The Expanse season one

The Expanse season one

42 min - Series, Science Fiction, Drama, Mystery, Thriller
Your rating:

Country:   United States of America Canada
Language:  English, Belta
Release Date:  2015
Runtime:  0 h 42 min


Tagline: We've gone too far

Game of Thrones in space. Dit is een veelgehoorde term als je je in gaat lezen over The Expanse. Dit is een sci fi epos die in 2015 het levenslicht zag als de nieuwe door Syfy geproduceerde sciencefiction serie. Nu zijn de verwachtingen van een Syfy geproduceerde reeks helaas niet altijd even hoog, waardoor het even geduurd heeft voordat deze serie echt opgepikt werd. De space GoT, dat is wel heel erg ambitieus, maar het komt verdomde dicht in de buurt. Voor mij is dit de beste science fiction serie die ik in jaren gezien heb. De laatste keer dat ik zo onder de indruk was, was met Babylon 5, en dat zijn in mijn boekje erg grote schoenen om te vullen.

The Expanse valt in de categorie van een Space Opera, oftewel een verhaal in de ruimte met verschillende bevolkingen op de rand van een intergalactische oorlog. Romantiek, sterke hoofdrollen, een vleugje van een 50’s atmosfeer en je bent klaar. Ok, dat is niet helemaal correct als je kijkt naar het genre, maar dit is wel wat het voor mij maakt. Dit alles zijn de elementen die hier ruimschoots aanwezig zijn.

Er zijn twee verhaallijnen die geleidelijk aan in dit eerste seizoen tot elkaar komen. Aan de ene kant, op het ruimtestation Ceres hebben we Thomas Jane als Josephus Miller, een agent die zo uit een film noir gestapt kan zijn. Inclusief de hoed, jas en zijn voorkomen. Hij onderzoekt de verdwijning van Julie Mao, de dochter van één van de machtigste mannen uit het bekende universum. Zij heeft zich aangesloten bij de radicale organisatie OPA, oftewel Outer Planets Alliance. Dit is een netwerk van gelijkgestemde arbeiders die aan de rand van het universum, (also known as The Belt) vechten voor hun burger rechten. De Belters werken voor de mensen op Aarde en op Mars, de eerste kolonie buiten de Aarde. Aan de andere kant volgen we de overlevenden van het ruimteschip Canterbury. Jim Holden een rol van Steven Strait is het boegbeeld van de revolutie geworden. Het schip lijkt namelijk opgeblazen te zijn door Mars. Dit levert meer spanningen op tussen Aarde, Mars en de Belt. Er is maar iets nodig om tot een intergalactische oorlog te komen.

Holden en zijn crew proberen de waarheid te achterhalen van de vernietiging van hun schip en belanden tegen wil en dank in een complot wat verder reikt dan de drie grote machten. Er lijkt een vierde macht in het spel te zien die zichzelf nog niet laat zien.

Dan is er ook nog Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo) die op Aarde als Deputy Under Secretary of Executive Administration van de Verenigde Naties op haar beurt ook probeert te achterhalen wat er gaande is.

Gelukkig hebben we bij The Expanse niet zoveel personages en verhaallijnen om rekening mee te houden als in GoT, maar ik zie de vergelijkingen ook op dat vlak. De karakters die recht uit de boeken van Daniel Abraham en Ty Franck komen zijn alles behalve 1 of 2 dimensionaal. Diepgang, emoties en een openbare en verborgen agenda. Dit alles maakt dat je continu op het puntje van je stoel zit. Je weet niet wat er nu weer gaat gebeuren waardoor je snel de kans loopt om het eerste seizoen er in sneltrein vaart doorheen te jagen.

We worden overspoelt met kwalitatief hoogwaardige series waardoor je elke week wel weer een nieuwe favoriet kan vinden. Om hierin onderscheidend te zijn, eigenwijs en bovenal gewoon erg goed mag bijzonder genoemd worden. Dit alles is The Expanse waarbij ik maar 1 echt minpunt aan kan halen en dat is de achtergrond die toch echt noodzakelijk is. OPA bijvoorbeeld komt geen fatsoenlijke uitleg over in de serie. Je bent haast genoodzaakt om hiervoor zelf op onderzoek te gaan met alle risico’s van dien. Voordat je het weet kom je namelijk spoilers tegen. Dit is wat mij betreft de enige echt gemiste kans. Er is bijna voorkennis nodig want tijdens de afleveringen krijg je niet alle informatie om het even goed te kunnen begrijpen. Laat dit je niet weerhouden overigens om de serie niet te kijken. Dit kan namelijk echt wel eens de GoT in space worden. Dat hangt natuurlijk ook erg af van hoe de volgende seizoenen zich ontwikkelen. Het eerste seizoen belooft in ieder geval heel veel goeds!