The Craft: Legacy

De 90’s, een tijd van boy bands, girl bands, teenage horror films waarvan veel tegenwoordig een cultstatus heeft bereikt. Eén van deze films is The Craft uit 1996 van Andrew Fleming. 4 meiden die een coven oprichten om hekserij toe te passen met alle gevolgen van dien. Deze film was eigenlijk een 13 in een dozijn film, maar voor velen, waaronder mijzelf is dit een guilty pleasure geworden. Waarom dat zo is, weet ik niet, misschien de cast, het tempo of de onschuldige wijze waarop alles in beeld gebracht wordt.

Zoals tegenwoordig met zoveel klassiekers uit de 80’s en 90s het geval is, is er een reboot gekomen die eigenlijk een vervolg is. Het is nu Zoe Lister-Jones die de regie op zich neemt. Eén aspect van de oude Craft film was dat het een groep meiden was die gepest werd en buitenbeentjes waren. Dit is waar The Craft: Legacy op voortborduurt.

Lily (Cailee Spaeny) trekt met moederlief in bij haar nieuwe vriend. Dat ze naar een andere stad moet gaan en opnieuw op school moet beginnen is helaas maar zo. Haar eerste schooldag is direct al rampzalig want juist op deze dag begint haar menstruatie tot groot plezier van een paar pestkoppen in de klas. Ze trekt hiermee wel de aandacht van de buitenbeentjes Lourdes (Zoey Luna), Frankie (Gideon Adlon) en Tabby (Lovie Simone). Deze dames beoefenen hekserij en zien in Lily de vierde waar ze naar op zoek waren.

Ik wil graag vertellen over hoe de vriendschap zicht ontwikkelt of hoe de dames hekserij ontdekken en daarmee ook zichzelf, maar niets van dit alles. Er is alleen bij Lily een ontwikkeling op persoonlijk vlak, maar ook dat is een matige groei die ze doormaakt.

Zoe Lister-Jones wil met haar vervolg een all inclusive film maken. Ze kiest ervoor om dit met gender en seksualiteit te doen. Een sterke keuze, echter doet zij de aanname dat iedereen die deze film kijkt volledig op de hoogte is van de terminologie en de subtiele hints begrijpt. Ik moest om eerlijk te zijn een paar keer Google erbij pakken en mij ook inlezen over de keuzes die Zoe Lister-Jones maakt in deze film. Misschien dat ik gewoon te oud ben hiervoor, maar bij mij kwam het totaal niet over en voelde het eerlijk gezegd overbodig en leidde het mij zelfs af van het geheel.

The Craft: Legacy is een vervolg in naam, niet in thematiek en niet in cult status. Wat mij betreft een totaal overbodige film die gebruik maakt van een status en hiervan wil profiteren. The Craft: Legacy mag je gerust overslaan en ik ben er ook bang voor dat deze de boeken ingaat als een vergeten vervolg. Jammer, want The Craft heeft echt wel de potentie om een mooie en interessante franchise neer te zetten.