The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Poster voor de film "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy"

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

PG 109 min - Adventure, Comedy, Family, Science Fiction
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2005
Director:  Garth Jennings
Runtime:  1 h 49 min


Tagline: Don't leave Earth without it.

It is an important and popular fact that things are not always what they seem. For instance, on the planet Earth, Man had always assumed that he was the most intelligent species occupying the planet, instead of the *third* most intelligent. The second most intelligent were of course dolphins who had long known of the impending destruction of earth. They had on many occasions tried to alert mankind but their warnings were mistakenly interpreted as amusing attempts to punch footballs or whistle for titbits. The last ever dolphin message was misinterpreted as a suprisingly sophisticated attempt at doing a double backflip through a hoop while whistling the star-spangled banner but in fact the message was this: So long and thanks for all the fish.

Dit is de introductie van de film genaamd The Hitchhikers Guide To The Galaxy. Als je de introductie al vreemd vindt en hier de humor niet van inziet kun je de film beter links laten liggen. Het wordt vanaf dat punt alleen maar erger.

Arthur Dent (Martin Freeman) is een doodnormale Engelse man van gemiddelde leeftijd. Op een ochtend staat hij op om te genieten van zijn doodnormale Engelse ontbijt. Helaas voor Arthur wordt zijn doodnormale Engelse ochtend ruw verstoord door een sloopploeg die zijn huis willen slopen voor een ringweg.

Juist op het moment dat de voorman het bevel wil geven om met de bulldozer over Arthur heen te rijden wordt deze gered door diens vriend Ford Prefect (Mos Def) die met een kar vol noten en bier aan komt rennen op deze doodnormale Engels ochtend. Ford sleept Arthur mee naar de pub voor bier en nootjes. Hij verteld Arthur daar dat hij een buitenaards wezen is en dat de aarde vernietigd gaat worden die ochtend. Omdat hem heeft gered toen Ford zich voor wou stellen aan een automobiel red Ford hem nu. Ze weten vlak voordat de aarde vernietigd wordt een lift te krijgen van een Vogon vernietigingsschip.

Na deze korte introductie tot onze hoofdrolspelers gaat het verhaal een kant op die niet te bevatten valt en alleen maar absurder wordt. Arthur en Ford gaan via een omzeg en een zeer onwaarschijnlijke reddingspoging op pad om het antwoord te krijgen “To Life, the Universe and Everything”.

Douglas Adams is de schrijver van dit verhaal. Het verhaal is in de eerste instantie als een radioprogramma op BBC Radio 4 uitgezonden. Het is hierna gaan evolueren tot een theatershow, een boekenreeks, een tvshow, een plaat, een computerspel, een comicreeks en uiteindelijk een film. Al deze vernieuwde versies zijn weer verbeteringen op de voorgaande versie gemaakt door Douglas Adams zelf. Zo is het ook bij deze film. Douglas Adams was verantwoordelijk voor het script en voor alle aanpassingen om zijn verhaal naar het filmformaat te krijgen. Helaas is tijdens het maken van deze film Douglas Adams overleden zodat hij het eindproduct nooit te zien heeft gekregen. Al zijn wensen zijn in ieder geval gehonoreerd en in deze film verwerkt. De spelers uit de oude tvshow hebben een cameo rol in deze film gekregen, Stephen Fry (één van Douglas Adams’s beste vrienden) is “het boek” en Arthur Dent is naar wens een doodnormale Engelse man.

Zoals je kunt verwachten bij een film die gebaseerd is een franchise die zoveel incarnaties heeft gehad zit de film vol met verwijzingen hiernaar. De eerste verwijzing is uiteraard de cameo’s met de acteurs uit de oude tv serie. Daarnaast wordt elke titel uit de Hitchhikers boeken reeks genoemd in deze film (Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, Restaurant at the End of the Universe, Life the Universe and Everything, So Long and Thanks for All the Fish, en Mostly Harmless; de laatste alleen in een deleted scene). Er worden songs gebruikt die in het radioprogramma evenals de tv serie gebruikt warden. En natuurlijk zitten er ook tal van verwijzingen in naar het genie (Douglas Adams) achter deze franchise. De meest prominente is denk ik wel het Apple icoon wat te zien is bij de supercomputer Deep Thought (Douglas Adams bezat de eerste twee Apple’s in Engeland waarbij Stephen Fry de derde bezat. Beiden zweerden bij deze computers)

Wat je uit het plot en de introductie van deze recensie al kan halen is dat je een film voor handen krijgt die een Sci-Fi in hart en nieren is, maar die overal een comedy uitschreeuwt. Het is een comedy die zijn gelijke niet kent.  De absurditeiten die hier uitgehaald worden zijn misschien op zijn best te vergelijken met Monthy Python en dan denk ik nog dat die zo af en toe wat van Douglas hadden kunnen leren. Een film met een zwaar depressieve robot (Marvin: The Paranoid Android), een galactische president met twee hoofden en drie armen, een ras van buitenaardsen die de op 2 na slechtste poëzie maken in het universum en een boek waar met grote letters “Don’t Panic” op staat.

The Hitchhikers Guide To The Galaxy is naar mijn idee een top film die voor elke sci-fi en comedy fan erg geslaagd zal zijn. Ik ben niet bekend met alle incarnaties van The Hitchhikers Guide To The Galaxy, maar ik kan wel zeggen dat deze net zover hetzelfde als de rest is als deze anders is. Aanrader op alle vlakken; lachen gegarandeerd!