The Dark Knight

Poster voor de film "The Dark Knight"

The Dark Knight

PG-13 152 min - Drama, Action, Crime, Thriller
Your rating:

Language:  English, 普通话
Release Date:  2008
Director:  Christopher Nolan
Runtime:  2 h 32 min

Stars:  Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Ron Dean, Cillian Murphy, Chin Han, Nestor Carbonell, Eric Roberts, Ritchie Coster, Anthony Michael Hall, Keith Szarabajka, Colin McFarlane, Melinda McGraw, William Fichtner, David Dastmalchian, William Smillie, Danny Goldring, Michael Stoyanov, Beatrice Rosen, Matthew Leitch, Amit Shah, Michael Jai White, Monique Gabriela Curnen, Joshua Harto, Nathan Gamble, Michael Vieau, Olumiji Olawumi, Vincenzo Nicoli, Edison Chen, Will Zahrn, Patrick Leahy, Patrick Clear, Sarah Jayne Dunn, Charles Venn, Winston G. Ellis, Keith Kupferer, Richard Dillane, Philip Bulcock, Paul Birchard, Vincent Riotta, K. Todd Freeman, Matt Shallenberger, Matt Rippy, Andrew Bicknell, Ariyon Bakare, Doug Ballard, Tommy Campbell, Craig Heaney, Lorna Gayle, Lisa McAllister, Peter Brooke, Tommy Lister, Thomas Gaitsch, William Armstrong, Tristan Tait, Bronson Webb, David Ajala, Jonathan Ryland, Ian Pirie, Lateef Lovejoy, Grahame Edwards, Roger Monk, Ronan Summers, Jon Lee Brody, Debbi Burns, Maritza Cabrera, Shirin Caiola, Laura Chernicky, Erik A. Williams, Kelli Clevenger, Richard Divizio, Tony Domino, David Fultz, Natalie Hallam, Jordon Hodges, Erron Jay, Peter Rnic, Daniel Jefferson, Nicky Katt, Thomas Kosik, Tom Townsend, Don Kress, Tim Krueger, Dan Latham, James Mellor, Joseph Oliveira, Buster Reeves, Michelle Shields, Sofiya Smirnova, Bruce Spielbauer, Robert Patrick Stern, Robert Stone, Richard Strobel, John Turk, John Warman, Chris Wilson, Kevin Zaideman, Henry Milton Chu

Tagline: Why So Serious?

The Dark Knight is het vervolg op de in 2005 uitgekomen Batman Begins. Batman Begins eindigt met een hint naar de Joker en dat is ook wat we in The Dark Knight te zien krijgen.

Batman (Christian Bale) heeft succes met zijn strijd tegen de onderwereld. Hij brengt dagelijks nieuwe criminelen in die terecht gesteld worden. Hij kan zijn strijd echter alleen in de duisternis voeren en onder de mantel van de vleermuis. Gotham City heeft een beschermer nodig die in het daglicht kan werken en die zijn ware gezicht laat zien aan het publiek. Deze beschermer komt er ook in de vorm van Harvey Dent (Aaron Eckhart). Harvey Dent is de locale D.A. die niet bang is om de criminelen aan te pakken ondanks dat hij weet dat er scherpe tegenacties kunnen komen. Om de maffia van Gotham een flinke klap te geven gaat Harvey de samenwerking met Batman en Jim Gordon (Gary Oldman) aan.

Ondertussen zit de maffia ook niet stil. De overleggen die wekelijks plaatsvinden zijn verschoven van de avond naar overdag uit angst voor Batman. Ze weten dat ze iets tegen Batman moeten doen, maar weten niet wat. Een crimineel die zichzelf de Joker noemt (Heath Ledger) bied ze een uitkomst. Hij zal de Batman voor ze doden. Hij wil echter de helft van het kapitaal wat de maffia in Gotham opgebouwd heeft. De maffia gaat hier aanvankelijk niet op in, omdat ze de Joker niet serieus nemen. De klap die de samenwerking tussen Dent, Batman en Gorden ze geeft doet ze echter anders besluiten!

We krijgen een film voorgeschoteld die zijn inspiratie gehaald heeft uit de graphic novels; The Long Halloween van Jeph Loeb en Tim Sale, Batman: The Killing Joke van Alan Moore, Brian Bolland en John Higgins en Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth van Grant Morrison en Dave McKean. Deze drie graphic novels in combinatie met de eerste twee opwachtingen van de Joker in de Batman comic reeks hebben geleid tot het script van The Dark Knight. We krijgen overduidelijk het kat en muis spel tussen de Joker en Batman te zien. Uit The Long Halloween zijn naast de karakters ook wederom het thema gekostumeerden naar voren gehaald. In Batman Begins is al duidelijk gemaakt dat om Batman te verslaan de maffia de hulp in moet roepen van gekostumeerden. Dit komt in The Dark Knight wederom naar voren. Het feit dat iedere “goede” man een grens heeft die overschreden kan worden om “slecht” te worden is een thema wat uit Batman: The Killing Joke komt. Deze en Arkham Asylum zijn de hoofdinspiratoren geweest voor de karaktercreatie van de Joker zoals we deze in The Dark Knight zien. Daarnaast zijn er nog een x-aantal andere thema’s, zaken en personages die we uit de graphic novels kunnen halen en die erg goed refereren naar de oorspronkelijke karakters.

Wederom hebben we bij een comic adaptation te maken met het feit dat bepaalde zaken aangepast moeten worden om de comics goed naar het grote scherm te brengen. Ik noem twee zaken die overduidelijk naar voren komen en die naar mijn mening genoemd moeten worden. Deze twee zijn het ontstaan van Two-Face en de liefdesinteresse van Bruce Wayne die eveneens in Batman Begins voorkwam. In de comics onstaat Two-Face wanneer in de rechtzaak Sal Maroni zuur in het gezicht van Harvey Dent gooit. De helft van Harvey’s gezicht brandt hierdoor weg waardoor hij een gespleten gezicht krijgt. Deze fysieke splitsing veroorzaakt ook een geestelijke splitsing bij hem die Two-Face creëert. In de film echter is het geen zuur maar brandende benzine wat zijn gezicht verminkt. Tevens heeft Harvey het in de film niet aan Sal Maroni te danken maar aan de Joker. En dan het tweede punt van wijziging, en dat is de liefdesinteresse van Bruce Wayne. In Batman Begins werd Rachel Dawes al geïntroduceerd. In The Dark Knight is ze wederom vertegenwoordigd, ditmaal gespeeld door Maggie Gyllenhaal. Ze is nu niet alleen meer de love interest van Bruce Wayne, maar ook meteen van Harvey Dent. Ik blijf het jammer vinden dat het een Hollywood must is om in elke film een soort van love interest te stoppen. Zij is er in deze film namelijk de reden voor dat het karakter van Harvey Dent evenals het karakter van Bruce Wayne anders zijn dan ze behoren te zijn volgens de comics. Natuurlijk is het niet erg dat de karakters in de filmreeks afwijken van de comics, echter wordt Bruce Wayne door Rachel Dawes naar mijn idee te zwak. Zij speelt een te belangrijke rol in het leven van Wayne wat ze naar mijn mening niet behoort te hebben. Maar ja, dat is mijn mening.

Naast dat er zaken niet goed overgenomen zijn vanuit de comics, zijn er natuurlijk ook zaken die geweldig overgenomen zijn uit de comics. De sfeer en de thematiek die in The Long Halloween, The Killing Joke en Arkham Asylum zitten, zijn erg goed naar het doek gebracht, maar de meeste credit gaat naar het karakter van de Joker. Vanuit de comicreeks van Batman kennen we twee soorten Jokers. De ene is de psychopaat die er zonder scrupules of reden op los moord, de andere is de crimineel die “grappige”misdaden uithaalt en minder psychopathisch is. In de Killing Joke en Arkham Asylum is de Joker een psychopaat pur sang en de ultieme nihilist. Dit is ook de Joker die Heath Ledger neerzet in The Dark Knight. Om zich voor te bereiden op zijn rol als de Joker heeft Heath Ledger een maand alleen in een hotel geleefd om het karakter te creëren en in diens geest te kruipen. Heath hield in deze periode een dagboek bij met de gedachten en gevoelens van de Joker. Het karakter wat hieruit ontstaan is, is een combinatie tussen de Joker uit twee voorgenoemde graphic novels, Alex DeLarge uit A Clockwork Orange en Sid Vicious van The Sex Pistols. De Joker uit The Dark Knight lijkt in niets meer op de Joker zoals we deze kennen uit Tim Burton’s Batman. De Joker is gestoord, ziek en hij is hiervan bewust, en het maakt hem niets uit. Heath Ledger brengt deze Joker met zoveel overtuiging naar het scherm dat ik mij geen andere Joker meer kan voorstellen of wil zien dan deze Joker. Heath Ledger is recentelijk na het afronden van zijn rol als de Joker overleden door verkeerd medicijngebruik. Dit geeft de film en zijn rol als de Joker een status die de film en zijn rol niet zou krijgen als hij niet overleden zou zijn. Nu is het vaak zo dat als een acteur recent na een film of tijdens een film overlijd, de film een cultstatus krijgt en de film vaak meer credit krijgt dan deze verdient. Dit omdat we het hier dan wel over de laatste rol hebben van de persoon in kwestie. The Dark Knight krijgt nu inderdaad ook meer aandacht, juist door de dood van Heath Ledger. Er is ook meer aandacht voor de Joker hierdoor, maar laten we eerlijk wezen, of Heath nu wel of niet zou leven; hij heeft een geweldige prestatie neergezet waar filmliefhebbers hem altijd om zullen herinneren. Deze rol had hij naar mijn mening moeilijk kunnen overtreffen.

The Dark Knight is een waardig vervolg op Batman Begins. Persoonlijk vind ik dit tweede deel van deze Batman reeks beter dan het eerste deel. Christopher Nolan heeft een geweldige prestatie neergezet om de beste elementen uit de graphic novels te halen en deze naar het grote scherm te brengen. De aangepaste zaken zijn zaken waar ik mij gemakkelijk overheen kan zetten en die dit verhaal wel de diepgang geven die het nodig heeft. Het acteerwerk in deze film is ook weer van een hoog niveau waar ik van genoten heb. Het enige punt van kritiek wat ik zo snel kan geven is dat deze Batman een stuk lichter is dan diens voorganger. De film ademt qua sfeer minder duisternis en angst uit dan zijn voorganger. Er gebeurt meer in het daglicht, maar dat kan de sfeer ook weer ten goede komen als je bedenkt dat de angst en duisternis niet alleen maar in het donker te vinden is, maar ook op klaarlichte dag.