Nederlandse Justitiële apparaat zich er mee te bemoeien, in de vorm van inspecteur Alex De Klerks (gespeeld door August Diehl). Omdat de rechtspraak in Nederland, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog nog niet helelmaal kosjer verloopt. De Nederlandse Justitie wil Han van Meegeren berechten wegens landverraad, omdat hij Nederlands Erfgoed aan de Duitse bezetters (en dan met name aan Reichsmarschall Herman Göring) heeft verkocht. Van Meegeren weet Captain Piller te overtuigen dat hij alleen vervalsingen aan de bezetters heeft verkocht die hij zelf geschilderd heeft. Lukt het Captain Piller om samen met zijn ondergeschkte, Esper Dekker (zeer goed gespeeld door Roland Møller), het Nederlandse Justitiële apparaat te overtuigen van de onschuld van Van Meegeren? Ik zou zeggen, geniet van deze historische drama en kom er zelf achter!

Mijn eerste reactie toen ik de film aanzette was: “Waarom hebben ze geen Nederlandse acteurs gebruikt voor deze film?”. Nu kan ik voor de rol van Captain Piller nog begrijpen dat ze een Engels sprekende acteur hebben gebruikt, maar wanneer de film een beetje in de achtergrond van Captain Piller duikt, komt de kijker er achter dat hij in de oorlog actief was in het verzet en daarmee dus in Nederland verbleef. Ook voor de rol van Han van Meegeren had ik persoonlijk het liefst een Nederlandse acteur gezien. Het is niet dat Guy Pearce (onder andere bekend van juweeltjes zoals Memento en L.A. Confidential) een slechte vertolking neerzet, maar ik begon me, naarmate de film vorderde toch een beetje te ergeren aan de accenten. Nu weet ik dat een gemiddelde Amerikaan een Nederlands accent niet van een Deens accent kan onderscheiden, maar als Nederlander ergerde ik mij er wel aan.

Waar ik wel vol lof over ben is de recreatie van de tijd. Ze hebben er echt moeite in gedaan om zich te verdiepen in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Op het eerste gezicht lijken zelfs alle uniformen zeer gedetailleerd nagemaakt. Ook het acteerwerk in de film is zeer goed. Ondanks mijn ergernissen op het gebied van de taal, zetten de acteurs hun rollen zeer sterk neer. Daarom kan ik deze film ook ten zeerste aanraden voor iemand die van een goede historische drama houdt!