The Hunt for Gollum

Voor degene die maar niet genoeg kunnen krijgen van de “Lord of the Rings” trilogie, is er deze fan film genaamd ‘The Hunt For Gollum‘. Een ode aan de boeken van J.R.R. Tolkien, maar nog meer een ode aan Peter Jackson‘s verfilming van de “Lord of the Rings”. Zo op het eerste gezicht kan het je dan ook niet kwalijk worden genomen als je vermoed dat veel materiaal uit Peter Jackson’s films is gehaald. Maar niks is minder waar, volgens de makers is de gehele film origineel, van beeldmateriaal tot en met de muziek, vanaf de grond af zelf gemaakt. Met een budget van £3,000 en zo’n 160 vrijwilligers, is deze fan film dan ook een uitzonderlijke prestatie dat sprekend lijkt op het origineel.

De film speelt zich af helemaal aan het begin van de “Lord of the Rings” films, na de verjaardag van Bilbo Baggins. In de Prancing Pony in Bree voert Gandalf een gesprek met Strider, waar duidelijk word dat Gandalf de Ring heeft gevonden, en wat voor een gevaar deze ontdekking met zich meebrengt. Vooral omdat hij zich zorgen maakt dat de vorige eigenaar Gollum mogelijk weet waar de Ring nu is. Strider krijgt daarom de opdracht om Gollum op te sporen en gevangen te nemen voordat de vijand de hand weet te leggen op de locatie van de Ring.

Tijdens deze opdracht komt Strider Arithir tegen, een Ranger of the North wie geruchten heeft gehoord over een wezen dat mogelijk Gollum zou kunnen zijn. Met deze informatie weet Strider Gollum te vangen met de aloude truc van een vis in een zak, en gaat op weg naar Mirkwood voor de ondervraging. Deze tocht blijkt alleen niet zo makkelijk te zijn, en al snel moet Strider vechten voor zijn leven.

The Hunt For Gollum‘ is een lange fan film van 38 minuten en van zeer hoge kwaliteit. Er is veel aandacht gegeven om het zoveel mogelijk op de “Lord of the Rings” trilogie van Peter Jackson te laten lijken. Strider (Adrian Webster) en Gandalf (Patrick O’Connor) zijn dan ook uitstekende casting keuzes geweest die dicht bij het origineel komen. Maar het meest sprekende zijn toch wel de Orks. Deze zijn gecreëerd door Luke McNally. Hij heeft door middel van zelfstudie zichzelf sculpting en  makeup-effects aangeleerd, en heeft meer dan 10 maskers gemaakt voor ‘The Hunt for Gollum’. Daarnaast is het allemaal ook super gefilmd.

Voor een fan film is het dus zeker de moeite waard om te gaan kijken. Voor het uitermate lage budget ziet het er fantastisch uit en heeft ook zeer goede muziek. Niet verrassend heeft deze short dan ook The People’s Choice Award van Balticon Film Festival in 2009  gewonnen. Als enige nadeel zou ik toch willen vermelden dat je wel iets van de “Lord of the Rings” moet weten, omdat je andere een hoop achtergrondinformatie mist. Maar goed, het is dan ook gemaakt door en voor fans van het genre.