The City of Lost Children

Poster voor de film "The City of Lost Children"

The City of Lost Children

R 108 min - Fantasy, Science Fiction, Adventure
Your rating:

Country:   France
Language:  Cantonese, French
Release Date:  1995
Runtime:  1 h 48 min


Tagline: Where happily ever after is just a dream.

Delicatessen heeft voor de heren Jeunet en Caro aardig wat deuren geopend. Het leverde de heren een groter budget op en meer creatieve vrijheid. In 1995 hebben de heren dit weten te verwerken in hun tweede grote samenwerking; La Cité des Enfants Perdus.

La Cité des Enfants Perdus geeft de kijker een distopische wereld die rechtstreeks afgeleid kan zijn uit de verhalen van Jules Verne. We hebben stoommachines en een stad die er vuil en duister uitziet. Deze stad is bevolkt door personages die rechtstreeks uit het circus afkomstig kunnen zijn.

Het verhaal wat de heren neergezet hebben laat ons kennis maken met de gestoorde wetenschapper Krank (Daniel Emilfork) en diens onderlingen. Zijn onderlingen bestaan uit een dwerg, een groep klonen (allen gespeeld door Dominique Pinon) en hersenen op sterk water. Krank en diens onderlingen stelen dromen van kinderen omdat Krank zelf niet kan dromen. Het niet kunnen dromen zorgt er bij hem voor dat hij versneld ouder wordt. De kinderen hebben echter door deze vreemde personages alleen maar nachtmerries die Krank niet ten goede komen. Hij moet dus steeds weer nieuwe kinderen laten ontvoeren. Deze kinderen laat hij ontvoeren door een cultus die zichzelf blinderen om zo doende een mechanisch oog te laten implanteren.

Op een avond wordt Denrée (Joseph Lucien) ontvoert. Denrée is het jongere broertje van One (Ron Perlman); een sterke man in het circus. One is niet de intelligentste, maar hij gaat wel de speurtocht naar zijn broertje aan. Tijdens zijn tocht wordt hij bijgestaan door het weesmeisje Miette (Judith Vittet). De twee ontwikkelen een vriendschap tijdens deze speurtocht die de kijker trakteert op een scala aan vreemde personages.

La Cité des Enfants Perdus is de meest ontoegankelijke en vreemde film van Jeunet en Caro. Alle films van de heren hebben wel een vreemde inslag, vreemde momenten en vreemde karakters. La Cité des Enfants Perdus heeft echter alleen maar vreemde momenten en personages. De wereld waar je als kijker aan overgeleverd wordt is er eentje waarbij je om elke hoek een nieuwe verassing te wachten staat. De karakters zijn stuk voor stuk personages die uit het rariteitenkabinet van het circus ontsnapt kunnen zijn.

Wat betreft vreemd scoort La Cité des Enfants Perdus dan ook zeer hoog. Helaas hebben de heren niet veel aandacht besteed aan het script. La Cité des Enfants Perdus valt bij mij onder de categorie style over substance. Qua acteerwerk worden we getrakteerd op een lekkere rol van Ron Perlman en een topper in spé in de vorm van de jonge Judith Vittet. Na deze film is ze echter weinig meer te zien geweest op het scherm wat naar mijn mening een groot gemis is.

Leuke film voor de liefhebber van vreemd en Frans. Zijn deze twee elementen geen van beide wat voor je, dan kun je La Cité des Enfants Perdus het beste maar links laten liggen.

http://youtu.be/H5GxLFdUC6g