The Curse of La Llorona

Poster voor de film ""

The Curse of La Llorona

R 93 min - Thriller, Horror, Mystery
Your rating:

Language:  English, Spanish
Release Date:  2019
Director:  Michael Chaves
Runtime:  1 h 33 min
Writers:  Mikki Daughtry, Tobias Iaconis


Tagline: She Wants Your Children.

De Mexicaanse geschiedenis staat vol met folklore en legendes. Een van deze legendes is de legende van “La Llorona” ook wel “The Weeping Lady” genoemd. De legende van “La Llorona” draait om de beeldschone Maria. Zij woont in een arm dorpje, ergens in het zuiden van México. Op een dag komt een rijke edelman op doorreis door het dorpje. Betoverd door de schoonheid van Maria, doet hij haar meteen een huwelijksaanzoek, die Maria accepteerd. De vader van de edelman is er niet mee eens en de edelman besluit met zijn Maria te gaan wonen in het arme dorpje. Ze krijgen twee kinderen.

De edelman is echter veel weg, maar de tijd die hij er is, brengt hij door met zijn kinderen en naarmate Maria ouder wordt, kijkt hij niet meer naar haar om. Op een dag komt de edelman thuis met een jongere vrouw en trouwt met haar. In een bui van verdriet en haat, verdrinkt ze haar beide kinderen in een rivier. Voordat ze de lichamen terug kan halen, zijn ze al door de stroming meegevoerd. Overmand door verdriet pleegt Maria zelfmoord, maar door dat ze haar kinderen vermoord heeft en de lichamen niet geborgen heeft, krijgt ze geen toegang tot de hemel, voor dat ze haar kinderen bij zich heeft. Volgens de legende dwaalt ze ’s nachts bij rivieren en door steden, waarbij ze opzoek is naar haar kinderen, waarbij ze kinderen die ’s avonds laat alleen op straat zijn, ontvoerd.

Dit is in feite ook wat je in de eerste twee minuten van The Curse of La Llorona ziet. Je ziet hoe een een vrouw, gekleed in het wit, haar twee zoons verdrinkt ergens in een rivier in México.

De film springt hierna meteen naar Los Angeles in 1973. We maken hier kennis met de alleenstaande moeder Anna Tate (gespeeld door Linda Cardellini). Zij werkt bij de kinderbescherming en in die hoedanigheid onderzoekt ze de verdwijning van de kinderen van Patricia Alvarez (gespeeld door Patricia Velásquez). Bij het huis van Patricia aangekomen, ontdekt ze dat de kinderen opgesloten zijn in een kamer vol met occulte tekens. Patricia geeft aan dat ze dit heeft gedaan om de kinderen te beschermen voor La Llorona (gespeeld door Marisol Ramirez). De kinderen worden dezelfde dag nog uit huis geplaatst. Anna wordt midden in de nacht gebeld, omdat de twee kinderen van Patricia dood in de rivier zijn gevonden.

Wanneer Anna op de plek des onheils aankomt, instrueert ze haar zoon Chris (gespeeld door Roman Christou) en dochter Sam (gespeeld door Jaynee-Lynne Kinchen) om in de auto te blijven. Chris is te nieuwsgierig om in de auto te blijven en gaat zelf op onderzoek uit. Op een gegeven ogenblik ziet Chris de stoffelijke overschotten van de kinderen liggen. Wanneer hij zich omdraait, staat hij oog in oog met La Llorona. Verschrikt rent de jonge Chris terug naar de auto van zijn moeder, maar weet hij, samen met zijn gezin aan de klauwen van La Llorona te ontkomen?

De legende van La Llorona is een legende met zeer veel potentie voor een horrorfilm. Persoonlijk heb ik het gevoel dat regisseur Michael Chaves, veel meer uit deze legende had kunnen halen. Vandaar dat The Curse of La Llorona voor mij als een teleurstelling aan voelt. De legende had zoveel meer potentie in de film, maar de regisseur vond het belangrijk om zich voornamelijk te richten op de vele Jumpscares, die je al van verre ziet aankomen. Er had zoveel meer met het verhaal gedaan kunnen worden. La Llorona werd zelf te veel in beeld gebracht, zodat het eigenlijk gewoon niet meer eng was. Ik had meer het gevoel van “Oh, daar is ze weer…”

Is de film vermakelijk voor een horrorliefhebber? Mijn antwoord hierop is Ja, maar ik moet er wel een aantal kanttekeningen bij plaatsen, namelijk: de meeste horrorliefhebbers zullen aan hun trekken komen door de vele jumpscares, maar ook zeer veel liefhebbers zullen de mening hebben dat het een slappe film is die veel beter uitgewerkt had kunnen worden. De legende van La Llorona leent zich hier namelijk zeer goed voor. Mocht je zin hebben in een no-brainer horrorfilm in de stijl van Annabelle en The Conjuring, dan zou ik zeggen, ga deze film vooral kijken. Maar als je je wil verdiepen in de legende van La Llorona, dan zou ik mij verdiepen in de andere films die deze legende vertolken.