The Dunwich Horror

Poster voor de film "The Dunwich Horror"

The Dunwich Horror

R 90 min - Drama, Fantasy, Horror, Mystery, Thriller, Lovecraftian
Your rating:

Language:  English
Release Date:  1970
Director:  Daniel Haller
Runtime:  1 h 30 min


Tagline: A few years ago in Dunwich a half-witted girl bore illegitimate twins. One of them was almost human!

The Dunwich Horror is een verhaal van H.P. Lovecraft. Het verhaal vertelt over Wilbur Whateley. Hij is de zoon van Lavinia Whateley en één van de oude goden genaamd Yog-Sothoth. Hij is door zijn grootvader opgevoed en onderwezen in de duistere krachten. Wilbur heeft een doel in zijn leven en dat is zijn vader en de overige oude goden naar de aarde terughalen. Om dit te doen heeft hij het gevreesde boek Necronomicon nodig. Henry Armitage de bibliothecaris wil hem dit boek echter niet geven en er zit voor Wilbur niets anders op dan deze te stelen.

Wilbur is echter niet de werkelijke horror van Dunwich, het is het monster wat in huize Whateley leeft. Op een gegeven moment komt deze vrij en zaait dood en verderf in Dunwich met niets wat hem kan stoppen behalve Henry Armitage.

In 1970 is er een verfilming van dit verhaal gekomen. Daniel Haller is de regisseur en Dean Stockwell heeft de rol van Wilbur Whateley. De verfilming van The Dunwich Horror is slecht, erg slecht. De film heeft de hoofdelementen van het verhaal gepakt en er een compleet anders iets overheen gezet. Laat ik in de eerste instantie eens beginnen over de personages in dit verhaal. Elk karakter is anders neergezet dan in het oorspronkelijke verhaal van Lovecraft. De karakters reageren anders op elkaar en komen ook heel anders aan hun einde dan in het oorspronkelijke verhaal. Nu komt het wel vaker voor dat bepaalde zaken aangepast worden om zo doende het verhaal beter naar het grote doek te brengen maar wat er hier gedaan is is mij een raadsel. Het lijkt erop dat er enkel wat steekwoorden zijn blijven hangen van het verhaal en dat daar maar een film van gemaakt is. Heel erg vreemd en slecht.

De film is daarnaast op een heel erg vreemde wijze gepromoot. De promotie heeft het namelijk nergens over dat het een H.P. Lovecraft verfilming is. Nee, ze spreken over Wilbur als de zoon van Satan die de duivel naar deze wereld wil halen. Dat en een zogenaamde bloot scene van Sandra Dee die ik niet heb gezien waren de promotie voor deze film.

Wat betreft een horror scoort deze film ook niet erg goed in mijn boekje. Er zitten momenten in dat deze film mij aan Suspiria doet denken maar dat is niet door de suspense, maar door het psychedelische gebruik van kleur wat hier in zit. Het acteerwerk is om te huilen zo slecht. Let vooral op het eind op hoe Wilbur het ritueel uitvoert. Hij zet zijn handen aan zijn slapen en spreekt de magische woorden uit. Ik weet dat Aleister Crowley ook zijn handen aan zijn slapen zette tijdens zijn rituelen en dat hij en Lovecraft enkele malen met elkaar gesproken hebben, maar in deze film ziet het er ronduit belachelijk uit. Als Lovecraft verfilming, als horror en op alle andere aspecten wat er maar te bedenken is behalve creatief kleurgebruik is deze film geflopt. Laat deze film schieten, vooral als je een Lovecraft liefhebber bent.