The Exorcist (Seizoen 1)

The Exorcist

45 min - Drama, Horror, Thriller
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2016
Runtime:  0 h 45 min
Writers:  Jeremy Slater


Menig horror-fan is wel bekend met de klassieker The Exorcist uit 1973 van William Friedkin waarin de jonge Regan MacNeil (Linda Blair) bezeten wordt door de demoon Pazuzu. Is dit echter niet het geval, dan mist er zeker wat aan de cinematografische opvoeding van de horror-fan. De Exorcist staat bekend als dé film over Demonic Possession en heeft destijds de lat gelegd voor soortgelijke films. Alle films met het zelfde thema worden haast vergeleken met deze icoon gebaseerd op de gelijknamige roman van William Peter Blatty. Blatty heeft zelf het boek geadapteerd voor de film.

In de originele film experimenteert de jonge Regan met een Ouija bord en roept per ongeluk een sterke demoon, Pazuzu, op, onder de naam: Captain Howdy. Een bevriende priester en psycholoog, Father Damien Karras, merkt op dat Regan bezeten is door deze demoon en wil een duiveluitdrijving ofwel exorcisme uitvoeren. Father Karras krijgt hierbij de hulp van de ervaren exorcist Father Lankaster Merrin. Uiteindelijk weten de twee priesters Pazuzu te verdrijven uit het lichaam van de 12-jarige Regan, al moet Father Merrin het met zijn leven bekopen.

Dit zal zeker oud nieuws zijn voor diegenen die The Exorcist gezien hebben. Maar wat heeft deze korte uitleg nu te maken met het eerste seizoen van de serie The Exorcist? Redelijk veel, om eerlijk te zijn. De gebeurtenissen uit The Exorcist uit 1973 kunnen gezien worden als achtergrond informatie voor de serie, of in ieder geval voor dit eerste seizoen van deze nieuwe serie.

Chicago, the Windy City, priester Tomas Ortega heeft de leiding gekregen over een kleine parochie in deze grote stad. Deze parochie was in staat van verval, totdat Father Tomas (Alfonso Herrerra) kwam en nieuw leven in deze slaperige parochie heeft geblazen. Onder deze parochie vallen ook de leden van de familie Rance. Deze familie heeft ook de nodige tegenslagen gekend, maar blijft trouw in haar geloof. Vader Henry Rance (Alan Ruck), ooit een succesvol civiel ingenieur, is door een noodlottig ongeluk een gevangene van zijn eigen lichaam. Hij kan niet meer functioneren zoals hij zou willen en op een goede dag is hij amper in staat om een simpel gesprek te onderhouden. De oudste dochter, Katherine “Kat” Rance (Brianne Howey) heeft tijdens een auto-ongeluk haar geliefde verloren en het letsel aan haar knie heeft haar carrière in Ballet vernietigd. Deze gebeurtenissen hebben er toe geleid dat Katherine depressief en anti-sociaal gedrag vertoont. Moeder Angela Rance (Geena Davis) heeft het naast de zorgen voor haar gezin en haar drukke baan amper tijd voor de jongste dochter Casey Rance (Hannah Kasulka). Casey probeert haar leven zo maintenance-free mogelijk te leven. Ze weet dat haar moeder amper tijd heeft en zowel Henry als Kat vragen de meeste aandacht.
Wanneer Angela vreemde geluiden in het huis begint te horen vreest zij het ergste. Ze gaat met haar zorgen naar Father Tomas. Angela is bang dat haar oudste dochter bezeten is door kwade geesten. En hoewel Father Tomas haar in eerste geval niet gelooft, beginnen er zich allerlei voortekenen aan te doen.
Father Tomas heeft ondertussen ook zijn eigen problemen. Tijdens zijn slaap wordt hij geplaagd door levendige dromen waarin hij in een vreemde stad getuige is van een duivelsuitdrijving die verkeerd afloopt voor de bezetene. Deze duivelsuitdrijving is voor Father Marcus Keane (Ben Daniels) de druppel en hij laat zich opnemen in een retraite voor uitgerangeerde en op-non-actief gezette priesters.

Wanneer Father Tomas tijdens een etentje met de familie Rance er achter komt dat het niet de oudste dochter is die bezeten is krijgt hij van Henry te horen waar degene die hij zoekt te vinden is. Wanneer Father Tomas aan Henry vraagt wat hij daarmee bedoelt, kan Henry zich deze boodschap niet herinneren gegeven te hebben.

Wanneer Father Tomas naar de retraite gaat om de hulp in te roepen van Father Marcus, blijkt deze niet gelijk bereid om zijn hulp aan te bieden. Father Marcus blijkt zeer sceptisch en wantrouwig te zijn wanneer Father Tomas hulp vraagt bij het uitvoeren van een exorcisme. Na enige twijfel besluit Father Marcus toch te helpen met de duivelsuitdrijving, om er achter te komen dat dit nog maar het begin is van een veel grotere gebeurtenis.

Wat is de serie The Exorcist nu eigenlijk precies? Is het een nieuwe vertelling van het originele verhaal, of hebben we hier met iets geheel anders te maken? Ik denk dat het antwoord een beetje tussenin ligt. Het eerste seizoen kan een beetje gezien worden als een reboot van het originele verhaal, maar het is ook zó veel meer. Door het format van een serie te gebruiken kan er meer aandacht worden besteed aan de verschillende personages en aan het verhaal. Hoewel de exorcisme natuurlijk de hoofmoot blijft, is er nu ook ruimte om meer te doen met het verhaal op zich. Het is nagenoeg onmogelijk om een zeer uitgebreid verhaal te vertellen in een speelfilm van 122 minuten. De serie geeft schrijver Jeremy Slater de ruimte om een groter verhaal te vertellen dan alleen de exorcisme. De kijker krijgt nu te maken met een verhaal wat vele malen groter is dan deze enkele gebeurtenis.
Het eerste seizoen van The Exorcist speelt zich af 40 jaar na de gebeurtenissen van de originele film uit 1973. Casey Rance kan gezien worden als een reboot van Regan MacNeil, Father Tomas Ortega als een reboot van Father Karras en Father Marcus neemt het stokje over van Father Lankaster Merrin als de ervaren exorcist in dienst van het Vaticaan.

The Exorcist als serie is zeker de moeite waard. De stijl van de originele film wordt grotendeels behouden en de personages worden goed neergezet. Het eerste seizoen weet ook leuke verbindingen te maken met de originele film, maar daar wil ik verder niet veel over uitweiden om spoilers te voorkomen. Het eerste seizoen van The Exorcist is voor zowel de fans als voor de “gewone” kijker goed te doen. Het horror- en thriller element is goed aanwezig, maar niet te overheersend. Dit houdt de serie toegankelijk voor het grotere publiek en maakt dat de serie niet alleen voor liefhebbers is weg gelegd. Het tweede seizoen is momenteel ook uitgezonden maar of er ook een derde seizoen komt is op het moment van schrijven nog onduidelijk.