The Disaster Artist

The Disaster Artist

103 min - Drama, Comedy, History
Your rating:

Language:  English
Release Date:  2017
Director:  James Franco
Runtime:  1 h 43 min

Stars:  James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Alison Brie, Ari Graynor, Josh Hutcherson, Jacki Weaver, Megan Mullally, Hannibal Buress, Jason Mantzoukas, Paul Scheer, Sharon Stone, Melanie Griffith, Zac Efron, Andrew Santino, June Diane Raphael, Nathan Fielder, Brian Huskey, Bob Odenkirk, Brett Gelman, Casey Wilson, Zoey Deutch, Christopher Mintz-Plasse, Jason Mitchell, Randall Park, Jerrod Carmichael, Tom Franco, John Early, Sugar Lyn Beard, Charlyne Yi, Bryan Cranston, Judd Apatow, Zach Braff, J.J. Abrams, David DeCoteau, Lizzy Caplan, Kristen Bell, Keegan-Michael Key, Adam Scott, Danny McBride, Dylan Minnette, Kate Upton, Kevin Smith, Ike Barinholtz, Greg Sestero, Tommy Wiseau, Eliza Coupe, Peter Gilroy, Kelly Oxford, Erin Cummings, Michelle Arthur, Ricky Mabe, Shane Ryan, Tamzin Brown, Cate Freedman, Amechi Okocha, Cameron Brinkman, Nicole Gordon-Levitt, Elizabeth Hirsch-Tauber, Jenna Curtis, Frederick Keeve, Angelyne, Adwin Brown, Slim Khezri, Corey Weber, Phillip E. Walker, Katherine Neff, Taylor Laughlin, Johnny Meyer, Xhuliano Ujka, Tearra Oso, Vince Chavez, Isaac Phillips, Krista West, Aidiye Aidarbekov, Kara Gibson, Resit Berker Enhos, Steven Liu, Tudor Munteanu, Frank Lui Geo, Bill Rojas, Mark Anthony Petrucelli, Zhubin Rahbar, Javi Sánchez-Blanco Boyer, Jolie Mitnick Salter, Ramona Tibrin, Frankie Ponce, Vincent Marinelli, Adonis Simmons, Elena Cristiean, Cerra Angela Vallentine, Ron Saylor, Danny Finneran, Eloho Josephine Okujeni, Dan Byelich, Cynthia Natera, Jordan Daem, Max Valentine, Lauren Ash, Dree Hemingway, Joe Mande, Jessie Hannah Ennis, Karen Macarah, Megan Ferguson, Xosha Roquemore, Kether Donohue

Tagline: I did naaaht! Oh, hi Mark

Heb je The Room wel eens gezien? Zo niet dan heeft het verder lezen in deze recensie namelijk geen enkele zin. The Disaster Artist is namelijk de film over het boek The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made die het verhaal vertelt hoe The Room tot stand gekomen is.

The Room is een film van en met Tommy Wiseau. Deze film is onbedoeld een opeenstapeling van grappige scenes geworden. De visie van Tommy was om een serieuze film te maken met een dramatisch liefdesverhaal, maar zijn acteertalent, of beter het gebrek hieraan heeft ertoe geleid dat de film heel anders geïnterpreteerd wordt en in de loop der jaren zelfs een ware cultklassieker is geworden. Tommy heeft zich hierbij neergelegd en is zelf vaak ook aanwezig bij vertoningen van The Room. Deze film is zo’n cult klassieker geworden dat er ware cultus rondom heen is ontstaan. Wist je bijvoorbeeld dat het ‘normaal’ is om elke keer dat Tommy in beeld komt hem aan te spreken? Of dat je een plastic lepel naar het beeld moet gooien als je kunst ziet met een lepel erin? En dan heb ik het nog niet eens over het ‘focus’ verhaal. Mocht je ooit de kans hebben om The Room op het grote scherm te zien (misschien zelfs wel in een double bill met The Disaster Artist) grijp dit dan aan. Onvergetelijke ervaring die ontzettend bijdraagt aan de hilariteit van The Room.

The Disaster Artist vertelt dus hoe deze film tot stand is gekomen, en geloof me dat is al een verhaal om van te smullen. James Franco regisseert deze film en neemt zoals het hoort, ook de hoofdrol op zich in deze film. Hij zet een Tommy (oftewel Mark in de film The Room) neer die ongekend goed is. De rest van de cast mag ook niets minder dan ‘spot-on’ genoemd worden. Dave Franco als Greg Sestero, Ari Gaynor als Juliette Danielle, Seth Rogen als Sandy Schklair en zelfs Zac Efron en Sharon Stone zien we terug in deze verfilming.

Tommy wil graag acteren. Hij kan dit echter niet, maar je kan hem er niet van betwisten geen passie te hebben. Deze passie ziet Greg en besluit om eens met hem af te spreken. Deze onwaarschijnlijke vriendschap opent een deur voor Greg die hij niet voor mogelijk kon houden. Tommy heeft namelijk een appartement in Los Angeles en wil dit wel met hem delen. Ze storten zich beide op de filmwereld wat voor Greg een stuk succesvoller is dan voor Tommy. Tommy laat het er echter niet bij zitten en besluit een film te maken met zijn beste vriend Greg. Hij neemt een cast en crew aan en koopt alle apparatuur die nodig is. De betrokkenen in dit project denken eerst dat het een scam is, tot ze de cheques innen bij de bank en er achter komen dat Tommy rijk is, ontzettend rijk. Tegen wil en dank wordt de film gemaakt, op aanwijzingen wordt niet gelet door Tommy wat uiteindelijk leidt tot de film die we liefhebben of haten.

De man Tommy Wiseau is in mysteriën gehuld. Hij heeft altijd volgehouden in New Orleans opgegroeid te zijn en een tijd in Frankrijk te hebben gewoond. Pas sinds een korte tijd is bekend dat hij van oorsprong uit Polen komt. Maar wat zijn echte naam is, of zijn leeftijd weet niemand behalve hijzelf. Daarbij is het ook niet geheel duidelijk hoe hij nu echt aan zijn geld is gekomen om The Room te maken en zichzelf te onderhouden. Hij heeft diverse bedrijven die voor een constante cashflow zorgen, maar of dit voldoende is, dat is een vraag waar ook geen antwoord op is. Het mysterie rondom Tommy is een aspect wat zeker mee helpt aan de populariteit van The Room en ook The Disaster Artist. James Franco weet dit namelijk ook goed te verwerken in zijn eindproduct. Een eindproduct wat overigens de goedkeuring heeft van Tommy. Na het zien van deze film heb ik alleen nog maar meer vragen over hem en hoe dit alles is gebeurd, maar één ding staat voor mij wel als een paal boven water, ik heb sympathie voor deze man en gun hem alleen al om zijn inzet waardering. Top film over het ongelovelijke verhaal van de beste slechte film ooit!