The Good Liar

Poster voor de film ""

The Good Liar

R 109 min - Drama, Mystery, Crime
Your rating:

Language:  English, French, German
Release Date:  2019
Director:  Bill Condon
Runtime:  1 h 49 min


Tagline: Read between the lies.

Roy Courtnay (Sir Ian McKellen) is een man op zoek naar liefde. Deze liefde besluit hij online te gaan zoeken. Het lot wil dat hij Betty McLeish (Dame Helen Mirren) ontmoet. Wat lijkt op een ongemakkelijke date blijkt succesvol te zijn en na deze date zoeken deze twee steeds vaker het gezelschap van elkaar op. Er lijkt zelfs een vorm van een romance te ontstaan. Er is echter meer aan de hand. Roy is namelijk een oplichter die samen met zijn compagnon Vincent (Jim Carter) rijke zakenmannen oplicht voor tonnen per keer. In eerste instantie lijkt het erop dat Roy romantische interesses heeft in Betty, maar als hij er achter komt dat zij een rijke vrouw is wil hij haar geld en bedenkt hij een plot om dit te pakken te krijgen.

The Good Liar is een mystery crime novel geschreven door Nicholas Searle. In iets meer dan anderhalf uur vertaald deze film geregisseerd door Bill Condon dit verhaal naar het witte doek. Er zitten enorm veel lagen in het verhaal wat je ook in de film terug ziet. Met een rust (die af en toe toch gehaast lijkt) stevent de film af naar een einde wat je niet aan ziet komen. Nou ja, niet aan ziet komen? Bepaalde plotwendingen voel, hoor en zie je mijlenver aankomen, de uitwerking hiervan zie je echter niet aankomen. Misschien is het allemaal wat vergezocht, of misschien is de vertaling naar film niet optimaal. Het werkt namelijk niet allemaal even goed.

Het plot heeft misschien dan wel zijn gebreken, maar die worden ruimschoots goed gemaakt door het acteerspel van Ian McKellen en Hellen Mirren. Deze twee giganten stelen het scherm wanneer ze hier verschijnen. McKellen gaat van cliché oude man moeiteloos over naar een oplichter die al jaren meegaat. Hellen Mirren is zoals altijd een genot om naar te kijken en is moeiteloos geloofwaardig als de oude weduwe die rijk is, maar geld allemaal maar iets vind om niet te lang bij stil te staan. Het spel van list en bedrog wat langzamerhand ontwikkelt tussen deze twee legendes bouwt op als een crescendo, de apotheose blijft echter uit.

The Good Liar heeft zijn fouten, maar weet je wat, dat maakt niet uit. De som van het geheel maakt van deze film een vermakelijk iets. Zonder het acteertalent van de hoofdrolspelers was deze film zeker lang niet zo goed te pruimen. Dit bewijst voor mij maar weer hoe belangrijk een goede casting is.