The Current War

Thomas Edison, een man die gezien wordt als de ‘uitvinder’ van elektriciteit. Hij is veel, maar niet de uitvinder van elektriciteit. Ik moet bij Edison altijd denken aan The Big Bang Theory waar Sheldon Cooper het opneemt voor Tesla en Edison afschildert als een bullebak die aan de haal gaat met uitvindingen van derden en zo ook bij Tesla. Edison is als uitvinder wel verantwoordelijk voor de gloeilamp en heeft invloed gehad bij de telgrafie, de elektrische stoel, film en veel meer. Waar Edison groot mee geworden is, is het aanvragen van patenten. Hij had een ware fabriek waar hij op alles wat hij deed patent aanvroeg en als een concurrent een vergelijkbaar iets maakte dan klaagde hij ze aan. Misschien dat Sheldon toch wel gelijk had dat Edison een bullebak was.

The Current War vertelt over Thomas Edison, een rol die weggelegd is voor de geniale Benedict Cumberbatch. We krijgen echter niet de strijd tussen Edison en Tesla te zien, maar de strijd tussen Edison en George Westinghouse (Michael Shannon). Nu hoor ik je als lezer jezelf haast al afvragen, wie is Westinghouse? Ik wist het voor deze film ook niet, maar gelukkig geeft deze film een interessant beeld en is er veel over hem te vinden. Hij heeft de Current War gewonnen met zijn wisselstroom. Edison had gelijkstroom (DC) en Westinghouse heeft ingezet op wisselstroom (AC). Dat wisselstroom gevaarlijker is maakt niet uit. De kosten om op basis van een wisselstroom een elektriciteitsnetwerk te bouwen ligt vele malen lager dan bij gelijkstroom.

Gezien de ‘onbekendheid’ van Westinghouse lijkt deze film dan misschien minder interessant, maar niets is minder waar. Alfonso Gomez-Rejon brengt de strijd tussen de twee patentenmagnaten flitsend en snel in beeld, wellicht te snel voor het type film, maar daarover later meer. Iedereen kent Edison en Tesla, maar Westinghouse heeft een veel belangrijkere rol gespeelt in de geschiedenis dan ik voorheen wist. Wat dat betreft heeft deze film mij niet alleen geëntertaind maar ook wat geleerd.

The Current War blinkt uit in het acteerspel. De cast bestaat uit diverse giganten waarbij zoals Tom Holland en Nicholas Hoult naast de eerder genoemde Shannon en Cumberbatch. Dit is meteen de kracht van de film, evenals de wijze waarop Gomez-Rejon de stroommagnaten in beeld brengt. Hij doet dit namelijk zonder te veroordelen en zonder een waardeoordeel. Gezien de geschiedenis is dat uitzonderlijk te noemen en zelfs lovenswaardig. Anderzijds ook logisch, want anderhalf uur een film volgen met een hoofdrolspeler waar je snel een hekel aan krijgt kan een lijdensweg zijn. Waar The Current War wel steken laat vallen is wat mij betreft de cinematografie en editting. Ik hou van flitsend gezien mijn voorliefde voor Superhero movies, maar hier past de snelheid niet. Een pas op de plaats en mooie rustige beelden in plaats van snelle montage had hier beter gepast en zou de film ten goede komen.

Onder de streep is dit een film om te kijken voor de geschiedenis en het spel. Dat laatste maakt wat mij betreft veel goed. Ik kan persoonlijk ontzettend genieten van Cumberbatch en Shannon in welke rol dan ook.