The First Purge

In 2013 werd het grote publiek gechoqueerd met The Purge. We maakten hier kennis met een concept waarin er één keer per jaar, 12 uur lang, ongestraft gemoord, verkracht, geplunderd & gemarteld kan worden. Deze film was zo’n groot succes, dat er 2 sequels gemaakt zijn, namelijk The Purge: Anarchy (in 2014) en The Purge: Election Year (in 2016). Naast deze 2 sequels, is er ook een prequel gemaakt, namelijk The First Purge.

In “The First Purge” gaat het niet goed met de Verenigde Staten van Amerika. Het land is een chaos gestort door haar regering, misdaad en overbevolking. Dit zorgt er voor dat de New Founding Fathers of America (de NFFA) de regering omver geworpen heeft en zelf de macht heeft genomen. De NFFA wil weer orde in het land scheppen door een experiment in het leven te roepen, namelijk: The Purge. Het experiment zal eerst afgebakend plaats vinden, namelijk op Staten Island, New York.

De bewoners van Staten Island krijgen de keuze: of ze worden geëvacueerd, of ze blijven op Staten Island ten tijde van de Purge en krijgen hiervoor een beloning van 5000 dollar (meer als ze actief deel nemen aan de Purge). Aangezien Staten Island voornamelijk bevolkt wordt door arme mensen, kiezen veel mensen er voor om te blijven en zo zeer makkelijk 5000 dollar te verdienen.  De mensen die er actief voor gekozen hebben om deel te nemen aan de Purge, worden uitgerust met een GPS implantaat en camera lenzen.

In deze setting, maken we kennis met Dmitri (gespeeld door Y’lan Noel). Dmitri is een van de twee grote drugdealers op Staten Island. Samen met Capital A (gespeeld door Christian Robinson) bepaald hij de drugshandel op Staten Island. Dmitri wil graag de Purge ontlopen en maakt zich klaar om te vertrekken. Capital A besluit wel te gaan purgen en wil zo zijn invloed over Staten Island vergroten. Dit probeert hij te bereiken door achter Dmitri aan te gaan. Ondertussen raakt de jonge drugsdealer Isaiah (gespeeld door Joivan Wade) in gevecht met Skeletor (gespeeld door Rotimi Paul) en raakt hierbij gewond aan zijn nek. Om zijn wonden te laten verzorgen, gaat hij naar zijn zus Nya (gespeeld door Lex Scott Davis) toe. Nya is de ex-vriendin van Dmitri en confronteert hem met het feit dat Isaiah gewond is geraakt, omdat zij denkt dat Isaiah voor Dmitri werkt.

Wanneer de Purge begint verschuilt Nya zich in een kerk, samen met haar vriendinnen Dolores (gespeeld door Mugga), Luisa (gespeeld door Luna Lauren Velez) en Selina (gespeeld door Kirsten Solis). Ze besluiten hier de Purge af te wachten. Dmitri’s plan om de Purge te ontlopen, maar dit plannetje loopt in het water, omdat hij tegen wordt gehouden door twee prostituees (die, naar wat later blijkt, door Capital A zijn gestuurd om Dmitri uit de weg te ruimen). Isaiah gaat ondertussen achter Skeletor aan, om zo wraak te nemen, maar wordt uiteindelijk achtervolgd door Skeletor. Hij weet te ontkomen en schakelt de hulp in van Nya. Wanneer ze bij de kerk terugkomen, zien ze Purgers de kerk verlaten die doordrenkt zijn in het bloed.

Ondertussen blijkt dat de NFFA er achter komt dat de Purge helemaal niet zo’n succes is als gepland. Ze zien steeds meer feestjes ontstaan en besluiten hierop in te grijpen. Al snel zwermen groepen zwaarbewapende huurlingen over de straten van Staten Island, om zo mensen lukraak te vermoorden. Weten Isaiah, Nya en Dmitri deze nacht te overleven? Om hier een antwoord op te krijgen, kan ik je aanraden om de film zelf te zien. In mijn optiek zal deze film je niet teleurstellen.

“The First Purge” heeft heel wat te weeg gebracht in de Verenigde Staten. De film zou namelijk zeer racistisch zijn. De reden waarom mensen deze opvatting hebben, is omdat in de film, Staten Island voornamelijk bevolkt is door minderheden, namelijk African Americans en Latinos. Dit viel in sommige vlakken van de bevolking niet goed.

Ik deel deze mening niet. In mijn optiek is “The First Purge” niet racistisch. In mijn optiek is de situatie in “The First Purge” zeer logisch. Het is vaak gebleken dat er in de Verenigde Staten van Amerika, experimenten uitgevoerd wordt op arme minderheden. Een goed voorbeeld hiervan is “The Tuskegee experiment”. Hierbij werden negroïde mannen geïnjecteerd met syfilis, om zo te kijken hoe de ziekte zich verspreide en wat de gevolgen er van waren. Dit was in mijn ogen een zeer wreed experiment. Een leuke wetenswaardigheid over de film. De producenten lieten rode petten drukken, waar “The First Purge” op gedrukt was. Dit is een sneer naar de presidentiële campagne van Donald Trump.

Is “The First Purge” vermakelijk? Ja. De film kijkt lekker weg en verveelt geen moment. Het is een goede prequel voor “The Purge”. Ik kreeg namelijk meteen zin om de rest van de serie te bekijken!