The Expanse (Seizoen 2)

The Expanse

60 min - Drama, Mystery, Sci-Fi
Your rating:

Country:   United States of America Canada
Language:  English
Release Date:  2017
Runtime:  1 h 00 min


Tagline: We've gone too far

Na een overdonderend eerste seizoen is er dan nu eindelijk het tweede seizoen van The Expanse op Blu-Ray en DVD. Game of Thrones in Space, de space opera opvolger van Babylon 5. Zomaar een paar vergelijkingen die mij na het eerste seizoen bij zijn gebleven. Is het tweede seizoen net zo sterk, sterker, of was de lat gewoon te hoog gelegd?

Laat ik je meteen verlossen van de eventuele spanning, het tweede seizoen zet de trend goed voort. Iets minder sterk met het film noir en het detective aspect, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met de intriges die zich afspelen, de diverse belangen en de wederom erg sterke cast.

Aan het einde van seizoen 1 kwamen we erachter dat er een derde speler op de markt is die een slaatje wil slaan uit een komende oorlog. Deze derde speler is degene die Eros heeft geïnfecteerd. Eros is waar alles samen kwam; Miller (Thomas Jane), Jim Holden (Steven Strait) en zijn crew en Julie Mao (Florence Faivre). Dit levert nieuwe inzichten en nieuwe verbonden op. Iemand is uit op strijd tussen Mars en de Aarde.

Hier gaan we verder met de ‘aftermath’ van Eros, want er is een verantwoordelijke. De aarde in de vorm van Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo) is er niet geheel van overtuigd dat Mars hierachter zit. De spanningen tussen deze twee fracties blijven echter wel oplopen, wat tot doden aan beide kanten oploopt. Om een open oorlog tussen deze twee grootmachten te voorkomen komt er een vredestop bijeen, waar de enige overlevende van een aanslag die als ‘first strike’ gezien kan worden haar verhaal doet. Het verhaal wat zij echter moet vertellen is verre van de waarheid. Een waarheid die te ongelofelijk lijkt om waar te zijn.

Politiek, intriges, strijd en persoonlijke groei, dat is wat we in dit tweede seizoen te zien krijgen. De intriges liggen helaas niet diep genoeg waardoor je vrijwel altijd weet wat er nu zo ongeveer speelt. Je krijgt niet een ‘wtf’ moment als er ineens een plan uit de doeken wordt gedaan. Misschien is dit juist om niet teveel en te ingewikkeld te worden als prime time tv serie, maar voor mij is dit een gemiste kans. Hierdoor kakt het net allemaal wat in en is hier de vergelijking met GoT minder aan de orde dan het hiervoor was. Desalniettemin is de rest weer van hoogwaardige kwaliteit, vooral de cast en de ontwikkeling die hun personages hier doormaken. Amos (Wes Chatham) is hier het beste voorbeeld van. In seizoen 1 leek hij een dommekracht die goed is in bevelen opvolgen, maar niet in zelf denken. Dat wordt hier uitstekend uitgewerkt en uitgediept waarbij juist het dommekracht, bevelen opvolgen en zelf denken centraal staat. Als karakter maakt hij een ontzettend geloofwaardige ontwikkeling door wat hem van een oninteressant simpel personage tot een favoriet van mij heeft gemaakt. Erg sterk. Ook nieuwkomer Bobbie Draper (Frankie Adams) begint oninteressant, maar maakt vrij snel ontplooiing als personage mee. Het is echter wel duidelijk dat haar echte ontwikkeling pas in seizoen 3 te zien zal zijn.

The Expanse zet de sterke start door, minder sterk dan het eerste seizoen, maar nog steeds is dit voor mij de beste lopende science fiction serie van dit moment. Nu hopen dat we hier in Nederland snel mogen genieten van het reeds afgeronde derde seizoen.